LEKARI OSIGURANI DO MILION DINARA ZA GREŠKE! Ako vas nestručno leče i recimo ostanete invalid - njihove pogreške PLAĆAJU DRUGI
Foto: Privatna Arhiva

ovo niste znali

LEKARI OSIGURANI DO MILION DINARA ZA GREŠKE! Ako vas nestručno leče i recimo ostanete invalid - njihove pogreške PLAĆAJU DRUGI

Društvo -

Većina pacijenata i ne zna da su svi lekari osigurani od svoje greške do milion dinara! I da, ako vas nesavesno ili nestručno leče pa ostanete invalid i ko zna šta sve još, ili vam zato umre član porodice njihove, greške plaćaju drugi jer ih je Lekarska komora Srbije (LKS) osigurala od profesionalne odgovornosti! Pa sad oni koji nemaju visoku profesionalnu i ljudsku odgovornost lakše dišu, i tek im se može da budu bahati. Ali bar pacijenti koji dokažu nesavesno lečenje mogu u cugu da naplate odštetu! Krivična odgovornost je druga stvar, i to je za teže sankcije, pa i robiju.

infuzija, pacijent, bolnica
foto: Profimedia

LKS za sve svoje licencirane članove, a svaki doktor to mora biti da bi mogao da radi, plaća osiguranje od profesionalne odgovornosti 1.000.000 dinara po osiguranom slučaju, naveli su za Kurir u LKS. A lekar koji napravi više grešaka osiguran je maksimalno sa 1.500.000 dinara. Sve je indeksirano u evrima.

LEKAR DA NE ODGOVARA KRIVIČNO ZA GREŠKU, VEĆ SAMO ZA UMIŠLJAJ

U Komori su izričiti i da doktori ne treba da odgovaraju krivično za slučaj lekarske greške, izuzev kad je reč o umišljaju i slično:

- Svaka krivična osuda lekara povlači upis u kaznenu evidenciju, a posledično i nemogućnost izdavanja licence, što praktično dovodi do zabrane obavljanja lekarske delatnosti. To nema ni za jednu drugu profesiju, pa ne bi trebalo ni za lekarsku, posebno ako se ima na umu da je doktor radio sa najboljom namerom, ali je, nažalost, došlo do greške u proceni stanja.

- Ovo osiguranje pokriva sve grane medicinske delatnosti, sve struke i specijalnosti, oblast opšte i porodične medicine, kao i osiguranje i hirurških ili urođenih deformacija, koje imaju rekonstruktivni i funkcionalni značaj. Osigurani slučaj mora da bude posledica lekarske greške - nesavesnog ili nestručnog postupka ili propusta lekara koji je učinjen protivno važećim propisima i standardima medicinske struke, a koji za posledicu ima nepovoljan ishod lečenja - navode u LKS i dodaju:

- Komora se odlučila na ovaj korak kako bi lekarima u Srbiji obezbedila finansijsku sigurnost u slučaju da u njihovoj profesionalnoj praksi dođe do eventualne lekarske greške.

Međutim, da li je to dalo vetar u leđa bahatim i neodgovornim lekarima koje briga za nesrećne pacijente? Koji se ne udubljuju u svoj posao i sad tek znaju da će neko drugi platiti nemar. U LKS tvrde suprotno.

- Napominjemo da ovo osiguranje nikako ne umanjuje odgovornost lekara, ali im omogućava da rade malo rasterećeniji i da imaju obezbeđenu plaćenu pravnu zaštitu. Treba imati na umu, a to je čest uzrok nesporazuma i nerazumevanja u našoj javnosti, da kao društvo moramo da sagledamo lekarske greške kao realne događaje i da boljim uslovima rada, smanjenjem opterećenja lekara i edukacijom smanjimo rizik na najmanju moguću meru - ističu u LKS.

