Najnovije vesti

PODRŠKA DOMAĆIM IT STARTAPOVIMA: Do 7. decembra prijavite se na konkurs Privredne komore Srbije i EastHub-a i 2019. idete u Ameriku!
Foto: PKS

poslovni inkubator

PODRŠKA DOMAĆIM IT STARTAPOVIMA: Do 7. decembra prijavite se na konkurs Privredne komore Srbije i EastHub-a i 2019. idete u Ameriku!

Društvo

Srpski IT startapovi do 7. decembra mogu da se prijave na konkurs Privredne komore Srbije i EastHub-a kako bi im se omogućilo da od naredne godine posete Ameriku, dobiju podršku za svoje ideje i povežu se sa poslovnim partnerima.

PKS i kompanija EastHub iz SAD pokrenule su „EastHub - Prvi srpski IT biznis akselerator“, poslovni inkubator koji obezbeđuje podršku IT startap kompanijama u Srbiji sa ciljem da svoje ideje uspešno prestave u SAD i na drugim razvijenim tržištima. Projekat će biti predstavljen 7. decembra u PKS. To će ujedno biti i prilika da zainteresovani kandidati predstave svoje ideje, a pet najboljih u februaru putuje u Majami.

Marko Čadež, predsednik PKS, istakao je da je važno povezati naša startap preduzeća sa "velikim igračima" u svetu i da im u tome može pomoći EastHub koji je osnovao svoje kancelarije u pet gradova u Americi - Majamiju, Nju Jorku, Detroitu, Feniksu i Reliju.

foto: PKS

Nudimo našim IT preduzetnicima i firmama, edukaciju, mentorstvo, pristup američkim fondovima za finansiranje startapova, odnosno, mogućnost da im naša preduzeća predstave svoje ideje i projekte, i nauče ih kako da na tom tržištu ostvare dobre rezultate, rekao je Čadež. Čadež je pozvao sve firme iz ovog sektora da konkurišu i prijave svoje ideje, a 7. decembra će u PKS biti odlučeno koje su to srpske firme dobile "kartu za Ameriku".

S obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države vodeća tehnološka sila u svetu i konstantno u potrazi za novim vizijama, ovo tržište je odabrano sa ciljem mentorstva i dodatne edukacije zainteresovanih startap kompanija.

Vuk Živković, izvršni direktor američkog „EastHuba“ ukazao je na podatke da je izvoz IT industrije iz Srbije preko milijardu dolara ali da je 90 odsto toga izvoza "jeftini autsorsing" dok svega 10 procenata čini zaista izvoz srpskog softvera. Ocenjuje da trenutno ne postoji stimulans i pomoć IT preduzećima kako da srpski softver izađe na velika tržišta, kao ni edukacija i ljudi koji mogu našim inženjerima i start-ap preduzećima da pomognu, da ih spoje sa velikim investitorima i fondovima u svetu. „Nije ono što nedostaje Srbiji inovacija, niti dobra ideja, već podrška tim inovacijama da se nađu na pravim tržištima. 'Easthub' je prvi srpski biznis akcelerator u svetu koji će da nudi kompletnu logistiku srpskim kompanijama u Americi i spajanje sa ljudima iz prodaje, marketinga, investicionim fondovima...“, rekao je Živković. Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da resorno ministarstvo podržava ovu inicijativu i ukazala da je IT industrija, industrija softvera u Srbiji prepoznata kao šansa za našu ekonomiju.

foto: PKS

„Mi ćemo u narednom periodu iz IPA sredstava imati projekat koji će se baviti podrškom razvoju (biznis) inkubatora odakle upravo treba da poteknu ovakve kompanije“, kaže Obradović. Podseća da se radi na formiranju još jednog akceleratora u saradnji sa ministarstvom prosvete i Svetskom bankom. Direktor Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović rekla je da su na sajtu PKS i EastHub-a objavljene propozicije za sve zainteresovane kompanije. Kao jedno od rešenja u pogledu razvoja novih i postojećih startapova u Srbiji, sve više se osnivaju poslovni akcelaratori ili biznis inkubatori. Ideja je da se kvartalno odabere po 5 kompanija (po dva predstavnika) koji će prisustvovati programu u SAD. Namera je da se krene sa dvonedeljnim programom, sa tendencijom produžetka obuke na mesec, odnosno do tri meseca. Kompanijama će biti plaćene avio karte, kancelarijski prostor, mentoring, ali i stručni program. EastHub obezbeđuje osnovne savete za poslovanje u SAD i savete za osnivanje firmi, nerezidenata SAD. Proces izbora kompanija će se vršiti putem direktnih prezentacija u Privrednoj Komori Srbije (pitching), a članove stručnog žirija čine preduzetnici, investitori, stručnjaci.

Kurir.rs/Foto: PKS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...