UŽIVO SVE O KORONI U SRBIJI: 81 novozaraženi, preminuo 1 pacijent
Foto: Ana Paunković, Shutterstock, Covid19.rs Printscreen

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO SVE O KORONI U SRBIJI: 81 novozaraženi, preminuo 1 pacijent

Društvo -

U proteklih 24 sata u Srbiji je na virus korona testirano 7.466 osoba, registrovan je 81 novozaraženi, a preminuo je jedan pacijent. Na respiratorima su 22 pacijenta.

foto: Covid19.rs Printscreen

Podsetimo, juče nismo imali nijednog preminulog pacijenta od korone, a na 6.814 testiranih osoba, imali smo 61 novozaraženog. U Srbiji je od početka epidemije na korona virus testirano 1.084.893 osobe od kojih je virus potvrđen kod 32.999‬ osoba. Od početka epidemije korona virusa u Srbiji preminulo je 743 pacijenta. Procenat smrtnosti je 2.25.

foto: AMG

15.00 - Kraljevo: Na lečenju petoro zaraženih korona virusom

U Opštoj bolnici ''Studenica'' Kraljevo trenutno je petoro pacijenata koji se leče od Kovida-19, saošpteno je iz te zdravstvene ustanove. Kako se navodi, u protekla 24 sata primljena je jedna osoba zaražena korona virusom, a sa lečenja je otpušteno četvoro pacijenata.

14.30 - Mačvanski okrug: Za dva dana 10 novozaraženih

Taman se učinilo da ćemo joj videti leđa, ali smo se rano ponadali. Tokom jučerašnjeg dana u Mačvanskom okrugu potvrđena su još četiri novopozitivna, tri u Šapcu i jedan u Bogatiću, dok ih je dan ranije bilo šest, tri u Bogatiću, dva Ljuboviji i jedan u Šapcu. Tako je za sedam dana, do ovog ponedeljka, bilo u okrugu ukupno sedam, a sada je za dva dana registrovano deset pozitivnih. Trenutno je 44 obolelih. Loznica se dobro drži jer od 14. septembra nema novih slučajeva. Tokom prethodna 24 sata u Trijažnom centru pregledano je trideset pacijenata, u ambulanti Infektivnog odeljenja jedanaest, a od toga je bilo osam prvih pregleda. Otkrivene su dve nove upale pluća, nije bilo slanja u druge ustanove, a u kovid odeljenju Opšte bolnice u Loznici nalazi se sedam kovid pacijenata. (T.Ilić)

12.42 - Lončar: Vratilo se 23.000 ljudi, 36 u danu povratka imalo simptome

Od petka u 18 sati do danas u Srbiju se vratilo 23.000 građana, a polovina njih je stigla iz Crne Gore, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Lončar je rekao da je 36 osoba u danu povratka već imalo simptome virusa korona.

"Da nismo odradili nadzor i da su prošli neopaženo od 36, za par dana bilo bi 360, a onda za još nekoliko dana mnogo veći broj", rekao je Lončar novinarima nakon obilaska radova na KCS.

Ministar je apelovao na građane da se ne opuštaju, da i dalje poštuju mere - maske, distanca, higijena ruku.

"Zaborative na slavlja i proslave, nije momenat za to. Vodite računa u prevozu", rekao je Lončar i dodao da je epidemiološka situacija u Srbiji jedna od najboljih u regionu.

Kako kaže, trenutno je 67 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona, od kojih je dvoje na bolničkom lečenju.

12.26 - U Opštoj bolnicu u Čačku bez prijema i otpusta pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 5 pacijenata. U protekla 24 časa nije bilo prijema i otpusta pacijenata. Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano su 23 pacijenta, od kojih je 15 prvih pregleda.

11.40 - Već 10 dana 45 zaposlenih u domu Sremčica ne ide kućI

Zaposleni u Ustanovi "Sremčica" u Beogradu, gde žive deca i mladi ometeni u razvoju, poslednjih 10 dana nalaze se u potpunom karantinu u ovoj ustanovi.

10.55 - Užice: 6 hospitalizovanih, 3 u teškom stanju

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je šestoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, od kojih je troje na respiratoru, saopštila je danas PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević. Ona je navela i da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 38 pacijenata. U Užicu je od početka epidemije potvrđeno 838 slučajeva infekcije kovidom-19, a u periodu od 16. do 22. septembra u tom gradu zabeleženo je petoro novoobolelih, podaci su užičkog Zavoda za javno zdravlje.

9.59 - Boravak u inostranstvu prijavilo 23.000 osoba

Povratnici s odmora i dalje se prijavljuju i rade test samoprocene putem aplikacije e-Zdravlje. Zameinca direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Darija Kisić Tepavčević kaže da se od petka prijavilo 23.000 naših građana koji su se vratili iz inostranstva, a da je 36 sumnjivih na kovid 19 poslato u kovid ambulante.

9.36 - Od početka školske godine inficirano oko 60 đaka

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, virusom korona inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, "nizak rezultat" kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.

8.37 - Kon otkrio detalje novih mera

Mera nadzora koja je uvedena od petka u 18 sati nije namenjena samo za tekuće prilike, već se očekuje da se produži i na period praznika, izjavio je danas član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

8.36 - REVOLUCIONARNO: Korona vakcinu možda ćemo udisati

Vakcina protiv koronavirusa, koju željno iščekuje ceo svet, možda se neće davati samo injekcijom, već će se inhalirati, najavljuju britanski stručnjaci, koji su najavili da će testirati dve vodeće vakcine protiv korone na pacijentima kako bi videli imaju li bolji efekat kada se udahnu. Stručnjaci u Srbiji ne isključuju ovu mogućnost i kažu da je cilj takve vakcine da se poboljša lokalni imunitet i virus zaustavi na samom ulazu infekcije.

7.22 - Krenule respiratorne infekcije, kako znati da nije korona

U beogradskim školama već su počeli izostanci dece zbog respiratornih infekcija, koje nužno ne znače i da je korona u pitanju, ali simptomi su često isti kao kod kovida 19, ali i alergija.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug, RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track