Međutim, ne navode koliko lekara je od 21. februara 2017, kada su počeli da plaćaju osiguranje svojim članovima, iskoristilo to pravo i tako pokrilo svoje greške, o kojim greškama i sumama je reč i koliko njih je više puta grešilo, pa posezalo za osiguranjem. Obrazloženje je da su ti podaci kod osiguravajuće kuće. U startu je, inače, ugovor bio s tri osiguravajuće kuće, a ove godine zaključen je samo sa "Triglav osiguranjem" a. d. Beograd. U "Triglavu" je Kuriru rečeno da su pomenuti podaci u domenu poslovne tajne.

Kruševac, kovid bolnica
foto: Boško Bunuševac

KOVID NE ULAZI U OSIGURANJE

Osiguranje isključuje svaku štetu nastalu direktno ili indirektno pandemijom ili epidemijom bilo koje zarazne bolesti koju je proglasila SZO ili drugi vladin organ bilo koje zemlje. Svaka šteta koja bi nastala direktno ili indirektno od koronavirusa (kovida 19), uključujući i sve mutacije i njihove varijacije, takođe je isključena iz osiguranja, kažu u "Triglavu".

- Odštetni zahtevi veoma su retki, uzevši u obzir ukupan broj lekara koji su osigurani, kao i ukupan broj pacijenata, pregleda, tretmana i intervencija. Predmet osiguranja je zakonska (građansko-pravna) odgovornost lekara za štetu nastale usled smrti, povrede tela ili zdravlja trećih lica - navode u "Triglavu" i dodaju da po prijemu zahteva za naknadu štete obaveštavaju LKS radi provere da li je pred njenim sudom časti vođen postupak protiv lekara, tj. imaju li saznanje o događaju i da li je lekar u vreme nastanka prijavljenog događaja imao važeću licencu.

Hajrija Mujović
foto: Printscreen

Doktor medicinskog prava Hajrija Mujović za Kurir ističe da je, usled povećanog broja zahteva za nadoknadu štete prouzrokovane lekarskom greškom, LKS osigurala sve svoje licencirane članove. To je dobar korak, navodi, ali je praksa slabo prisutna i za pacijente teško dostupna.

0094998281, dolar, novac, dolari
foto: Profimedia

U SVETU SE ISPLAĆUJE SE I ZA DECU ROĐENU USLED NEUSPELE STERILIZACIJE

Osiguranje se u svetu isplaćuje i za decu rođenu npr. usled grešaka u kontroli rađanja.

- A ginekolozi obezbeđuju novčano pokriće i za slučaj da budu obavezni da plaćaju izdržavanje dece rođene usled neuspele sterilizacije ili usled grešaka u prenatalnoj dijagnostici. Međutim, osiguranje ne obuhvata lečenje bliskih srodnika koji žive zajedno, niti pokriva nematerijalnu štetu pacijenata - kaže Hajrija Mujović.

- Svest o ličnoj odgovornosti u režimu osiguranja slabi već samim tim što osiguranje štiti lekare od posledica njihovih pogrešnih ponašanja. A pacijentima je kod nas vrlo teško da izađu na kraj sa lekarskom greškom i dokažu je, pa mnogi i na samom početku odustaju - kaže Hajrija Mujović, koja je doktorirala na matrici lekarskih grešaka, i dodaje:

- Da bi se donekle sačuvala ideja o ličnoj odgovornosti, osiguravajućoj kući je dato pravo, i po zakonu, da od LKS traži nadoknadu isplaćene štete u posebno kvalifikovanim slučajevima. Ali su te mogućnosti minimalne i pretpostavljaju težu krivicu osiguranika. Takođe, nedovoljna je informisanost da osiguranje ne može da izuzme krivičnu odgovornost lekara, za koju su zaprećene zatvorske kazne.

POTPORA OSIGURANJA U ZAKONIMA

- Zakon o osiguranju

- Zakon o zdravstvenoj zaštiti

- Zakon o komorama zdravstvenih radnika

- Zakon o pravima pacijenata

izvor: Hajrija Mujović

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track