DOKTOR NESTOROVIĆ O TAMJANU: Ako se dugo udiše može imati psihoaktivan efekat
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

DOKTOR NESTOROVIĆ O TAMJANU: Ako se dugo udiše može imati psihoaktivan efekat

Društvo -

Doktor Branimir Nestorović u jednom jutarnjem programu govorio je o tamjanu.

- Tamjan se koristio u ajurvedskoj medicini, a to je najstarija medicina na svetu. Kineska je praktično izvedena od nje, a tamjan se oduvek koristio. Interesantno je da se koristio u raznim religijama, i u Indiji i u Kini. To je u stvari smola i može da se pravi i ulje. Postoji esencijalno ulje koje se iz same biljke izdvaja - rekao je dr Nestorović i dodao:

- Sadrži nekih desetak raznoraznih kiselina, a najpoznatija je bosvelična kiselina i koristi se za mnoge stvari - rekao je doktor.

Kako je objasnio, tamjan može da ima psihoaktivan efekat.

- Ovo što mi palimo tamjan, to je tek interesantno, zato što poslednjih godina ima radova koji pokazuju da ima psihoaktivan efekat, znači po malo halucinogeno svojstvo. Takvi radovi ne mogu da se pronađu u američkoj literaturi. Postoje dva rada iz Indije i Irana, koji su pronašli da ljudi kad udišu tamjan, imaju neke vizije. Kod uzimanja tih nekih supstanci poput droge stvaraju se fenomeni koji su vrlo bliski religioznim fenomenima - rekao je dr Nestorović.

Tamjan je aromatična smola koja se dobija od drveća iz roda Boswellia, od vrsta Boswellia sacra, Boswellia thurifera, Boswellia frereana. Paljenjem tamjana razvija se izuzetno jak i neobično prijatan miris. Кoristi se u religiozne svrhe, u proizvodnji parfema, u aromaterapiji, u tradicionalnoj medicini.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track