10:53

IGOR TODOROVIĆ: Na haljinama Jovanke Broz su isečene etikete

neverovatno

MISTERIJA! STRUČNJACI SE ŠOKIRALI KADA SU OTVORILI GARDEROBER JOVANKE BROZ: Na svim haljinama fali ista stvar!

Društvo -

Godinama je modni svet prve dame Jovanke Broz bio skriven od javnosti, a posle gotovo 70 godina je pred publikom zahvaljujući Etnografskom muzeju u Beogradu i porodici Aleksić. Pitanje koje je zaintrrigiralo stručnjake iz sveta mode i dizajna jeste zbog čega su sve etikete na komadima isečene?

- Ono što je prvi i osnovni utisak jeste ime izložbe " Jovanka u boji", jer po prvi put vidimo Jovanu Broz u boji. Drugi je glamur koji nema nikakvu vezu sa ideologijom i politikom zemlje u to vreme - istako je Igor Todorović, modni kreator u "Redakciji" Kurir televizije.

Kako je Todorović naveo, priča o spavaćici, otetim i izgubljenim haljinama nije tačna.

Todorović
foto: Kurir Televizija

- Upoznali smo je jako dobro svi mi koji smo imali priliku da radimo na njenom garderoberu koji je izašao pred oči javnosti. Postojala je priča da je ona otišla u spavaćici i da nema tih haljina. Ispostavilo se da ima preko 600 haljina. Izložba koja je trenutno aktuelna broji tek 18 komada, koji predstavljaju istorijski presek njenog delovanja i uloge prve dame - objasnio je Todorović.

Ostalo je da se utvrdi tačno poreklo odevnih komada.

Jovanka Broz u boji, izložba, Jovanka Broz
foto: FoNet/Kabinet

- Tu su i poznata svetska imena, ali sušina jedne dalje istraživačke aktivnosti jeste da ustanovimo koje haljine pripadaju tim kućama, jer su sve etikete isečene iz nekog posebnog razloga. Sve haljine koje su danas dostupne i mogu da budu predmet istraživanja, nije moguće na prvu loptu ustanoviti odakle potiču - ispričao je Todorović.

Čitav opus koji je izašao pred oči javnosti je zanimljiv kustosima i muzejima koji će ekspertizom doći do tačnih podataka. Tu su i modni dizajneri koji mogu da vide konstrukcijska rešenja.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:03

Joška Broz o Titu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track