KONAČNO STIŽE NOVA LISTA LEKOVA ZA NAJTEŽE BOLESTI: Više od 20 inovativnih terapija biće dostupno pacijentima širom Srbije
Foto: Zorana Jevtić

rfzo

KONAČNO STIŽE NOVA LISTA LEKOVA ZA NAJTEŽE BOLESTI: Više od 20 inovativnih terapija biće dostupno pacijentima širom Srbije

Društvo -

Uskoro će biti završena i usvojena nova lista lekova, a ove godine za inovativne lekove predviđeno je 5,8 milijardi dinara, izjavila je danas direktorka sektora za lekove i farmakologiju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) Jovana Milovanović.

Na konferenciji za medije "Udruženja pacijenata Srbije" Milovanović je navela da je prošle godine za savremenu terapiju izdvojeno oko pet milijardi dinara i da se zahvaljujući tome na pozitivnoj listi lekova početkom godine našlo 16 inovativnih lekova, među kojima su lekovi za melanom, karcinom pluća, hepatitis C.

- Zbog epidemije virusa korona usporena je dinamika stavljanja inovativnih lekova na pozitivnu listu. Imali smo usvojenu listu na početku godine, a bio je plan da imamo i tokom godine, ali to nije realizovano - rekla je Milovanovićeva.

Dodaje da je od pet milijardi dinara ostalo neiskorišćeno 2,3 milijarde dinara i da je taj novac prebačen u ovu godinu. Uz 3,5 milijardi dinara, koliko je predviđeno za 2021. godinu, na raspolaganju za inovativnu terapiju biće 5,8 milijardi dinara.

U Srbiji je bio zastoj od nekoliko godina i nijedan inovativni lek nije došao na pozitivnu listu. Sve se menja od 2017. godine i u poslednje tri godine na pozitivnu lisu lekova stavljena su 54 inovativna leka.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja kaže da inovativni lekovi menjaju prognozu bolesti i da su zahvaljujući njima mnoge smrtnosne bolesti postale hronične. Napominje da dostupnost savremene terapije godinama nije bila na zadovoljavajućem nivou jer nije dovoljno ulagano u inovativnu terapiju.

- Prošle godine imali smo na raspolaganju rekordnu sumu. Taj ambiciozan plan nije mogao da se realizuje do kraja zbog epidemije korona virusa. Deo novca koji nije potrošen prebačen je u ovu godinu i ove godine imamo na raspolaganju 5,8 milijardi dinara, što je više nego što smo imali zbirno prethodnih deset godina - rekao je Trkulja.

Napominje da to garantuje da će na listu moći da se stavi 20 i više inovativnih terapija što će napraviti "dramatičnu promenu" u životima pacijenata.

Predsednica savetodavnog odbora UPOOM-a i sekretarka Odbora za melanom SLD Lidija Kandolf Sekulović ukazala je na značaj savremene medicine i da je zahvaljujući napretku u toj sferi za godinu dana svet dobio vakcinu protiv virusa korona.

Ističe da su danas savremeni lekovi sve dostupniji pacijentima u Srbiji i da se slika značajno promenila od 2017. godine.

- Od prošle godine sve terapije koje su dostupne pacijentima sa metastatskim melanomom u razvijenim zemljama dostupne su i našim - rekla je doktorka Kandolf Sekulović.

Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović kaže da o značaju inovativne terapije najbolje govori njegov primer jer je kao pacijent sa metastatskim melanomom 2013. godine bio "precrtan", ali da zahvaljujući inovativnoj terapiji već šest godina nema metastaze.

Infektolog Tomislav Preveden ukazao je na značaj adekvatne i pravovremene terapije u lečenju pacijenata zaraženih hepartitisom C, jer ukoliko se adekvatno ne leči, može doći do ciroze jetre.

Napominje da protiv virusa hepatitisa C ne postoji vakcina, ali da postoje lekovi. Efikasnost terapije interferonom je oko 30 odsto dok je sa savremenom terapijom ta efikasnost povećana na 95 odsto.

- Zadovoljni smo što je savremena terapija dostupna u Srbiji, ali nismo zadovoljni što od 25 pacijenata koji uđu u ordinaciju samo jedan zadovoljava kriterijume da dobije terapiju o trošku RFZO - naveo je Pilipović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track