UKIDA SE PRIJEMNI ZA FAKS: Ministarstvo prosvete sprema nov koncept upisa na fakultet
Foto: Kurir/Jelena Vučetić

NOVI KONCEPT

UKIDA SE PRIJEMNI ZA FAKS: Ministarstvo prosvete sprema nov koncept upisa na fakultet

Društvo -

BEOGRAD - Projekat čiji je cilj da pripremi obrazovni sistem u Srbiji za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje počeo je ove godine.

Taj koncept, između ostalog, podrazumeva da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu i da fakulteti priznaju maturu kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju bez prijemnog ispita.

Na sastanku, kojim je zvanično počela realizacija projekta ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je ukazao na njegovu važnost.

- Projekt je od značaja za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima - kazao je ministar.

Cilj projekta je da pripremi sistem obrazovanja i vaspitanja i da pruži podršku resornom ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja (implementacije) završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje.

Na osnovu novog koncepta pripremljeni su i objavljeni Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja.

U radu na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove - ispitna pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.

Ministar Šarčević je najavio novi model polaganja male mature od iduće godine, a evo i šta to tačno znači. Komisije, koje će biti obrazovane za svaki nastavni predmet koji u opštem srednjem obrazovanju ima definisanu predmetnu opštu i specifičnu kompetenciju i standarde postignuća, imaju obavezu da pripreme priručnike za nastavnike i materijale za učenike.

Isto se očekuje i od komisija koje će pripremati zadatke za stručne predmete.

Tokom trajanja projekta škole i fakulteti će imati i niz obuka kako bi se kvalitetno pripremili za sprovođenje završnih ispita.

Projekat Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispita - opšta, umetnička i stručna matura i završni ispit na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja - finansira se sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu (IPA 2015) a planirano vreme trajanja je tri godine.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track