UŽIVO KORONA: 233 novih, još 6 umrlih DR DARIJA: Lepo vreme nas mami, deca su izludela više u kući ali izdržite još malo
Foto: Tanjug Printscreen, Covid19.rs Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO KORONA: 233 novih, još 6 umrlih DR DARIJA: Lepo vreme nas mami, deca su izludela više u kući ali izdržite još malo

Društvo -

* Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima, poručila je dr Kisić Tepavčević naglasivši da bez obzira kakva će biti odluka državnog vrha, apeluje da se strpimo još malo i da se ponašamo kao i prethnodnih dana

* Obolele sve monahinje manastira Divostin

Do danas u 15 časova u Srbiji su registrovana 233 nova slučaja zaraze virusom korona, a nažalost preminulo je još 6 pacijenata. Hospitalizovan je 2.701 pacijent, a 85 pacijenata je na respiratoru. Do danas je testirano ukupno 67.917 osoba, a ukupno je izlečeno 1.209, procenat smrtnosti je 1,96 odsto.

foto: Covid19.rs Printscreen

Na Infektivnoj klinici KCS smešteno je 52 ljudi, u staroj zgradi niškog Kliničkog centra 126, a u novoj 214 pacijenata. U KC Vojvodine smešteno je 65 pacijenata, u KC Kragujevac njih 68. U KBC "Dr Dragiša Mišović" hospitalizovano je 221. Tu je smešteno 41 dete, 26 majki, šest beba, devet porodilja i šest trudnica. Na Pulmološkoj klinici KCS nalazi se 81 pacijent , u KBC "Zemun" 308, a u u KBC "Zvezdara" 237, u Opštoj bolnici Pančevo 92, u leskovačkoj bolnici 115, u VMC "Karaburma" 42 i na Institutu Banjica 186. Takođe, na Beogradskom sajmu je 173, u Domu studenata u Nišu 138, a Učeničkom domu Niš 32. Na Novosadskom sajmu je 61, u Srednjom medicinskoj školi "Dva heroja" u Novom Pazaru 45, U Hali sportova u Kruševcu smešteno je 38, a u u čačanskoj Plavoj hali 30. U banji Junaković nalazi 45 osoba, u banji Selters u Mladenovcu 28, u Banji Koviljači 37, u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj banji 30, u Niškoj banji 126 i u Sokobanji 111 ljudi. U ustanovama socijalne zaštite zarženo je 564 korisnika i 149 zaposlenih, a virus je detektovan u 30 ustanova. U tim ustanovama je ukupno izleceno 75 korisnika i 24 zaposlenih, rekla je Kisić Tepavčević.

foto: AMG

23.28 - Prema poslednjim rezultatima nema novoobolelih od korona virusa!

Prema poslednjim rezultatima koji su stigli iz laboratorija u Batajnici i Torlaku, u Šumadijskom okrugu nema novoobolelih od korona virusa. Od početka pandemije iz tog dela Srbije na analizu je poslato 1.675 uzoraka, preneli su lokalni mediji. U Šumadiji je do sada registrovano 93 pozitivnih na Covid 19.

22.49 - Još dva aviona Er Srbije lete za Kinu, po opremu

vion Er Srbije A320 poleteo je večeras iz Beograda za Kinu po medicinsku opremu, rečeno je Tanjugu u nacionalnoj aviokompaniji. Avion je odleteo za Peking oko 22 sata. Naš najveći avion A330, takođe, ujutru leti za Kinu po medicinsku opremu.

22.35 - Novi Pazar: Od 59 ispitanih, jedan pozitivan na korona virus

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je večeras da je u ovom gradu od 59 novih ispitanih uzoraka jedan pacijent pozitivan na korona virus.Iz Zavoda pojašnjavaju da je ovo pacijent kod koga je ranije utvrdjeno prisustvo ovog virusa. U Novom Pazaru je do sada ukupno potvrdjeno prisustvo korona virusa kod 82 osobe, a iz privremene kovid bolnice u kućnu izolaciju otpušteno je ukupno 19 pacijenata, pa se tamo trenutno nalazi 47 pacijenata. U proteklih 24 sata u Srbiji je registrovano 233 novozaraženih osoba.

22.07 - Italijanski šef diplomatije zahvalio se Srbiji na donaciji

Italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo zahvalio se Srbiji zbog donacije 4 miliona hirurških maski, koje je naša zemlja avionom poslala pre nekoliko dana.

21.48 - Za Đurđevdan policijski čas od 18 časova do 5 ujutru

21.02 - Preminuo čuvar na Belom dvoru, a drugi zaražen virusom!

