UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Danas manji broj novozaraženih, 8 preminulo, 156 na respiratorima
Foto: EPA / Filippo Venezia, Profimedia, Ana Paunković, Covid19.rs Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Danas manji broj novozaraženih, 8 preminulo, 156 na respiratorima

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.817 osoba, njih 379 bilo je pozitivno na testu, a nažalost preminulo je osam pacijenata

foto: AMG

Poslednji podaci pokazuju da se na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 156 pacijenata.

foto: Covid19.rs Printscreen

20.39 - Još 49 osoba zaraženih korona virusom registrovano je ;u Podunavskom okrugu, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu. Najviše ih u Smederevu, gde je od juče do danas evidentirano 46 novih, a među njima je i nekoliko zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i zdravstvenih radnika.

20.07 - Branka Milisavljević, načelnica Odeljenja za neonatologiju i dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica, donele su nam nove informacije o stanju porodilje koja je na svet donela dete carskim rezom, koje je, baš kao i ona, pozitivno na koronavirus. Iako trenutno odvojene, majka i beba su dobro i uskoro će zajedno napustiti bolnicu.

19.12 - Od kraja juna, kad se u Kikindi ponovo registruju oboleli od koronavirusa, povećava se i broj preminulih osoba. Poslednja žrtva je pacijentkinja (84) koja je imala pridružene bolesti, a koja je preminula tokom vikenda.

18.40 - Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, na današnji dan, od 44 uzorka na virus korona, pozitivna su 22. Ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus korona u tom gradu od početka epidemije je 1.151.

18.00 - Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku u teškom stanju nalazi se 13 pacijenata, od kojih je 11 na respiratorima, saopštila je danas ta bolnica. U toj ustanovi smešteno je 137 pacijenata zaraženih korona virusom. Dva pacijenta su u toku dana iz čačanske bolnice prebačena na dalje lečenje u Klinički centar u Beograd, zbog teškog stanja prouzrokovanog infekcijom korona virusom. Bolnica navodi da je u toku dana pregledano 45 pacijenata sa simptomima korona virusa.

17.20 - U Šumadijskom okrugu su još 34 osobe zaražene korona virusom, od čega 31 u Kragujevcu, dok se u Kliničkom centru leči 129 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru. Registrovane su i dve novoobolele osobe iz Knića i jedna iz Batočine. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje, za 24 sata obradjena su 132 uzorka.

16.10 - U KCV 312 pacijenata, u Vojnoj bolnici 30, na respiratoru 15 bolesnika. U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе trеnutnо sе lеči 312 pаciјenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа COVID – 19. Оd tоgа, kod 15 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје. U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 30 pacijenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа COVID-19.

Napominjemo, da se kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata koji su оbоlеli оd virusа COVID – 19, a s obzirom na težinu kliničke slike uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje i intenzivna kiseonička potpora, saopštila je PR služba KCV. S. S.

16.06 - KISIĆ TEPAVČEVIĆ O DNEVNIM BROJKAMA O KORONI U SRBIJI: Uzorci obrađenih testova nisu stariji od tri dana

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su brisevi testova koji su danas obrađeni, njih 9.817, uzeti juče ili pre dva ili tri dana i da nisu stariji od toga. Kisić je kazala da ono što je sigurno jeste da je cifra od 9.817 testova obrađena na današnji dan.

15.57 - DIREKTORKA KC VOJVODINE UPOZORAVA: Gojaznost jedan od najopasnijih faktora

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je da je u ovom trenutku u tom kliničkom centru hospitalizovano 312 pacijenata pozitivnih na kovid virus i naglasila da je gojaznost jedan od najopasnih faktora koji utiče na tok bolesti kod zaraženih pacijenata.

foto: Kurir Printscreen

15.04 - KRIZNI ŠTAB UŽIVO NA KURIR TELEVIZIJI

Ukupan broj obolelih u poslednja 24 sata - 379, najmanji je u poslednje dve nedelje, ukazala je zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević i ponovo apelovala na sve da sada budu najodgovorniji i da poštuju sve preventivne mere.

