OBRT NAJVEĆE ISTORIJSKE NEPRAVDE! Decenijama su nas lagali da je NIKOLA KALABIĆ izdao Dražu? Strogo tajna dokumenta CIA dokazala da nije bio izdajnik! OVO JE PRAVDA ZA NIKOLU!
Foto: Privatna Arhiva, Profimedia

prava istina

OBRT NAJVEĆE ISTORIJSKE NEPRAVDE! Decenijama su nas lagali da je NIKOLA KALABIĆ izdao Dražu? Strogo tajna dokumenta CIA dokazala da nije bio izdajnik! OVO JE PRAVDA ZA NIKOLU!

Društvo -

Nikola Kalabić, geometar iz Valjeva, bio je saborac Draže Mihailovića i komandant Gorske garde. Komandovao je Gorskom gardom pod Dražinom komandom.

Decenijama je označavan kao izdajnik Mihailovića, a verzija prema kojoj je u njemu ključnu ulogu igrao Kalabić, više puta su ekranizovani u bivšoj Jugoslaviji.

No, sada, kako tvrdi unuk Mihailovića i potpredsednik POKS, Vojislav Mihailović, originalna dokumenta CIA o hapšenju Dragoljuba Draže Mihailovića, sa kojih je posle više od 70 godina skinuta oznaka "strogo poverljivo" govore drugačije.

U njima jasno piše ko je izdao generala Dražu Mihailovića i kako je dospeo u komunističku zamku.

foto: Youtube Printscreen

"Iz dokumentacije se jasno vidi da su "saveznici" moga dede, Britanci i Amerikanci, obećali pomoć u njegovom lečenju od tifusa. Predložili su da ga evakuišu avionom u Italiju, gde će ga lečiti, a zatim će ga vratiti u srpske planine. Po planu 13.marta 1946. godine sleteli su sa dva aviona u selo nadomak mesta Rudo, u istočnoj Bosni gde ih je čekao bolesni i bez svesti general Mihailović", kaže unuk Draže Mihailovića i potpredsednik POKS, Vojislav Mihailović i dodaje:

foto: Profimedia

"Umesto da ga odvedu u Italiju, isporučili su ga komunistima u Sarajevo. Meni je drago da je istina izašla na videlo, da su ovi dokumenti potvrdili da Nikola Kalabić nije izdao Dražu, nego je to bila prljava komunistička propaganda, sa namerom da se moralno diskredituju najodani Dražini ljudi i ceo Ravnogorski pokret. Sada je jasno zašto u današnje vreme zvaničnici SAD i Velike Britanije sramežljivo spominju da je moj deda bio njihov saveznik, da se za njih žrtvovao, prolivao krv i da je spasio više od 500 njihovih pilota. Verovatno se stide izdaje koju su priredili njemu i celom srpskom narodu. Tu izdaju i besčašće im porodica Mihailović ne može oprostiti, a da li će moji sunarodnici Srbi, to ne znam " - zaključio je Mihailović.

Originalna dokumenta CIA o ovom slučaju pročitajte OVDE.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track