01:20

ADVOKAT O VRŠNJAČKOM NASILJU

slučaj iz male krs

ADVOKAT O VRŠNJAČKOM NASILJU: Dete do 14. godine nema krivičnu odgovornost, a momenat nekažnjenosti od nasilnika pravi JUNAKE

Društvo -

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se u OŠ "Đura Jakšić" iz Male Krsne, kada su dve osmakinje iščašile vilicu 13-godišnjoj devojčici i to samo zbog njene frizure.

Gost Jutarnjeg programa Kurir televizije ovim povodom bila je advokat Jovana Zečević Anđelković, koja je prvo istakla da je javnost u šoku, pre svega jer su devojčice "koje bi sutra trebalo da budu dame" akteri priče, a drugo zbog pitanja ima li stvarno zla u toj deci.

"Šta u toj deci izaziva potrebu da se ovako ponašaju i ugroze život drugom detetu, ja sam u potpunom šoku. Razmišljam o tome da li mi roditelji negde grešimo u vaspitanju, gde smo mi tu pogrešili kada propustimo da razgovaramos a njima o takvim stvarima", navodi ona i dodaje da je probem i to što određeni roditelji ne žele da priznaju da su im deca nasilnici i ne prihvataju da ima problem.

Ona kaže da ima utisak da pedagoški kadar služi samo prilikom upisa u škole, a ne da rešava ovakve posledice.

"Direktorka koja rukovodi i treba da bude uzor nastavnicima, a oni posle dece, mora da izađe pred javnost", poručila je advokatica.

Ona je dodala da će devojčica imati nesagledive posledice.

"Potrešena majka ima osnovni problem da vrati to dete u život. Imam utisak da Zakon o maloletnicima koji je napravljen za decu, dete do 14. godine nema krivičnu odgovornost, a taj momenat nekažnjenosti od njih pravi junake. Ta deca koja se nisu istakla, nisu se ostvarili uspehom u školi, nisu omiljeni u društvu, ili to nasilje dolaze iz primarne porodice i socijalne sredine odakle dolaze, pa one naprave mali klan i tu kreće besomučno nasilje. I onda imamo još goru situaciju gde imamo junakinju koja će još više krenuti da maltretira žrtvu", navodi ona.

02:19

KAKO ZAUSTAVITI NASILJE U ŠKOLAMA: Pedagog savetuje roditelje kako da rade sa nasilnom decom

Pedagog Ljiljana Marković govorila je o tome kako preduprediti vršnjačko nasilje i šta su razlozi za agresiju kod deteta.

"Uzroci mogu biti različiti. Mogu biti modeli koji deca gledaju u porodici, individualni faktori, ne znaju da se nose sa svojim unutrašnjim stvarima i nisu naučili kako da prevaziđu, mogu biti faktori same sredine u kojoj odrastaju, da im šalju poruku da je nasilje poželjno ponašanje", objasnila je ona i naglasila da je najvažnije razgovarati sa decom.

Bonus video:

02:06

JEZIVO! OSMAKINJE PRETUKLE DEVOJČICU (13), ZBOG NJIH SADA JEDE NA SLAMČICU!

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track