14.43 - U ustanovama socijalne zaštite zaražena 173 korisnika i 97 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo virusa Covid-19 kod 173 korisnika i 97 zaposlenih, zaključno sa današnjim danom, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 644, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 245.

14.40 - U Boru još jedan smrtni slučaj od korone

Muškarac star 59 godina sedma je osoba iz Bora koja je preminula od posledica zaraze korona virusom od izbijanja epidemije, saopšteno je danas.Reč je o pacijentu koji je imao više hroničnih bolesti, bio je bubrežni bolesnik i na dijalizi, i njemu se stanje naglo pogoršalo. Klinička slika se kod pojedinih osoba promeni za nekoliko minuta, rekao je direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović. (Beta)

14.36 - Još jedan pacijent preminuo u Novom Pazaru

Prema podacima koji su Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje, ukupno je 118 hospitalizovanih osoba. Broj novih prijema je 5, broj otpusta 18, broj transportovanih pacijenata 2, broj pacijenata na respiratorima 2, a broj pacijenata na haj-flu je 5. Preminula je jedna osoba iz Sjenice.

foto: Printscreen

14.33 - U Braničevskom okrugu 9 novoobolelih, u Podunavskom 49

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Braničevskom okrugu potvrđeno je još devet novih slučajeva kovid-19, dok je u Podunavskom broj obolelih veći za 49.

14.00 - U Podunavskom okrugu još 49 zaraženih

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Podunavskom okrugu, koronavirus je potvrđen kod još 49 osoba. Najveći broj novozaraženih zabeležen je u Smederevu - 46. U tom gradu, i dalje je na snazi vandredna situacija. (RTS)

13.41 - Još 60 pozitivnih u Mačvanskom okrugu

Još 60 uzoraka pozitivnih na kovid-19 potvrđeno je u Mačvanskom okrugu tokom jučerašnjeg dana saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu. Loznica sada ima deset novih, dan pre jednog, ali je u poslednjih sedam dana bila dvocifrena i od 20. do 27. jula ima 131 osobu zaraženu koronom. U Šapcu je juče otkriveno 28 pozitivnih i treći dan zaredom broj se smanjuje, u Krupnju osam, Bogatiću i Koceljevi po pet, Vladimircima tri i jedan u Malom Zvorniku. Od početka pandemije u okrugu je ukupno 2.731 pozitivna osoba. Na teritoriji Šapca 1.788, Loznici 540, Bogatić ih ima 129, Koceljeva 85, Vladimirci 64, Ljubovija 45, Mali Zvornik 42 i 38 Krupanj. Trenutno je 1.977 obolelih. (T. I.)

12.11- Preminula porodilja u Nišu koja je bila na respiratoru, beba stabilno

Trudnica (34) iz Vranja koja je bila na respiratoru u KC Niš, sinoć je rodila muško dete, ali je ubrzo nakon porođaja preminula. Trudnica (34) iz Vranja koja je bila na respiratoru u KC Niš, sinoć je rodila muško dete, ali je ubrzo nakon porođaja preminula.

12.05 - U užičkoj kasarni otvorena još jedna kovid bolnica

U Užicu je otvorena nova privremena kovid bolnica u zgradi nekadašnje kasarne. U novoj bolnici smeštena su 22 pacijenta, to će biti bolnica za pacijente iz čitavog Zlativnorskog okruga.

11.52 - U Novom Sadu i dalje nepovoljna epidemiološka situacija

Epidemiološka situacija u Novom Sadu i dalje je nepovoljna, a najverovatnije će, do sada već produžene mere, biti produžene za još sedam dana, a na Štrandu pooštrene, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

10.34 - Na KiM nove mere od 30. jula

Vlada u Prištini najavila da će preispitati postojeće mere za suzbijanje pandemije korona virusa, a među odlukama bi trebalo da bude i ponovno uvođenje obaveze kućne izolacije od sedam dana ukoliko se na KiM ulazi iz centralne Srbije, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Očekuje se da će ministarstvo zdravlja predložiti nova ograničenja koja će stupiti na snagu 30. jula.

