ZAVRŠENA KONZERVACIJA RELIKVIJE: Plaštanica iz Studenice u novom ruhu
Foto: Srđan Vulović

Posle pet godina

ZAVRŠENA KONZERVACIJA RELIKVIJE: Plaštanica iz Studenice u novom ruhu

Društvo -

Izgled: Konzervacija plaštanice Antonija Heraklejskog u studeničkoj riznici koja datira s kraja 14. veka započela je 2014. godine u Narodnom muzeju u Beogradu

Stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu završili su konzervaciju dragocene srednjovekovne tkanine iz riznice manastira Studenica - plaštanice Antonija Heraklejskog, koja datira s kraja 14. veka.

Prvobitnoj tkanini sa zlatovezom dodat je okvir od broširanog somota, a broširanje metalnim koncem na somotu tkanom sa više od jedne boje, u ovom slučaju crvenom, žutom i plavom, predstavlja vrhunac tehničkog dostignuća i umetničke prefinjenosti.

foto: Srđan Vulović

Oko kompozicije je široka vezena bordura s motivom vezenih krugova, u kojima se naizmenično smenjuju krstovi i svastike, dok se između nalazi lozica. - Konzervacija ovog izuzetno dragocenog predmeta započela je 2014. godine u Narodnom muzeju u Beogradu. Uključivala je opsežan istraživački, multidisciplinarni pristup kako bi bili istraženi svi materijali od kojih je plaštanica napravljena, kao i oni koji su upotrebljeni za dekoraciju, ali i istorijska pozadina samog predmeta i njegovog darodavca, kažu u kraljevačkom Narodnom muzeju, koji od 2012. sistematski radi na uređenju studeničke riznice.

Plaštanica je platno u koje je prilikom pogreba uvijeno telo Hristovo, tako da plaštanice imaju izvezeno ili naslikano telo Hrista neposredno po skidanju sa krsta. - Na površini plaštanice Antonija Heraklejskog, u obliku izduženog pravougaonika, čija je osnova svila boje tamne višnje, izvezeno je pozlaćenim srebrnim, a i svilenim koncem raznih boja i nijansi telo Hristovo koje je skinuto sa krsta. Oko njega je pet anđela, od kojih su četiri sa ripidama i učestvuju u liturgiji, dok peti lebdi iznad tela Hristovog pokazujući u nebo, gde će se Gospod uzneti - dodaju u Narodnom muzeju Kraljevo.

foto: Profimedia

U međuvremenu, za plaštanicu je napravljena posebna klima-vitrina, koja obezbeđuje optimalne konzervatorske uslove za njeno trajno čuvanje u studeničkom manastiru. Svi projekti realizovani su koordinacijom Narodnog muzeja u Kraljevu, a projekte uređenja riznice u Studenici u kontinuitetu finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ozbiljan poduhvat TIM STRUČNJAKA

Ovim projektom rukovodila je Željka Temerinski, muzejski savetnik i konzervator Narodnog muzeja u Beogradu, a u poslednjoj fazi konzervacije, tokom 2019. godine, kao saradnici uključili su se konzervatori za tekstil: Marija Labudović Pantelić (Muzej primenjene umetnosti u Beogradu), Milica Mirković (Etnografski muzej u Beogradu) i Marina Kostić, spoljni saradnik.

Kurir.rs/J. Slijepčević Foto: Srđan Vulović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track