KAKO DA STIGNETE NA MORE A USPUT NE IZGUBITE ŽIVCE: Ovo su alternativni pravci kojima treba da putujete da bi izbegli kolapse na auto-putu
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kurirov vodič

KAKO DA STIGNETE NA MORE A USPUT NE IZGUBITE ŽIVCE: Ovo su alternativni pravci kojima treba da putujete da bi izbegli kolapse na auto-putu

Društvo -

Rešenje - Saobraćaj usporen zbog popravke auto-puta kod Batočine, Ćuprije i Paraćina, jer je zatvorena leva traka od smera prema Beogradu, vozači u nuždi mogu da koriste lokalne puteve

Nakon pisanja Kurira o potpunom kolapsu koji je na auto-putu Beograd-Niš nastao zbog radova na čak tri deonice, naš list vas savetuje kako da izbegnete gužve, ali i radove pomoću sporednih puteva.

foto: Printscreen

Proteklih dana građani koji putuju u Grčku žalili su se na kilometarske gužve, a posebno na zastoje kod Lapova, odnosno Batočine, zatim Ćuprije, kao i Paraćina. Podsećamo, na tim mestima saobraćaj je usporen jer je zatvorena leva traka auto-puta prema Beogradu, dok se iz pravca Niša vozači preusmeravaju na preticajnu traku suprotnog smera, prema Nišu. Zatvoreno je i isključenje sa auto-puta za Paraćin i Zaječar iz pravca Niša, zbog čega se vozači za ove gradove upućuju na alternativne petlje.

Moguća rešenja

Da se radovi mogu izbeći, potvrdili su i iz Auto-moto saveza Srbije, koji za vozače nude nekoliko rešenja: - Kod Lapova radovi usporavaju vožnju, međutim, postoji alternativni put, a to je isključenje za Markovac, da biste se kasnije ponovo kod Batočine uključili na auto-put, kod kragujevačke naplatne stanice - kaže Tanja Jovanović iz Auto-moto saveza Srbije.

U tom slučaju, mesta pored kojih prolazite su Donja Rača, Vučić, Vojinovac, Desimirovac, nakon koga dolazite do Kragujevca, gde, uzlaznom putanjom, prolazite Jovanovac, Mlatovac i Gradac sve do Batočine, gde se uključujete na auto-put.

foto: Printscreen

Jovanovićeva iz AMSS navodi da su kod Paraćina u toku radovi na mostu, neposredno pred isključenja, i da se vozači preusmeravaju na suprotnu traku: - Vozači se kod Paraćina preusmeravaju na suprotnu traku puta, ali oni koji žele da zaobiđu ovaj način vožnje, mogu se isključiti na Ćupriju i ponovo se uključiti na auto-put kod Pojata, na naplatnoj stanici kod Kruševca. Do Pojata postoji paralelni regionalni put drugog reda koji je dobrog kvaliteta - kaže Tanja Jovanović iz Auto-moto saveza Srbije.

Jovanovićeva ističe da u suprotnom pravcu, od Niša ka Beogradu, isključenje nije moguće i dodaje da postoji još jedna opcija, a to je isključenje kod Jagodine i ponovno uključenje na Pojate. - Postoji i opcija odlaska preko Jagodine, u tom slučaju ponovno uključenje na auto-put bilo bi kod Pojata - istakla je ona. To znači da put kojim idete prolazi kroz Ostrikovac, Jovac, potom Raševicu, Gornji Kaput, a onda se kod Varvarina skreće za Ćićevac i upućuje dalje ka Pojatama. Takođe postoje i lokalni putevi od Batočine do Jagodine, kao i od Jagodine preko Ćuprije i Paraćina do Pojata na auto-putu.

Gužve za Ilindan

Kada prođu ove prepreke na putu ka Grčkoj, vozačima ostaju eventualni zastoji na graničnim prelazima. Između 15. jula i 15. avgusta, kada su najveće gužve, treba koristiti i granični prelaz Prohor Pčinjski između Srbije i Severne Makedonije, odnosno prelaz Dojran između Severne Makedonije i Grčke. Takođe, turisti treba da izbegavaju dolazak na prelaz Evzoni u šest sati ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom, jer je u to vreme smena grčkih carinika i policajaca, pa se na prelazu čeka oko pola sata, čak iako nema gužve. Dosadašnja iskustva kažu da je na prelazima Evzoni i Bogorodica manja gužva posle 17 časova. Praksa takođe pokazuje da ćete verovatno kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, do 4 sata ujutru.

Kritični dani za putovanje preko Severne Makedonije su 2. avgust, kada se tamo slavi veliki praznik Ilindan i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj, kao i 28. avgust, kada je praznik Uspenje Presvete Bogorodice, pa su i tada veće gužve na granicama. Ove godine 2. avgust pada u petak.

Profesor Milan Vujanić

DOBRO SE INFORMIŠITE PRED POLAZAK NA PUT

Pored odabira puta, bitan je i dan kada krećete na put, kaže profesor Milan Vujanić, koji savetuje vozače da izbegavaju vikende:

- Bitno je informisati se, jer se za polazak na putovanje nikako ne preporučuju petak i vikend, kao ni datumi koji su rezervisani za smene turista, poput prvog, petog ili desetog u mesecu. Takođe, na put je najbolje krenuti preko dana, tada su sigurnost i bezbednost veće.

foto: Beta/Miloš Miškov

Dobra vest nove cene derivata obradovaće vozače JEFTINIJE GORIVO U SEVERNOJ MAKEDONIJI

Cena benzina u Severnoj Makedoniji od danas pada za jedan denar, tj. za polovinu denara, kada je reč o dizelu. U skladu sa novim cenama, bezolovni (evrosuper BS-95) koštaće 69,5 denara (1,13 evra), bezolovni (evrosuper BS-98) 71,5 denara (1,17 evra). Cena dizela u Severnoj Makedoniji će iznositi 61,5 denara, odnosno 1,08 evra. Sniženje cena goriva u toj državi je posledica nižih cena naftnih derivata na svetskom tržištu tokom prethodne nedelje, kao i povećanja vrednosti kursa makedonskog denara u odnosu na američki dolar.

Podsetimo, u Grčkoj je bezolovni benzin 95 oktana 1,6 evra, bezolovni 98 oktana je 1,7 evra, a dizel 1,3 evra.

foto: Kurir

DANAS DVA POKLONA U KURIRU: Kupon za gratis komplet karata za Lovefest i dodatak Narodna verovanja u Srba

Danas vas na naslovnoj strani Kurira čeka poklon kupon Lovefest uz koji možete da dobijete gratis komplet karata za ovaj festival. Sve što je potrebno da uradite možete da pročitate na sledećem linku:

foto: Kurir

Pored toga, poklanjamo i dodatak Narodna verovanja u Srba pročitajte šta ne valja raditi u kući, sve o mladencima: od izbora dana za svadbu do prve bračne noći, kako se zaštititi od besa svetaca i još mnogo interesantnih informacija.

foto: Kurir

Kurir.rs/Milica Vujović Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track