20.17 - Za najstarije sugrađane možda biti većih popuštanja za 1. maj, otkrio je večeras epidemiolog doktor Predrag Kon, pred sutrašnju sednicu Štaba.

- Najstarijim sugrađanima, više nego ikome, potrebno da izađu napolje - dodao je dr Kon.

20.00 - Ukupno 22 preminule osobe na Kosovu

Na Infektivnoj klinici Kliničko univerzitetskog bolničkog centra Kosova je preminula osoba stara 53 godine iz Peći, čime je broj preminulih povećan na 22.Preminuli je bolovao i od drugih hroničnih bolesti, a na kliniku je primljen juče u vrlo teškom stanju, kaže se u saopštenju Infektivne klinike.

Inače, na Infektivnoj klinici je smešteno 55 oosba zaraženih korona virusom, od toga 45 su u stabilnom stanju, devet pod terapijom kiseonikom i osoba koja je preminula.

19.40 - U Podunavskom okrugu trenutno ima 196 inficiranih virusom Kovid-19, dok u Braničevskom okrugu taj broj iznosi 34.

Doktorka Ana Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac kaže za Tanjug da je u opštini Smederevska Palanka potvđeno 59 pozitivnih slučaja, od kojih je 15 zdravstvenih radnika. Iz Velike Plane obolele su 22 osobe, iz Smedereva 115, a od toga je u Domu za stare u Smederevu 70 korisnika i 14 zaposlenih zaraženo Kovidom-19. Jovanovićeva navodi da je za sada osam korisnika doma u Smederevu izlečeno, kao i da se sedmoro nalazi u toj ustanovi, dok je jedna osoba smeštena u Opštoj bolnici Smederevo, zbog drugih zdravstvenih problema.

19.22 - Na Institutu za onkologiju i radiologiju koronom zaražen 91 pacijent i 67 zaposlenih

Zaraženo 67 zaposlenih i 91 pacijent na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže dr Danica Grujičić, v. d. direktora tog Instituta.

"Od 930 zaposlenih 445 je testirano, a od toga 67 je pozitivno na korona virus. Jedan je već bio dva puta negativan, tako da ga možemo smatrati izlečenim, a za jednog zaposlenog se čekaju rezultati", rekla je za prof. dr Danica Grujičić.

18.21 - Ameri tajno testiraju lek koji se proizvodi i u Srbiji

Lek protiv gorušice koji se proizvodi i u Srbiji, možda pomaže u borbi protiv virusa korona, a Amerikanci su već počeli njegovo testiranje u njujorškim bolnicama. Lek protiv gorušice "famotidin" jedan je od brojnih koji se eksperimentalno primenjuju na pacijentima obolelim od kovida 19 i ispituju se u SAD, piše „Sajens magazin“, a prenose brojni američki mediji.

16.54 - Preminulo više od 30 štićenika Gerontološkog centra u Nišu

Do sada je preminulo više od 30 osoba zaraženih korona virusom u Gerontološkom centru u Nišu, saopštila je danas epidemilog Darija Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, i taj podatak govori o visokoj stopi smrtnosti u toj populaciji.

16.47 - Penzioneri bi za vikend mogli preko dana u šetnju

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević kaže da ima smisla da penzioneri mogu vikendom da imaju neki drugi termin za izlazak napolje, a ne samo posle 18 sati, te da bi to pitanje moglo da se pokrene na Kriznom štabu.

foto: Ana Paunković

16.28 - Doktorka Darija o policijskom času za prvomajske praznike

Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima i iskustvima drugih zemalja, zato, kakva god bila odluka državnog vrha o dužini policijskog časa za vikend apelujem da budemo strpljivi, poručila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

"Bez obzira kakva će biti odluka državnog vrha, apelujem da se strpimo još malo i da se ponašamo kao i prethnodnih dana, jer izvesno je da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka", rekla je Kisić Tepavčević.

16.15 - Predsednik Vučić u utorak sa kriznim štabovima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa članovima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

15.20 - Dr Darija o merama za 1. maj: Apelujem na još malo strpljenja. Dr Kisić Tepavčević je naglasila da iz nje u ovom trenutku govori isključivo struka, da joj je jasno da nas lepo vreme sve mami napolje, da su deca više izludela u kući ali da ona moli da se ljudi strpe još malo, da izdrže, da smognu još malo snage jer je ovo početak kraja.

Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima i iskustvima drugih zemalja, zato, kakva god bila odluka državnog vrha o dužini policijskog časa za vikend apelujem da budemo strpljivi, poručila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

foto: Tanjug Printscreen, Covid19.rs Printscreen

"Bez obzira kakva će biti odluka državnog vrha, apelujem da se strpimo još malo i da se ponašamo kao i prethnodnih dana, jer izvesno je da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka", rekla je Kisić Tepavčević. Kaže da nam je takva disciplina potrebna kako bismo stekli kolektivni imunitet i kako bismo ušli spremniji u neke buduće dane.

"Znam da smo dosta bili zatvoreni u kućama u prethodnom period, uželeli smo se druženja, izlazaka i lepog vremena i znam da nikom od nas nije prijatno niti sa velikim oduševljenjem prihvata zatvaranje u kućama, ali, apelujem, strpimo se još malo", rekla je Kisić Tepavčević.

15.00 - Presek u 15 časova. Do danas u 15 časova u Srbiji su registrovana 233 nova slučaja zaraze virusom korona, a nažalost preminulo je još 6 pacijenata. Hospitalizovana je 2.701 pacijent, a 85 pacijenata je na respiratoru. Do danas je testirano ukupno 67.917 osoba, a ukupno je izlečeno 1.209, procenat smrtnosti je 1,96 odsto.

foto: Tanjug Printscreen

14.56 - Niš: Saloni i teretane počele sa radom uz poštovanje mera. Frizerski i kozmetički saloni i teretane počele su danas sa radom i u Nišu, a vlasnici tih objekata kažu da se pridržavaju i poštuju mere zaštite koje je propisao republički Krizni štab. Na svakom mestu gde se obavlja usluga mora da budu postavljene bočice sa asepsolom, ili alhoholom. Na samom ulazu u teretanu članovi prolaze kroz dezobarijeru, nakon toga dezinfikuju ruke, a oni koji vežbaju obavezno mora da nose maske i rukavice. Kao i do sada, svi koji dolaze da vežbaju u obavezi su da nose čiste patike i peškire, dok se sprave posle svake upotrebe dezinfikuju.

14.40 - Najviše zaraženih u Beogradu, pa u Nišu, Ćupriji, Leskovcu. Srbija je u osmoj nedelji epidemije korona virusa, a od početka je najviše inficiranih u Beogradu. U glavnom gradu je do sada potvrđeno 2.055 slučajeva infekcije, što je 27,56 odsto ukupnog broja zaraženih u zemlji.

Sledeći grad po broju inficiranih je Niš, gde je zabeleženo 1.100 slučajeva korona virusa, što je 14,75 odsto ukupnog broja zaraženih. Chuprija je dugo bila žarište koronavirusa, a sada u tom gradu ima 234 slučaja korona virusa. Na četvrtom mestu po broju zaraženih je Leskovac sa 194 slučaja. U Kruševcu je inficirano 185 ljudi, a u Valjevu 175. Paraćin ima 152 inficirana, Aleksinac 151, Bor 121, a na 10. mestu po broju zaraženih je Jagodina sa 120 slučajeva korona virusa.

14.39 - Tiodorović: Vrtići i kafići otvaraju se posle Đurđevdana

Član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da će mere koje štab bude predložio za 1. i 6. maj, odnosno Đurđevdan, morati da budu sprovedene, a razlog je da svaka opasnost od zaražavanja bude eliminisana ili svedena na minimum.

"Ne smemo dozvoliti okupljanja, jer sve ono što mi danas sprečimo vidljivo je kroz statistiku za 7 do 10 dana, tako da ćemo tek negde sredinom maja imati jasniju sliku koja će nam poslužiti kao putokaz koje mere da skidamo, a koje da ublažavamo. Odgovor na pitanje kada ćemo moći da ukinemo zabranu okupljanja je sada nemoguće dati", kaže Tiodorović.

14.26 - Načelnik VMA: 9 lekara i medicinskih tehničara inficirano, 3 već ozdravilo

Načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu pukovnik Miroslav Vukosavljević izjavio je da je do danas devet lekara i medicinskih tehničara iz te ustanove bilo inficirano korona virusom a da su dva lekara i jedan tehničar u međuvremenu ozdravili. Navodeći da su svi imali lakše simptome bolesti, Vukosavljević je najavio da će VMA uskoro nabaviti i PCR testove, čime će kako je rekao, biti kompletno opremljena za dijagnostiku svih stanja i diferencijalnu dijagnozu izmedju "kovid i nekovid pacijenata".

foto: Tamara Trajković

Resorni ministar Aleksandar Vulin naveo je da je na VMA, otkad je ta ustanova preuzela lečenje "nekovid" pacijenata, obavljena trijaža više od 11.000 pacijenata a da je oko 6.000 primljeno na dalje lečenje.

