BORAVAK NA OTVORENOM VELIKI RIZIK: Oprezno na suncu,UV zraci su opasni po kožu!
Foto: Profimedia

ZAŠTITITE SE

BORAVAK NA OTVORENOM VELIKI RIZIK: Oprezno na suncu,UV zraci su opasni po kožu!

Društvo -

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je juče na visok nivo UV zračenja u celoj Srbiji u naredna tri dana, a posebno u Sjenici, na Kopaoniku i na Zlatiboru

Naredna tri dana mnogi gradovi i mesta u Srbiji označeni su crvenom bojom. Indeks UV zračenja juče je bio najviši u Sjenici i iznosio je 10, dok je, između ostalog, na Zlatiboru, Kopaoniku, u Beogradu, Novom Sadu, na Paliću, u Nišu i Leskovcu izmereno 9.

Sunce i tropske temperature, od 35 stepeni, nakon obilnih kiša koje su zadesile Srbiju mogu nepovoljno uticati na kožu, pa je zaštita od opekotina neophodna. Mogući problemi zbog prekomernog izlaganja suncu su opekotine, alergije, ali i pojava malignih tumora!

Krema obavezna

Najveći rizik po kožu tokom vrelih dana svakako su UV zraci, koji mogu da izazovu ozbiljna oštećenja, a povećavaju i šansu za razvoj karcinoma kože. Zaštita od sunčevih zraka je obavezna kad ste napolju, pa stručnjaci savetuju da ne izlazite bez naočara i šešira, kao i kreme sa zaštitnim faktorom. Opekotine nastale na suncu nisu naivne i bezazlene, a dermatolog Gorana Isailović za Kurir je istakla na šta treba obratiti pažnju:

- Ne­za­šti­će­no iz­la­ga­nje sun­cu mo­že da iza­zo­ve ope­ko­ti­ne, sla­blje­nje imu­no­lo­škog si­ste­ma, aler­gij­ske re­ak­ci­je, prevremeno starenje kože, kao i pojavu malignih tumora. Ipak, rano jutarnje sunce, dok još nije jako, neophodno je našem organizmu kako bi pravilno funkcionisao. Bezbedno izlaganje je do 11-12 časova, a ono koje bi trebalo da izbegavamo je u periodu između 12 i 15 časova.

foto: Profmedia

Takođe, krema za zaštitu od UV zraka je veoma važna, a ona mora biti vodootporna sa širokim opsegom zaštite i posedovati zaštitni faktor 15 SPF najmanje. Kremu je potrebno naneti ujutro, najmanje pola sata pre izlaska na sunce, a potom ponavljati nanošenje na svaka dva sata. Ovaj korak se često zanemaruje, a posledice ponekad mogu biti fatalne.

- Čak i kad ima oblaka i kada ste u hladovini, znajte da niste bezbedni! Oblaci nisu zaštita, oni samo delimično smanjuju UV zračenje. Vodite računa! - ističe dr Isailović.

Zaštita iznutra

Hidratacija i odgovarajuća ishrana takođe su ključni u pravilnom funkcionisanju organizma tokom vrelih dana. Unos tečnosti neće sprečiti opekotine, ali pomaže da se organizam bori ukoliko ipak izgorite na suncu. Takođe, imaćete više energije. Preporučeni unos tečnosti je od 1,5 do 2 litra dnevno, a najbolje je piti vodu ili čaj, kao i jesti što više voća.

foto: Shutterstock

Mogući negativni efekti sunca na kožu - Opekotine od sunca - Alergije od sunca - Fototoksične reakcije - Prevremeno starenje kože - Karcinom kože

Kako se zaštiti - Izbegavajte sunce od 12 do 15 časova - Koristite zaštitnu kremu - Nositi odgovarajuću odeću - Hidratacija i pravila ishrana su takođe bitni

Brojke 30 minuta pre izlaska namazati zaštitnu kremu 2 sata traje efekat kreme 15 SPF najmanje koristiti

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track