SVE DUBLJI JAZ IZMEĐU RADNIKA: Zaposlenima kod privatnika povišica jedva pet odsto!
Foto: Shutterstock

ZARADE Sve dublji jaz između javnog i realnog sektora

SVE DUBLJI JAZ IZMEĐU RADNIKA: Zaposlenima kod privatnika povišica jedva pet odsto!

Društvo -


Mada su plate zaposlenih u državnom sektoru već veće za oko 17 odsto u odnosu na privatni sektor, ovaj jaz će se po svoj prilici još više produbiti naredne godine, kad će javni službenici dobiti povišice u proseku od devet odsto, dok upola manje povećanje mogu da očekuju zaposleni kod privatnika.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da rast plata u javnom sektoru sledeće godine ne odgovara rastu ekonomske snage zemlje.

- Plate u javnom sektoru su opet povećane više nego što je opravdano. Za devet odsto će porasti neto plate u javnom sektoru, u privatnom će to biti upola manje - oko pet odsto. To se desilo 2018, to se planira i za 2019. godinu. Zašto bi plate u javnom sektoru rasle duplo brže nego što rastu u privatnom? U privatnom se plate određuju na tržištu, srazmerno rastu produktivnosti - izjavio je Petrović.

S njim je saglasan i Nebojša Atanacković, član Predsedništva Unije poslodavaca Srbije.

- U realnom sektoru nije moguće povećati plate više od rasta privrede, koji će ove, a nadamo se i sledeće godine biti oko četiri odsto. Veći rast zarada od toga mogu dobiti radnici u sektorima ili pojedinačnim kompanijama koje imaju veći rast ili pak oni radnici čija su zanimanja deficitarna, poput vozača, pa su poslodavci primorani da ih i više plate - kaže Atanacković.

foto: Dado Đilas

On priznaje da povišice u javnom sektoru kroz potrošnju mogu donekle da povećaju promet u ugostiteljstvu, trgovini i turizmu, ali da bi bio ostvaren značajan rast BDP, potrebna je ozbiljnija pomoć države.

- Ukidanje doprinosa za nezaposlenost od 0,75 odsto je relativno malo rasterećenje za poslodavce, a videćemo kakve će efekte po privredu imati druge mere koje priprema Vlada, kroz izmene poreskih zakona - zaključio je Atanacković.

PLATE U JAVNOM SEKTORU, AVGUST 2018. Državna preduzeća 68.636 Administracija 58.032 Zdravstvo i socijala 50.247 Obrazovanje i kultura 53.216 * iznosi u dinarima

STATISTIKA

46.958 dinara prosečna plata van javnog sektora 55.512 prosečna plata u javnom sektoru 9 odsto biće veće plate u javnom sektoru 2019. 5 odsto biće veće plate u privatnom sektoru 2019.

(Kurir/S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track