"U ovom trenutku na stacionaru leži više od 500 pacijenata. Svakog dana ovde se u tri smene izvrše dijalize za više od 200 pacijenata. Više od 300 hitnih operacija je uradjeno na VMA", naveo je Vulin.

14.16- Zaražen osuđenik u zabeli

Jedan osuđenik iz poluotvorenog odeljenja u požarevačkog zatvora "Zabela", takozvani slobodnjak, pozitivan je na Covid 19, rečeno je danas u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Njegovi rezultati testiranja na ovaj virus stigli su danas i on je prvo osuđeno (ili pritvoreno) lice kome je potvrđen virus.

13.55 - Ovlašćeno lice Doma u Negotinu: Niko nije imao simptome

Medicinsko osoblje i tehničari Doma za stare "Radost" u Negotinu koji su pozitivni na korona virus smešteni su u Niškoj banji i u Sokobanji i svi imaju lakšu kliničku sliku, dok je pet korisnika doma u Kliničkom centru u Nišu i jedan od njih je na respiratoru, izjavila je ovlašćeno lice vlasnika Doma Biljana Didić. Didić je novinarima ispred Doma rekla da do danas nije bila bila upoznata sa zdravstvenim stanjem korisnika i zaposlenih u domu.

12.46- Alarmantno u Vlasotincu, 72 zaražena

U Vlasotincu je, prema poslednjim podacima, potvrđeno 72 slučaja korona virusa, a opštinski Krizni štab zatražio je da bude odloženo ublažavanje mera najavljeno za danas.

12.17 - U Kraljevu još tri osobe pozitivne, u Raškom okrugu ukupno 82 zaražena

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva je izmenjena u odnosu na prethodni dan, s obzirom na to da su, od 29 jučerašnjih uzoraka, tri pozitivna na virus Covid-19.

"Do sada je na teritoriji grada Kraljeva, od početka epidemije, testirano ukupno 826 osoba, od kojih su 32 osobe (3,87% testiranih) bile pozitivne na koronavirus. Danas se na testiranje u kraljevački Veterinarski specijalistički institut šalje 10 uzoraka iz Kraljeva, a rezultati se očekuju u toku sutrašnjeg dana", saopštio je Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva.

12.06 - Od sledeće nedelje međugradski saobraćaj

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da verovatno sledeće nedelje polako krene otvaranje međugradskog saobraćaja.

"Ne može odjednom sve da proradi, mi to radimo korodinirano sa gradovima i epidemiolozima koji treba da nam kažu koliko ljudi može biti u vozu ili automobusu. Otvaraćemo saobraćaj korak po korak", rekla je Mihajlović.

11.18- Devojka (19) iz Lučana zaražena koronom

Nakon što su se tri pacijenta iz opštine Lučani uspešno izlečila od korona virusa, danas je nakon pristiglih uzoraka potvrđen novi slučaj zaraze, a radi se o mlađoj ženskoj osobi, koja ima 19 godina.

10.56 - Dobre vesti: U Čačku nema novih slučajeva zaraze, u Moravičkom okrugu dva pozitivna

U poslednja 24 sata u Čačku nema novih potvrđenih slučajeva inficiranja korona virusom. U Moravičkom okrugu od 46 poslatih uzoraka izolovana su samo dva nova slučaja i to jedan iz Gornjeg Milanovca i jedan iz Lučana.

10.49 - Od 1. maja mogući letovi sa aerodroma u Srbiji, Vlada se vraća u Nemanjinu

Od 1. maja ove godine, u zavisnosti od epidemiološke situacije, Vlada Srbije može doneti odluku o ublažavanju mera, odnosno dozvoliti obavljanje delatnosti prevoza putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju sa aerodroma u Srbiji.

Uslov je da budu primenjene sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, navodi se u izmenjenoj uredbi objavljenoj u Službenom glasniku.

10.11 - Kisić Tepavčević: Propusta bilo, neko će morati da odgovara

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je neophodno da se primene mere prevencije širenja zaraze korona virusom i da se smanje rizici, bez obzira što se otvaraju neke društvene ustanove. Ona je rekla da virus slabi i da se građani postepeno vraćaju normalnim aktivnostima, ali da je dosta toga na ličnoj odgovornosti i proceni rizika.

Kisić Tepavčević je rekla da je suština bila da se spreči ulazak virusa u socijalne ustanove i dodala da je bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost. Ona je navela da je trenutni prioritet da se korisnici smeste u odgovarajuće ustanove.

