Najnovije vesti

NEMA POTREBE DA SE RADI PCR TEST: Direktorka Batuta objasnila proceduru pred primanje vakcine
Foto: Youtube Printscreen

BRZINA IMUNIZACIJE ZAVISI OD ULAZAKA CEPIVA U ZEMLJU

NEMA POTREBE DA SE RADI PCR TEST: Direktorka Batuta objasnila proceduru pred primanje vakcine

Društvo

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanovic Batut" Verica Jovanović izjavila je da danas da nema potrebe za sprovođenjem PCR testiranja prilikom vakcinacije i dodala da brzina vakcinacije zavisi od količina koje stižu u našu zemlju, ali i od epidemiološke situacije.

Jovanović je za TV Prva rekla da je, kao za svaku vakcinaciju, neophodno da lekar pogleda pacijenta i prijavi sve eventualne bolesti ili rizik na koji treba obratiti pažnju.

"Ukoliko osoba nema povišenu temperaturu, ukoliko se oseća dobro, onda je kandidat za vakcinaciju. Ako neko ima koronu, a nema simptome, to znači da virusa nije ni bilo u dovoljnoj koncentraciji. Ta osoba treba da ode do lekara i da on proceni da li je potrebno da primi vakcinu ili ne, na osnovu njegovog opšteg fizičkog stanja. Ta osoba neće biti ugrožena i vakcina ce biti efikasna po svom dejstvu", objasnila je Jovanović.

Za one koji su preležali koronu potrebno je neko vreme da se organizam oporavi da bi mogao da primi vakcinu, a to je obično mesec dana od momenta registrovanja pozitivnog testa na Sars-CoV-2.

Jovanović je primetila da se epidemiološka situacija malo stabilizovala, ali ne potpuno, jer je ona, kako je naglasila, nestabilna svuda u svetu.

Dodala je da postoje uslovi da se imunizacija bezbedno sprovodi i istakla da se obuhvatnijom imunizacijom dolazi do efikasnije kontrole širenja kovid-19 i do kontrole epidemiološke situacije.

"Kojom brzinom će ići vakcinacija zavisi od količina koje stižu u našu zemlju, ali i od epidemiološke situacije. Dakle, mi u ovom trenutku ne treba da zaboravimo preventivne mere jer je jako bitna kontrola širenja infekcije", rekla je Jovanović.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...