UŽIVO SVE O KORONI: Jedan od 19 zaraženih je i Srbin koji radi za Kineze! VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI i najavio nove mere!
Foto: Covid19.rs

IZ ČASA U ČAS

UŽIVO SVE O KORONI: Jedan od 19 zaraženih je i Srbin koji radi za Kineze! VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI i najavio nove mere!

Društvo -

Otkazuju se BG maraton, predstave, koncerti... Ekonomske mere Vlade Srbije: Svakom penzioneru minimum 4.000 pomoći, u radnjama ima svega, ne pravite zalihe. Proizvodnja maski u 3 smene, ovaj virus voli metal

BEOGRAD - U Srbiji je do jutros u 8 časova registrovano 19 pozitivnih slučajeva na korona virus - Covid 19.

Do jutros u 8 sati, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 160 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slucaja. Od poslednjeg izveštaja, sinoć u 20 sati, do jutros u 8 časova, testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus.

foto: Covid19.rs

Do sinoć u isto vreme na Torlaku je testirana 151 osoba. Оd poslednjeg izveštaja do 20 sati - 11.03.2020, testirani su uzorci 21 osobe od kojih je 6 bilo pozitivno.

Naime, tokom jučerašnjeg dana otkriveno je 6 novih slučajeva zaraze, a kako Kurir nezvanično saznaje, troje novoobolelih su iz Beograda, a troje iz ostatka zemlje. Od njih troje jedno je iz Vojvodine.

foto: Covid19.rs

Građani kojima je danas otkriven virus nisu bili u vezi ni u kontaktu sa već zaraženim osobama, ali sve nove slučajeve povezuje boravak u Italiji, gde je zabeležen veliki broj obolelih. Svako od ovih šest osoba bio je u kontaktu sa državljanima Italije, pa su tako dobili virus.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da će biti pojačana higijena u vozilima javnog prevoza, vrtićima i drugim ustanovama socijalne i zdravstvene zastite, kao i u svim ustanovama pod ingerencijom Grada, kao i da će Grad pomoći ustanovama u nabavci higijenskih sredstava.

20.00 - Vučić se večeras vanredno obratio naciji. Organizovano i solidarno izborićemo se sa izazovom "korona". Zatražio sam formiranje dva krizna štaba, na čijem čelu bi bila Ana Brnabić. Za otklanjanje posledica ekonomske štete formiraćemo tim na čelu sa mnom.

16.22 - Epidemiološka situacija u Kragujevcu je stabilna.

Ni jedan od devet uzoraka iz ovog grada analiziranih na Torlaku nije pozitivan na korona virus, saopšteno je danas na vanrednoj sednici Saveta za zdravlje grada Kragujevca.Na sednici je potrvrdjeno da se u Kragujevcu sprovode sve naložene mere prevencije širenja koronavirusa.

16.19 - U Novom Sadu pojačane mere zaštite u prevozu, vrtićima. Vučević je danas održao je sastanak sa predstavnicima gradskih ustanova zdravstvene, socijalne i dečje zaštite, nadležnim gradskim sekretarijatima i inspekcijama, na kojem je zaključeno da Novi Sad preduzima konkretne poteze i u potpunosti poštuje preporuke Ministarstva zdravlja, u praćenju situacije sa pojavom virusa Kovid 19. Istakao je da nema potrebe za panikom, ukoliko se svi ponašaju odgovorno prvenstveno prema sebi.

16.16 - Međunarodni letovi sa i ka aerodromu "Morava" u Kraljevu od danas su privremeno obustavljeni, zbog zatvaranja graničnog prelaza "Morava", saopštili su Aerodromi Srbije. Putnicima se preporučuje da se za Detaljnije informacije o načinu ostvarivanja svojih prava obrate aviokompaniji. To preduzeće za informacije o zaraznoj bolesti COVID-19 preporučuje da se prati sajt: www.covid19.rs.

14.39 - Na intenzivnoj nezi jedan pacijent, ostali imaju blažu sliku. Jedan pacijent zaražen novim korona virusom, koji leži u KC Vojvodina, ima težu kliničku sliku bolesti i nalazi se na odeljenju intenzivne nege, ostalih 18 imaju lakšu kliničku sliku bolesti u stabilnom su stanju i dobro se osećaju, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović.

