SKANDAL! DR DRAGANA BOJOVIĆ JOVIĆ IZ GAK NARODNI FRONT: Načelnica me je 11 godina zlostavljala!
Foto: Tamara Trajković, kurir rs

I ona se javila

SKANDAL! DR DRAGANA BOJOVIĆ JOVIĆ IZ GAK NARODNI FRONT: Načelnica me je 11 godina zlostavljala!

Društvo -

Za 11 godina na odeljenju za vantelesnu oplodnju GAK "Narodni front" u Beogradu, i pored svih stručnih usavršavanja, energije i posvećenosti, nisam imala priliku da uradim ni jednu jedinu aspiraciju, koja je jedan od ključnih elemenata procesa vantelesne oplodnje.

Zbog negativne atmosfere morala sam da se obratim i upravi klinike, ali zlostavljanje doskorašnje načelnice tog odeljenja Eliane Garalejić samo se nastavljalo pojačanim intenzitetom.

Ovo za Kurir kaže dr Dragana Bojović Jović (53), doktor nauka i supspecijalista steriliteta i fertiliteta, koja je prva u Srbija počela čak dve studije o tome kako koronavirus utiče na plodnost, ali i genetiku čoveka. Ona se Kuriru javila posle priče molekularnog biologa Ane Jeremić, koja takođe tvrdi da nije mogla da obavlja svoj posao na odeljenju za vantelesnu oplodnju zbog doskorašnje načelnice Garalejić.

- Kao odeljenje ostali smo na nivou na kom smo bili 2007, sa samo 270 vantelesnih oplodnji godišnje, od 3.500 ambulantnih pregleda. Sve što se uradi je polovično... Morate da imate najmanje 100 aspiracija po lekaru, a mi ih godišnje ukupno nemamo ni 300! Ipak, nisam htela da odustajem i od momenta kada je naša zemlja postala epidemično žarište bila sam spremna da pokrenem studije kako kovid 19 deluje na spermogenezu muškarca u fazi oporavka, ali i da li se virus zadržava u spremi nakon izlečenja - navodi dr Bojović Jović, koja je tokom vanrednog stanja maltene neprekidno dežurala u GAK zamenjujući bolesne kolege.

foto: Privatna arhiva

Ipak, i pored svega toga, doktorka je smogla snage da se prijavi da volontira u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu.

- Ulaskom tamo osetila sam nešto posebno... Smatram da smo se svi školovali i živeli kako bismo mogli spremno da dočekamo ovakav trenutak. Nisam imala strah, dobila sam i svoju ekipu, s obzirom na to da sam bila prvi ginekolog koji je ušao na Sajam. Već mi se javljaju pacijenti sa Sajma koji žele da učestvuju u mojoj studiji - ističe doktorka i dodaje da ipak ništa ne može da joj nadomesti rad s pacijentima u njenoj matičnoj kući:

- Bilo je kriza, ali sam spas nalazila u umetnosti i pokušavala da i u jednoj takvoj sredini napravim svoje ime. Napredak u karijeri nisam htela da tražim u inostranstvu, već u svojoj kući. Ovo je pravi momenat da se "Frontu" omogući da radi punim intenzitetom, a sa promenom rukovodstva odeljenja svi će imati pravo na rad i obuku. Tome se najviše se radujem zbog mladih lekara.

foto: Kurir/Ilustracija

Smena: Loši odnosi

Podsetimo, kako Kurir saznaje, prof. dr Eliana Garalejić smenjena je nedavno s mesta načelnice odeljenja za vantelesnu oplodnju, zvanično zvanog Odeljenje za arteficijalne reproduktivne tehnologije, a na mesto v. d. načelnika postavljen je prof. dr Mladenko Vasiljević.

- Zbog neuključivanja svih zaposlenih u rad na odeljenju i u embriološkoj laboratoriji i loših međuljudskih odnosa, broj od 270 vantelesnih oplodnji u "Frontu" je višestruko manji nego na privatnim klinikama. Upravni odbor GAK zato je nedavno doneo odluku o promenama na ovom odeljenju - rekao je izvor Kurira iz GAK.

(Kurir.rs/Jelene Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track