EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Košutnjak ne smemo prepustiti nezajažljivim investitorima koji bi i nas žive mogli da zabetoniraju
Za očuvanje prirode Kusturica i Popovićeva, Foto: Kurir, AP/Joel C Ryan

Podrška

EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Košutnjak ne smemo prepustiti nezajažljivim investitorima koji bi i nas žive mogli da zabetoniraju

Društvo -

Istaknuti pojedinci - Kusturica, Šabić i Popovićeva jednoglasno stali uz inicijativu Kurira i zahtev građana da se spreči uništavanje zelene oaze Beograda, gde je „Avala studios“ nameravao da gradi stambeno-poslovni kompleks

Inicijativa Kurira i zahtev građana da se spreči uništavanje šume na Košutnjaku dobijaju svakim danom sve veću podršku istaknutih pojedinaca i poznatih ličnosti! Svoj glas protiv seče drveća podigli su reditelj Emir Kusturica, advokat Rodoljub Šabić, kao i glumica Gorica Popović.

Rampa

Prethodno je, podsetimo, našu inicijativu da se spreči uništavanje oko 30 hektara šume i zelenih površina na Košutnjaku - zarad izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa - podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da se vlast SNS za proteklih osam godina borila za pošumljavanje, a ne uništavanje šuma.

Kurir je danima pisao da je projekat „Avala filmski park“, odnosno nosilac projekta i investitor „Avala studios“, planirao izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa upravo u najvećoj zelenoj oazi Beograda na Košutnjaku.

foto: Kurir/Z.Šaponjić

Kusturica kaže da se mora stati na put uništavanju prirode.

- Ne znam da li će se pojaviti neko i upisati se u istoriju kao rampa za divlji kapitalizam, razvratno uništavanje gradova (ako je to uopšte moguće), da li će se pojaviti neka sila koja će postati brana crnim parama ili će, na kraju, poput Amazona, spaliti i poseći sve šume i, na kraju, asfaltirati sve njive i obradive površine. Da ne ostane ni pedalj zemlje, ni kvadrat šume da, na kraju, i sve nas, dok još ima vremena, žive zabetoniraju. U Mokroj Gori su pokušali dva puta, a ja sam pomislio da bi posle efektnog života vredelo poginuti braneći šumu, potoke i vazduh od razvratne potrebe za profitom - navodi Kusturica.

Jasan Šabić
Jasan Šabićfoto: Filip Plavčić

Spomenik prirode

Šabić kaže da je ideja o seči šume skandalozna.

- Još pre više od mesec i po dana sam pisao da stručnjaci upozoravaju da se radi o prostoru koji je ispunjen vrednim biotopima, starim stablima retkih primeraka, prostoru koji faktički predstavlja deo spomenika prirode, te da je, i u tom kontekstu, ovakav pristup planiranju neshvatljiv i beskrupulozan - kazao je Šabić.

foto: Stefan Jokić

Zločin bi bio da se u Košutnjaku poseče i jedno jedino drvo, jasna je Gorica Popović:

- To su pluća Beograda, to je takvo divno, zdravo i prelepo mesto, koje Beograđani vole... Nezajažljivi investitori ne prezaju da stave svoje interese iznad svega. Grozim se toga. Ne smemo da dopustimo ovaj bezobrazluk.

KAMPANJA AMG „ZASADI DRVO“

U jednom danu zasadili smo više od 50.000 stabala

U četvoromesečnoj kampanji naše kompanije AMG „Zasadi drvo“ samo u jednom danu zasađeno je 51.256 novih stabala, što predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji. Kurir i AMG će se uvek boriti za pošumljavanje i sprečavanje seče drveća.

Kurir.rs/ Redakcija Kurira Foto:Kurir, AP/Joel C Ryan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track