On je rekao da se u Klinici za infektivne bolesti u Beogradu leči osam pacijenata koji su inficirani virusom Kovid - 19, da je njihovo zdravstveno stanje stabilno, da skoro svi imaju lakšu kliničku sliku bolesti. "Dvoje pacijenata ima umereno tešku kliničku sliku, ali ne zahtevaju nikakve mere intenzivnog lečenja. Svi se nalaze na odeljenju opšteg tipa i njihovo stanje je u potpunosti stabilno", naglasio je Stevanović.

Podseća da svi građani koji su bili u kontaktu sa obolelom osobom ili dolaze iz područja koje su pod intenzivnom transmisijom virusa, kao što je Italija, a imaju simptome koji ukazuju na zarazu, treba da se jave nadležnom epidemiologu. Napominje i da osobe koje imaju simptome respiratorne infekcije, prehlade, treba da ostanu kod kuće, ali da budu u stalnom telefonskom kontaktu sa epidemiološkom službom ili svojim nadležnim lekarom.

14.21 - Srbin, angažovan u jednoj kineskoj firmi u Srbiji, pozitivan je na koronu, saznaje Kurir. On je jedan od 19 osoba kojima je do sada utvrđen korona virus i smešten je u Kliniku za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

13.25 - Pojedini javni izvršitelji obustavili rad sa strankama. Pojedine kancelarije javnih izvršitelja odlučile su da od danas privremeno obustave rad sa strankama iz razloga bezbednosti i zaštite od korona virusa, apelujući na stranke da im se obraćaju pisanim putem. Sudovi i tužilaštva, kao i advokatske kancelarije u Srbiji za sada funkcionišu normalno i poručuju da će u slučaju potrebe izdati odgovarajuće preporuke.

13.15 - SRBIJA PRIVREMENO ZATVORILA 44 GRANIČNA PRELAZA ZBOG KORONE: Pogledajte detaljan spisak!

13.13 - Fotografija iz Kine koja je obišla svet.

13.00 - Korona voli metal.

12.05 - Svetska banka ponudila Srbiji 20 miliona dolara pomoći. Svetska banka se jutros javila Vladi Srbije sa pismom da ima na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara ukoliko je Srbiji potrebno za otklanjanje posledica koronavirusa, izjavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da je i Kina ponudila Srbiji dodatne maske i drugu zaštitnu opremu. "Srbija se još od 2014. pripremala za krizna vremena", rekla je Brnabić.

11.30 - Omogućeno snabdevanje BG trgovina i apoteka i u toku dana. Grad Beograd suspendovao je na mesec dana rešenje o posebnom režimu saobraćaja i snabdevanja u prestonici, čime je omogućena i dnevna dostava robe maloprodajnim objektima i apotekama. Privredna komora Srbije apeluje na potrošače da ne stvaraju sopstvene zalihe jer je tržište snabdeveno, a nivo zaliha stabilan.

11.25 - Proizvodnja hirurških maski u tri smene. Predstavnici većine kompanija koje proizvode hirurške maske i sredstva za dezinfekciju organizovaće rad u tri smene, kako bi odgovorili na povećane potrebe na tržištu.

11.19 - Inspektori će glumiti kupce maski. Tržišna inspekcija počela kontrolu apoteka zbog maski. Ministar Rasim Ljajić izjavio je danas da je Tržišna inspekcija počela intenzivan nadzor u apotekama zbog dojava i prijava građana da se u pojedinim apotekama prodaju maske po cenama značajno većim od uobičajenih. "Nećemo dozvoliti da neko koristi ovu situaciju za sticanje dobiti koja nije i skladu sa tržišnim principima i Zakonom o trgovini", rekao je Ljajić. On je precizirao da će se inspekcijski nadzor sprovoditi na teritoriji cele Srbije i da će biti javno saopštena imena onih koji po tom osnovu krše zakon. Ljajić je naglasio da će inspektori u akcijama pristupati kao prikriveni kupci, što je instrument kontrole koji je predviđen novim Zakonom o trgovini.

11.00 - Ekonomske mere Vlade Srbije: Svakom penzioneru minimum 4.000 pomoći, u radnjama ima svega, ne pravite zalihe

10.45 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na zvaničnom Instagram nalogu napisavši sledeće: "Hvala lekarima i medicinskom osoblju na lavovskoj borbi, ali od presudnog značaja u borbi protiv koronavirusa je podrška ljudi. Važno je da se pridržavamo mera i da delujemo preventivno."

10.44 - Američki lekari potvrdili navode srpskog doktora.

10.43 - Da ponovimo!

