VLADIKA MILUTIN PRVA ŽRTVA KORONE U SPC: Izgubio bitku posle devet dana
9 godina episkop Milutin bio je na čelu valjevske eparhije, Foto: Screenshot

Narod i crkva u žalosti: UPOKOJIO SE EPISKOP VALJEVSKI

VLADIKA MILUTIN PRVA ŽRTVA KORONE U SPC: Izgubio bitku posle devet dana

Društvo -

Tuga: Stanje episkopa, koji je imao dijabetes, pogoršavalo se i prethodnih nekoliko dana bio je na respiratoru u KBC „Dr Dragiša Mišović“, ali, nažalost, nije uspeo da se izbori sa opakim virusom

Episkop valjevski Milutin (71) preminuo je juče u ranim jutarnjim satima u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu od koronavirusa, potvrđeno je za Kurir u Eparhiji valjevskoj!

Sveštenstvo SPC, kao i vernike Valjeva, koje je jedno od žarišta ovog opakog virusa, potresla je vest o upokojenju uglednog vladike Milutina, za koga svi kažu da je bio skroman i dobar čovek.

Eparhija valjevska je 26. marta saopštila da je kod episkopa Milutina potvrđeno prisustvo kovida-19, kao i kod još dvojice sveštenika eparhije, kao i da se oni nalaze na lečenju u KBC „Dragiša Mišović“. Saopšteno je i da je vladika koronavirus zadobio tako što je „kao vredni pastir hodio i služio u svojoj eparhiji“. - Nakon što je kod dvojice sveštenika Eparhije valjevske potvrđen ovaj virus, episkop tada nije imao simptome, ali mu je uzet bris preventivno. Rezultati su stigli 21. marta ujutru i vladika je bio pozitivan na kovid-19. S obzirom na njegove godine i na to da je imao dijabetes i urološke probleme, prebačen je sanitetom na Infektivnu kliniku u Beogradu, a potom u KBC „Dragiša Mišović“ - naveo je izvor Kurira iz valjevske eparhije i dodao: - Nažalost, njegovo stanje se pogoršalo i poslednjih nekoliko dana bio je na respiratoru.

Kako Kurir saznaje, episkopu Milutinu biće ispunjena želja da bude sahranjen u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu, ali datum još nije poznat. Vernici Eparhije valjevske sa velikom tugom primili su vest o upokojenju episkopa Milutina, a kako su nam rekli neki od njih, narod ga je mnogo voleo, cenio i poštovao.

Episkop Milutin rođen je 1949. u selu Mijači u okolini Valjeva, zamonašio se 1963. u manastiru Petkovica, kada je imao samo 14 godina i imao je najduži monaški čin u Saboru SPC.

BESEDA: PATRIJARH IRINEJ PORUČIO VERNICIMA

Slušajmo stručnjake i državu, klonimo se susreta

foto: Nebojša Mandić

Patrijarh srpski Irinej u nedelju je u manastiru Vavedenje istakao u besedi da ovih dana čujemo strahovite stvari da od koronavirusa u jednoj državi umre i po stotinu ljudi dnevno. - Naši strahuju da je to tek početak onoga što će doći, ali hvala Bogu, preduzete su mnoge mere. Nije opasnost u pričešću, braćo i sestre, Crkva je prihvatila da se obaziremo i da slušamo savete onih koji stvar bolje poznaju nego mi, da izbegavamo zajednice više osoba, da se klonimo toga, ne od svete čaše pričešća, kao što rekoh, nikada se niko nije zarazio od pričešća, nego od susreta i drugih momenata. Zato treba da saslušamo sve ono što nas opominju i ukazuju, a to je da se čuvamo, i to je dobro i korisno, ali da ne zaboravimo nikada da se molimo Gospodu i u hramu kad možemo i ako možemo, ali i u domu svome. Zato bih ja preporučio da poslušamo ipak ove savete koje nam upućuju da ne pravimo zajednice. Očekuju da će se tek vrhunac naše nevolje pojaviti kasnije. Kako naš narod kaže, ko se čuva, i Bog ga čuva.

POSLEDNJA BESEDA EPISKOPA MILUTINA

Poštujte ono što lekari, nauka i država preporučuju

- Ne treba paničiti, već malo više upražnjavati higijenu i Bogu se moliti. Ovo je veliko iskušenje za našu veru. Gospod je sila i moć, njime pobeđujemo! Vera mora da bude jaka. Umivajte se ujutru bogojavljenskom vodicom i popijte malo, moleći se Bogu kad to činite! To je lek. Tome nas uči Crkva, a obavezno poštujte i ono što lekari, nauka i država preporučuju.

O EPISKOPU MILUTINU

  • rođen 10. januara 1949. u selu Mijači u okolini Valjeva
  • sa 13 godina otišao je u manastir Kaona
  • 1963. se zamonašio u manastiru Petkovica
  • u maju 2003. izabran je za episkopa australijsko-novozelandskog
  • za episkopa valjevskog ustoličen je 2006.
  • povređen je 3. juna 2013. u saobraćajnoj nesreći vraćajući se sa proslave 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta u Nišu

Mitropolit Porfirije

PLENIO JE ČESTITOŠĆU

foto: Nemanja Pančić

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije za Kurir je naveo da je episkop Milutin unikatan izdanak srpsko-narodne hrišćanske duhovnosti: - Plemenit čistotom i čestitošću. Autentičan prepodobni duhovnik, molitvenik, neimar, nadasve miran i nepretenciozan, skroman, utišan, ali čvrst i gospodstven, pravi episkop Hristov. Bog neka mu je na utehu i pomoć sa svima svetima! I Bog da mu dušu prosti!

Provera

POLICIJA KONTROLIŠE HRAMOVE

foto: Screenshot

Policija je u nedelju obilazila pojedine crkve i hramove SPC radi kontrole da li se obredi obavljaju na bezbedniji način i bez prisustva vernika. Na snimku iz manastira Đunis, koji je na teritoriji niške eparhije, vide se policajci koji su za vreme liturgije razgovarali s igumanijom zato što je u crkvi bilo naroda.

Vladika Atanasije Rakita

BIO JE PREDAN PASTIRSKOJ SLUŽBI

foto: Marina Lopičić

Vladika mileševski Atanasije Rakita juče je u manastiru Mileševa služio pomen za pokoj duše episkopa Milutina. - Episkop Milutin je bio moj veliki prijatelj. Vladika Milutin je bio čovek monaškog duha i monaških vrlina, smiren, skroman, čvrste vere i predan svojoj pastirskoj službi. Bio je miran i tih, blag i nesvadljiv, čovek sa kojom se moglo lako razgovarati, što smatram da je veoma važno za naše uzburkano i nestabilno vreme - naveo je episkop Rakita za Kurir.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track