Većina žena s OVIM GENOM pre 50. odstrani dojke kao Anđelina Džoli! Dr Fical za Kurir: Muški rak dojke je nasledan, RADITE OVO!
Foto: Privatna Arhiva, AP Patrick Semansky

RAK DOJKE

Većina žena s OVIM GENOM pre 50. odstrani dojke kao Anđelina Džoli! Dr Fical za Kurir: Muški rak dojke je nasledan, RADITE OVO!

Društvo -

Rizik od dobijanja raka dojke kod žena s mutacijom u genima BRCA 1 i BRCA 2 je oko 75 odsto između 25. i 60. godine života u poređenju sa 10 odsto, koliko je taj kancer zastupljen u opštoj populaciji. Upravo zbog BRCA mutacije glumica Anđelina Džoli uradila je preventivno mastektomiju, odstranila je obe dojke.

Smanjenje rizika sa 75 na 10 odsto je ogromno i većina žena sa BRCA mutacijom pre 50. godine i bira da odstrani dojke, kaže u intervjuu za Kurir prof. dr Florijan Fical (Florian Fitzal) iz Bečke privatne klinike (WPK).

BRCA geni su značajan faktor nasleđivanja i raka jajnika, a Anđelina Džoli je i njih uklonila?

- Profilaktička ooforektomija (preventivno hirurško uklanjanje jajnika), međutim, može biti važnija počevši od 40. godine, jer se rak jajnika takođe povećava ovom mutacijom i možda se neće otkriti tako lako kao rak dojke. Imamo oko 100 žena godišnje koje traže savet u vezi sa BRCA mutacijama i kod oko 10% se konačno ispostavi da imaju mutaciju. U Austriji je, inače, zakonom zabranjeno preporučivanje profilaktičke hirurgije (hirurgija koja se izvodi da bi se smanjio rizik od pojave karcinoma). To je uvek odluka žene.

dr Florijan Fical, Florian Fitzal
foto: WPK

Obično govorimo o raku dojke kod žena, ali su i muškarci skloni obolevanju. Koji su specifični problemi s kojima se suočavaju muškarci i da li postoji nasledni faktor kada je u pitanju muški rak dojke?

- Obično je kod muškaraca tumor opipljiv, pa je, za razliku od žena, palpacija uobičajena vrsta pronalaska raka. Međutim, to znači da je tumor veći i da limfni čvorovi takođe mogu biti zahvaćeni. Kasnija faza povećava rizik od metastaza ili dobijanja metastaza i potrebu za sistemskim lečenjem lekovima, kao što je hemioterapija. Muški rak dojke je verovatnije da ima nasledni faktor, tako da svi muškarci treba da se podvrgnu genetskom testiranju.

Koji je najveći faktor rizika za dobijanje raka dojke?

- Najveći faktor rizika je biološki podtip her2 pozitivni i trostruko negativni rak dojke. Inače, postoje još i podtipovi luminalni A i B. Status limfnih čvorova je drugi najvažniji faktor rizika za kasnije metastaze. Zato su rano otkrivanje i biopsija prvi najvažniji koraci za izlečenje raka dojke.

Kako žena može da shvati da bi mogla da ima rak dojke, je li bol u tom predelu znak za uzbunu?

- Tipični znaci su povlačenje kože i bezbolna opipljiva kvržica unutar jedne dojke. Međutim, to su znaci u kasnijim fazama. U većini slučajeva nema kliničkih simptoma i stoga je neophodno rano otkrivanje mamografom i ultrazvukom, posebno bez simptoma. Bol je netipičan znak raka dojke.

PRETERANA DIJAGNOZA

Koji su razlozi porasta učestalosti raka dojke?

- Imam osećaj da pronalazimo više karcinoma nego ranije zahvaljujući našem skrining programu. Međutim, veličina i stadijum su smanjeni, što znači da otkrivamo rak dojke ranije. Ali u oko 20% nalazimo rak dojke koji se nikada ne razvija u ozbiljnu bolest, tzv. preterana dijagnoza. Ovo je, međutim, prihvatljivo ako se zna da skrining smanjuje smrt specifičnu za rak dojke za 25%.

Koji je prvi korak pacijentkinje po dijagnostikovanju raka dojke?

- Prvi korak je da pronađe stručnjaka kao menadžera slučaja koji će je voditi kroz sve korake lečenja. Sve počinje pravilnim radiološkim pregledom i biopsijom s histologijom iz centra za rak dojke.

Koje metode dijagnostike i lečenja postoje i koje su novine?

- Tomosinteza i 3D mamograf su novi dijagnostički alati koji mogu biti tačni koliko i MR mamogram. Međutim, studije se moraju sačekati. Postoje lokalne (operacija i radioterapija), kao i sistemske opcije lečenja (endokrini tretman i hemioterapija). Novine su u pogledu novih preparata i metoda za hitnu rekonstrukciju dojke ukoliko je neophodna mastektomija, kao i novih lekova za žene s metastazama kao što su PDK inhibicija i PDL1 i PIK3Ca inhibitori. Štaviše, najnovije izdanje je lek za veoma agresivni her2 rak dojke kod žena sa metastazama ili bez njih. Ovaj lek (TDM1) oslobađa hemioterapiju samo unutar ćelije raka dojke, čime se smanjuju neželjeni efekti. Sa hirurškog stanovišta radimo manje operacija, ali se povećavaju indikacije za bilateralnu mastektomiju i hitnu rekonstrukciju prepektoralnim implantatima. Naši pacijenti mogu da idu kući dan nakon operacije, a bol se javlja veoma retko.

Anđelina Džoli
Anđelina Džolifoto: Print Screen

Kako izgleda savremena personalizovana medicina kada je rak dojke u pitanju? Koja je uloga genetskog testiranja?

- Personalizovana medicina znači da uzimamo u obzir biologiju tumora, kao i veličinu i stadijum i, što je najvažnije, ličnu situaciju pacijenta pre nego što predložimo plan lečenja. Zbog pet različitih tumorbioloških podtipova imamo nekoliko mogućih opcija lečenja. Uloga genetskog testiranja raste jer imamo odgovor na genetski rizik, a to je profilaktička hirurgija.

rak dojke
foto: Profimedia

RANO OTKRIVANJE SMANJUJE RIZIK OD SMRTI ZA 25%

Skrining i rana dijagnoza su izuzetno važni?

- Beležimo sve veći broj žena s rakom dojke ispod dva centimetra i bez metastaza u limfnim čvorovima u ranoj fazi otkrivanja. To povećava šansu za potpuno izlečenje i znatno smanjuje smrtnost od raka dojke, čak za 30-40 odsto. Ovo je naučno potvrđena činjenica i objavljena u najvažnijim medicinskim časopisima. Dijagnoza u ranoj fazi smanjuje rizik od smrti od raka dojke za oko 25%, tako da su mamografija i ultrazvučni pregledi u Austriji suštinski alati u borbi protiv raka dojke.

Koliko često treba obavljati preglede?

- Predlažem da se godišnje rade mamografija i ultrazvuk počev od 40. godine u slučajevima bez porodične istorije ove bolesti, a nakon toga dva puta godišnje od 55. Ako osoba ima porodičnu anamnezu s rakom dojke ispod 45 godina, predlažem da se uradi prvi mamograf pet godina pre dijagnoze srodnika.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track