10.42 - Obolele Nišlije stabilno. Od četiri pacijenta koji su zaraženi novim korona virusom, a leče se u Klinici za infektivne bolesti KC Niš, jedan ima blage, umerene simptome uzrokovane virusom, a drugi ne pokazuju simptome bolesti. Pacijent sa blagim simptomima je stabilan, u toku je stalni monitoring njegovog zdravstvenog stanja. "Ostala tri hospitalizovana pacijenta, za sada, ne pokazuju simptome, ali su i oni pod 24-časovnim monitoringom infektologa.

10.40 - Srbija zatvorila ove manje granične prelaze.

10.20 - Ministarstvo zdravlja objavilo tender za nabavku respiratora. Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije raspisali su hitan tender za nabavku 15 respiratora kako bi se obezbedile rezerve tog aparata, rečeno je u Ministarstvu, uz napomenu da za sada ima dovoljno respiratora.

10.15 - Srednjoškolka iz Niša testirana, otac na Infektivnoj. Pozitivna i radnica pošte u Nišu.

09.45 - Ne gomilajte sve i svašta iz prodavnica.

09.30 - Slušajte savete stručnjaka.

09.22 - Šef kancelarije SZO u Beogradu kaže da Srbija preduzima sve potrebne mere povodom koronavirusa.

09.07 - EVO KOLIKO SE LAKO ŠIRI KORONA VIRUS! Dovoljan je JEDAN trenutak nepažnje da raširite zarazu.

08.24 - Vesić: Preventivne mere u javnom prevozu. Vesić je poručio da će Grad i Sekretarijat svakodnevno pratiti razvoj situacije i preduzimati mere iz svojih nadležnosti. On je dodao da, kao meru, zaposlene treba podsetiti na osnovna pravila lične higijene, redovno pranje ruku, pokrivanje usta papirnom maramicom kada kašlju ili kijaju i odmah bace zaprljanu maramicu u kantu za smeće, ukoliko nemaju papirnu maramicu potrebno je da kijaju i kašlju u lakat.

Redovno treba da se prati telesna temperatura i obavezno treba obavestiti nadređene u slučaju kada primete simptome koji ukazuju na postojanje virusa, rekao je Vesić.

"Operateri moraju da vode računa i o tome da voznom i saobraćajnom osoblju obezbede sredstva za suvo pranje ruku i da opredele lica koja će se starati i biti odgovorna o primeni preporučenih mera. Proces čišćenja mora biti prilagođen situaciji, a pažnju treba usmeriti na dezinfekciju zajedničkih površina i mesta koja se dodiruju, kao i na odlaganje otpada", precizirao je Vesić.

Ukazao je da je pre početka rada potrebno izvršiti dezinfekciju radnog prostora, kao i češće u toku radnog vremena, a važno je i održavati rastojanje i izbegavati direktan kontakt sa strankama.

08.46 - Priština uvodi vanredne mere zbog korona virusa. Jedna od prvih mera je obustavljanje nastave u osnovnim školama, predškolskim ustanovama, vrtićima i univerzitetima od 12. do 27. marta. Biće uvedena i medicinska i policijska kontrola svih građana koji dolaze iz zona epidemije i oni će biti poslati u karantin.

08.18 - Vesić: Otkazuje se Beogradski maraton. Tradicionalni Beogradski maraton biće otkazan zbog proglašene pandemije koronavirusa i neće biti održan u aprilu, kako je bilo planirano, izjavio je jutros zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Vesić je naveo da Grad Beograd sprovodi mere vlade, čiji je cilj zaštita stanovništva od korona virusa.

foto: Covid 19.rs

"U skladu sa tom odlukom, na Štabu za vanredne situacije Grada Beograda, koji se održava za pola sata, biće doneta odluka o otkazivanju svih javnih skupova na zatvorenom na teritoriji grada na kojima učestvuje više od 100 ljudi", rekao je Vesić za TV Prvu. To znači da se od danas otkazuju pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerti, tribine, izložbe, seminari.

08.00 - Do jutros u 8 časova registrovano je 19 obolelih na teritoriji Srbije.

07.58 - Ovako stvari od jutros stoje u ostatku sveta.

foto: Covid19.rs

07.57 - Pogledajte kako je u Crnoj Gori.

07.55 - Pročitajte na Kuriru kako je Švajcarkinja prenela koronu obolelima u Nišu i Beogradu.

07.52 - Lična odgovornost najvažnija, tako čuvate i sebe i druge, posebno najbliže članove porodice.

07.15 - Oboleo i slavni holivudski glumac Tom Henks. Oglasio se na Tviteru i obelodanio da su se on i njegova supruga glumica Rita Vilson zarazili koronom u Australiji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track