10.20 - Požega: Prepolovljen broj pregleda u kovid ambulanti

U kovid ambulanti u okviru Doma zdravlja u Požegi pregledi su gotovo prepolovljeni i epidemiološka situacija ide u boljem pravcu, izjavio je danas predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović. Opština Požega je druga po redu opština u Zlatiborskom okrugu koja od početka epidemije kovida-19 beleži najveći broj obolelih - 250, a Nikitović kaže da su pojačani inspekcijski nadzori u ugostiteljskim objektima, kao i da opreme u bolnici i u Domu zdravlja ima dovoljno. (Tanjug)

10.02 - Čačak: Hospitalizovano 149 pacijenata, 12 na respiratoru

U Opštoj bolnici u Ccačku, na svim odeljenjima koja su prebačena u kovid sistem, hospitalizovano je ukupno 149 pacijenata. U respiratornom centru gde su smešteni pacijenti sa teškom kliničkom slikom, nalazi se 13 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru. U protekla 24 časa primljeno je devet pacijenata, a iz kovid odeljenja Opšte bolnice otpušteno je 20 pacijenata. Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 87 pacijenta. (GZS)

9.16 - Vranje: Smanjuje se broj pacijenata u kovid bolnicama

U četiri kovid bolnice Zdravstvenog centra Vranje leči se ukupno 147 pacijenata, od kojih je na kovid pozitivno njih 77, a bilo je i 6 novih prijema. Na kiseoniku je 29, otpušteno je 35 pacijenata, dok je jedan transportovan u Klinički centar Niš. Među hospitalizovanima nema dece. (T.S.)

9.02 - Uzorke u vatrenom oku obrađuju ljudi i roboti, ima dovoljno testova i reagenasa

Laboratorija "Vatreno oko" u Beogradu ima dovoljno testova i reagenasa i uzorci na prisustvo virusa korona obrađuju se za 24 sata. Jelena Begović iz laboratorije Vatreno oko rekla je da je uspostavljena kontinuirana nabavka. Rekla je da će svi uzorci koji dođu biti obrađeni za maksimalno 24 sata. Istakla je da uzorke obrađuju ljudi, ali i roboti, te da se zahvaljujući tome izbacuje tako veliki broj rezultata.

8.29 - U Kruševcu hospitalizovano 97 osoba

Od početka epidemije do danas na području Rasinskog okruga kovid 19 potvrđen je kod više od 1.000 ljudi, a najviše zaraženih je u Kruševcu. Kod još 112 osoba je potvrđen virus, u Kruševcu 70, u Aleksandrovcu 13, u periodu od 21. do 24. jula. Direktorka Opšte bolnice Vesna Gajić rekla je da iako je došlo do blagog smanjenja broja obolelih na infektivnom odeljenju, sitaucija je pod kontrolom, hospitalizovano je 97 bolesnika. (Ž.M.)

8.20 - U srpskim sredinama na KiM 11 novoobolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je 11 novih slučajeva zaraze korona virusom, saopštio je epidemiolog Aleksandar Antonijević. To su rezultati za 60 uzoraka koje je Zavod za javno zdravlje iz severnog dela Kosovske Mitrovice na analizu poslao u petak laboratoriji "Vatreno oko" u Beogradu.

7.27 - Vanredna situacija u Leskovcu produžena do 10. avgusta

U Leskovcu je vanredna situacija produžena još dve nedelje, do 10. avgusta, zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

U poslednja 24 sata stigli rezultati za još 176 osoba od kojih su 38 pozitivni u Jablaničkom okrugu, od toga deset su korisnici Gerontološkog centra što je ukupno 53 korisnika i pet zaposlenih. Ceo stacionarni deo Gerontološkog centra sa 53, 45 korisnika i osam zaposlenih je kovid zona pod nadzorom kovid bolnice. U kovid bolnici su 143 pacijenta, deset su korisnici Gerontološkog centra, navodi javni servis.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track