NEVENA JE ŽENA KOBRA, SRPSKI SPECIJALAC! Zgodna, vitka, duge kose ali retko koje muško bi joj izašlo na crtu! (FOTO, VIDEO)
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

naoružana i osmehom...

NEVENA JE ŽENA KOBRA, SRPSKI SPECIJALAC! Zgodna, vitka, duge kose ali retko koje muško bi joj izašlo na crtu! (FOTO, VIDEO)

Društvo -

Nevena za 10 minuta može da pretrči 3.200 metara, a za samo 2 može da uradi 57 sklekova ili 118 trbušnjaka

BEOGRAD - Biti pripadnik elitne vojne jedinice san je mnogih muškaraca.

Upravo to je pošlo za rukom i jednoj ženi, koja u "Kobrama" ostvaruje sve snove, pa se za Nevenu Jovanović može reći da je pre svega naoružana osmehom...

Granice među polovima sve više se brišu, no predrasude još uvek postoje. Odlučili smo da istražimo kako žive i rade žene koje se bave tipično muškim poslovima.

Nevena Jovanović ima 33 godine i pripadnica je Odreda vojne policije, specijalne namene "Kobre". Svoj put je krenula da krči, 2007. godine kada je upisala Vojnu akademiju. Bila je to prva ženska generacija.

BILA JE MIS JUGOSLAVIJE, RODILA ŠESTORO I NOSILA PREZIME SRPSKE KRALJEVSKE LOZE: 1999. uzela pušku i poginula braneći Kosovo FOTO

Nakon studija, Nevena kaže da joj je prvo radno mesto bilo u Gardi, a kako je bila u fizički jako dobroj kondiciji i izuzetno dobro je gađala, to ju je navelo da pristupi "Kobrama".

Za pristup ovoj jedinici neophodna je psihofizička kondicija i mentalna snaga, a Nevena kaže da nije očekivala od samog starta da će završiti u "Kobrama".

- Postoji posebna procedura za pristup toj jedinici. Morate da prođete određeni dril da biste postigli ono što što želite. To su gađanja, marševi, plivanje, fizička obuka...

Nevena tvrdi da ništa nije teško, ako stvarno u glavi želite to.

Nevena Jovanović, Kobre
foto: Youtube Printscreen

-Prisutne su situacije kada se jako uplašite, ali morate da znate da se izborite i da znate kako da odreagujete u svakoj situaciji- objašnjava Nevena i dodaje da nijednom nije povređena u određenim akcijama, a da u slobodno vreme praktikuje vežbe disanja kako bi se relaksirala.

Kobre
foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nevena za deset minuta može da pretrči 3.200 metara. Ako ste bar nekoliko puta rekreativno trčali, verovatno možete da pretpostavite koliko je fantastičan ovaj rezultat.

- Rekord u trbušnjacima mi je, za dva minuta 118 trbušnjaka, a što se tiče sklekova mogu da uradim i više od 57 sklekova za dva minuta.

Nevena je još kao devojčica obožavala igračke starijeg brata, pa kako ističe još tada je veću ljubav pokazala prema puškama, nego prema lutkama. Na studijama je najviše privlačilo gađanje.

- Volela sam da gađam i bila sam jako dobra u preciznom gađanju.Za smer pešadija jako je bitna fizička sprema, što sam uklopila sa onim što najviše volim - objašnjava Nevena i dodaje:

Nevena Jovanović, kobre, specijalne jedinice Kobre
foto: Printscreen/Youtube/Vojska Srbije

- Atletika jeste moja najveća ljubav, ali sam se bavila i drugim sportovima kao što je kik boks, orjentiring, veslanje na ergometru , veslanje na čamcu... Posle dugog niza godina shvatila sam da je atletika kraljica sportova i nastavila sam da se bavim samo trčanjem.

Ističe da radi već 11 godina i da su kolege navikle na nju. Nove kolege je takođe odmah prihvate.

Na pitanje kako drugi muškarci reaguju kada saznaju čime se bavi, Nevena odgovara sa osmehom:

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Vojska Srbije

- Što se tiče drugih muškaraca, najbolje bi bilo da pitate lično njih. U početku su iznenađeni jer nije svakodnevica videti ženu da se bavi ovim poslom, ali na kraju reaguju sa puno poštovanja. Verujem da svaka osoba može da nađe osobu koja joj je slična.

- Što se tiče devojaka koje bi volele da se bave ovim poslom, savetovala bih im da nemaju predrasude i ako imaju želju i volju da se bave ovim poslom da istraju.

Nevena Jovanović, kobre, specijalne jedinice Kobre
foto: Printscreen/Youtube/Vojska Srbije

Da se nikada nije pokajala što je izabrala ovaj poziv govori i njena izjava da bi ovo preporučila i u budućnosti svom detetu.

- Vaspitavala bih ga vojnički, baš kao što sam i ja prošla - zaključila je Nevena.

Kurir.rs/Najžena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track