NIKO NIJE IMAO IZRAZITA NEŽELJENA DEJSTVA Đerlek: Do sada vakcinisano oko 700 korisnika staračkih domova
Foto: Printscreen TV Pink

vakcina

NIKO NIJE IMAO IZRAZITA NEŽELJENA DEJSTVA Đerlek: Do sada vakcinisano oko 700 korisnika staračkih domova

Društvo -

Do sada je vakcinu protiv virusa korona primilo oko 700 korisnika staračkih domova, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

On je naveo da se vakcinisani građani prate na dnevnom nivou i da niko nije imao "izrazita neželjena dejstva".

- To znači da je vakcina bezbedna i da zaista moramo verovati Agenciji za lekove i medicinska sredstva koja je izdala dozvolu za vakcinu - rekao je Đerlek i dodao da je obavljena vakcinacija u staračkim domovima u desetak gradova u Srbiji.

Danas će, navodi on, prvi put praviti presek urađenog posla od početka vakcinacije, a već sutra nastavljaju sa imunizacijom u staračkim domovima po gradovima u Srbiji.

Ističe da je cilj da se obiđu svi starački domovi u Srbiji i vakcinišu korisnici stariji od 65 godina koji to žele, jer je vakcinacija dobrovoljna.

- Za 4. januar je najavljen da stiže novi kontigent vakcina. Čim završimo vakcinaciju u staračkim domovima počećemo vakcinaciju zdravstvenih radnika u kovid bolnicama - rekao je Đerlek.

Podseća da se očekuje da će tokom januara i druge vakcine - ruska "sputnjik V" i kineska vakcina biti sertifikovane od Agencije za lekove i medicinska sredstva.

- Premijerka je najavila velike količine vakcine i ja verujem da će biti tako. To će nam omogućiti masovniju vakcinaciju, jer je to jedini način da pobedimo kovid 19 - ističe on.

Đerlek je poručio građanima Srbije da iskoriste priliku i da se vakcinišu, jer je vakcina bezbedna.

Ističe da je Fajzer - Biontekovu vakcinu već primilo milion ljudi u SAD i 500.000 u Velikoj Britaniji bez nekih većih nus pojava.

- Ako dozvolimo da obolimo možemo i da izgubimo život. Da ne bi oboleli hajde da se svi masovno vakcinišemo i da završimo priču sa kovidom 19 - naveo je on.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track