10.05 - Zlatiborski okrug: Preminula 2 pacijenta, još 9 pozitivno

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 49 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je devet pozitivno na novi korona virus (COVID-19) – tri u Požegi, tri u Bajinoj Bašti, dve u Priboju i jedna u Arilju. Od početka epidemije do danas testirano je 926 osoba a ukupno je potvrđeno 106 slučajeva infekcije novim korona virusom (COVID-19).

foto: Printscreen

9.59 - Najavljene drastične mere za Dom za stare u Negotinu

Zbog situacije u Domu za stara i iznemogla lica "Radost" u Negotinu, predsednik Opštine Vladimir Veličković održao je vanrednu pres konferenciju, budući da je obavljeno ponovno kontrolno testiranje inficiranih štićenika i zaposlenih u ovoj ustanovi, kako bi se odklonile sve nedoumice i nepravilnosti u radu koje su dovele do ulaska virusa COVID 19 među najstariju populaciju ljudi koja je zbrinuta u ovom Domu.

9.50 - U Novom Pazaru situacija pod kontrolom

U Novom Pazaru situacija se polako smiruje što se tiče virusa korona, juče su registrovane četiri zaražene osobe, a prethodno dva dana za redom nije bilo novih pacijenata, izjavio je direktor Opšte bolnice u tom gradu Meho Mahmutović. On je naveo da je u privremonoj bolnici i u kovid bolnici trenutno na lečenju 81 pacijent, od toga dva pacijenta su na respiratoru.

9.37 - Ruski stručnjaci dekontaminirali 30 objekata u Srbiji

Ruske i srpske jedinice dekontaminirale su 30 objekata u šest gradova u Srbiji, uključujući Beograd, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se dodaje da su četiri tima učestvovala u pregledanju i lečenju 22 obolela od korona virusa u bolnicama u Beograu, Ćupriji, Leskovcu i Nišu.

8.31 - Korisnici doma "Radost" u Negotinu prebačeni na bolničko lečenje

Korisnici doma za stare "Radost" u Negotinu prebačeni su na bolničko lečenje. Potvrđena su još dva pozitivna testa na koronu dok je jedna osoba izlečena, čime je broj zaraženih korisnika tog doma 49. Dom je dezinfikovan, a kako je najavljeno, danas i sutra biće testirani korisnici još dva staračka doma u tom gradu.

8.16 - Umrla čak 33 korisnika doma za stare u Nišu

Čak 37 korisnika Gerontološkog centra (GC) u Nišu je preminulo do sada, od čega je kod 33 potvrđeno prisustvo koronavirusa, izneo je juče alarmantne podatke epidemiolog Predrag Kon.

- Mi se još uvek nalazimo u epidemiji i daleko od toga da smo potpuno bezbedni, a najranjivija mesta su nam gerontološki centri i to su praktično jedina mesta gde može opet da nam se preokrene situacija - rekao je Kon i dodao da se ne sme prikrivati kada se pojave bilo kakvi simptomi zaraze u domovima.

7.48 - Obolele sve tri monahinje manastira Divostin, preminula mati Ana

Monahinja šumadijskog manastira Divostin Ana (80), inače biološka majka igumanije pomenutog manastira Anastasije (53), preminula je od korone nakon 20 dana borbe sa ovim opakim virusom, saznaje Kurir. Sve tri monahinje, koliko ih ukupno i ima u manastiru, bile su zaražene koronavirusom, a lečile su se na odeljenju pulmologije Kliničkog centra u Kragujevcu.

7.46- Nova 32 slučaja zaraze na KiM, preminuo muškarac (44)

Na teritoriji KiM registrovana su 32 nova slučaja korona virusa, čime je ukupan broj obolelih od početka pandemije dostigao 763, a jedna osoba je preminula, saopštio je sinoć institut za javno zdravlje u Prištini.

7.40 - Popuštanje mera za starije od 65

Od danas za starije od 65 omogućena šetnja svakog dana u trajanju od sat vremena, i to u periodu između 18 sati i jedan posle ponoći. Uslov je i da ne odlaze dalje od 600 metara od svog mesta stanovanja. Prodavnice će za najstarije sugrađane biti otvorene u četvrtak od četiri do sedam sati ujutro.

7. 25- Počinju da rade pijace u zatvorenom,frizeri,kozmetičari

Od danas počinju sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smernice.

7.20 - U karantinu za Prvi maj

Građani Srbije će predstojeći 1. maj, Praznik rada, provesti u svom domu jer će policijski čas zbog epidemije koronavirusa trajati od četvrtka, 30. aprila, od 18 časova, pa sve do ponedeljka, 4. maja, do pet sati ujutro.

Važni telefoni

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na korona virus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

U takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566)

foto: Printscreen covid19.rs

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track