AGRESIVNI VIRUS PRETI SRPSKOJ DECI: Kod mlađe dece može da izazove bronhiolitis, NAJOPASNIJI JE ZA BEBE
Foto: Porfimedia

NA UDARU

AGRESIVNI VIRUS PRETI SRPSKOJ DECI: Kod mlađe dece može da izazove bronhiolitis, NAJOPASNIJI JE ZA BEBE

Društvo -

Mada je RSV (respiratorni sincicijalni virus) odavno poznat virus, ove sezone je mnogo agresivniji jer je korona posustala. Najugroženije su bebe do godinu dana, a neke od njih završavaju u bolnici i na kiseoniku, upozoravaju lekari!

Trenutno je u dečjoj bolnici KBC "Dr Dragiša Mišović" 30 dece hospitalizovano, a među njima ima i onih koji su zaraženi RSV virusom. Dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice u KBC "Dr Dragiša Mišović" rekla je za Kurir da imamo RSV u cirkulaciji, kao i da je to poznato za ovo doba godine.

Dr Olivera Ostojić
Dr Olivera Ostojićfoto: Printscreen/TV Prva

- To je respiratorni virus koji kod veće dece daje blažu kliničku sliku, kod njih su ugroženi gornji disajni putevi. Kod manje dece, do godinu dana, RSV može da izazove bronhiolitis. E sad, pitanje je kakav će to oblik biti, kod nekoga to bude samo kašalj, a kod neke dece bude i težih oblika bolesti, koji zahtevaju bolničko lečenje. Tu se javljaju kašalj, teško disanje, pa nekad ima potrebe i za kiseoničnom terapijom - objasnila je dr Ostojić.

Činjenice

Ko je pod najvećim rizikom

- male bebe

- starije osobe preko 65 godina

- prevremeno rođene bebe

- osobe sa urođenim srčanim manama ili hroničnim bolestima pluća

Ona je navela i da se RSV nije identifikovao dve godine, a da su se sada, kada više nema korone, vratili standardni virusi, među kojima je i RSV, rino virus, eho virus:

Beba, Bolesna beba, Dete, Bolest, Virus, Grip
foto: Porfimedia

- Svi oni izazivaju respiratorne bolesti kod dece, s tim što RSV može da izazove nešto teže oblike bronhiolitisa, ali ne u tako visokom procentu. Ima i težih oblika, bez daljeg, ali to je bolest virusna koja ima svoj tok, uglavnom traje od pet do sedam dana. RSV počinje curenjem nosa, temperaturom, kašljucanjem, odbijanjem hrane..

Bonus video:

03:44

OVAJ VIRUS UGLAVNOM NAPADA BEBE! Pedijatar: Glavni simptom je ubrzano disanje ČIM SE PRIMETI TREBA ODMAH IZOLOVATI DECU!

Činjenice

Simptomi RSV infekcije kod dece

- curenje iz nosa

- smanjen apetit

- kašalj koji u kasnijoj fazi može da pređe u teško disanje

- razdražljivost

- smanjena aktivnost

- apneja ili zaustavljanje daha tokom spavanja

Dr Jelena Mitrović, načelnik službe pedijatrije DZ Čukarica, naglasila je da su najviše ugrožena novorođenčad i odojčad, te da za njih i za prevremeno rođenu decu RSV može biti opasan:

- RSV uvek kruži u populaciji u jesenjim mesecima. Simptomi su otežano disanje, pojačan kašalj, povećana telesna temperatura. To su simptomi zbog kojih se roditelji sa tako malom decom svakako javljaju lekaru, a lekar je taj koji će odlučiti da li je potrebna dalja dijagnostika i lečenje. Kada su u pitanju starija deca, ona su podložna ostalim respiratornim virusima koji vladaju u zimskim mesecima.

Činjenice

Moguće komplikacije RSV

- upala pluća

- bronhitis

- infekcija srednjeg uha

- ponovljene RSV infekcije

Batut je nedavno saopštio da je Institut "Torlak" potvrdio da su u cirkulaciji rinosincicijalni virus (RSV) i adenovirusi, koji izazivaju oboljenja slična gripu, a prim. dr Predrag Kon nedavno je u intervjuu za Kurir upozorio da RSV, koji inače cirkulišu, sada pojačavaju prisustvo i ojačavaju.

Dr Predrag Kon
Dr Predrag Konfoto: Ana Paunković

- I RSV se pomera s dece i na odrasle, što ranije uopšte nije bio slučaj. Pandemija je ostavila posledice na čitavu ekologiju, promenila je biološku strukturu podneblja - istakao je Kon.

Kanali zaražavanja

Prenosi se i preko igračaka

Virus se može preneti sa zaražene osobe na bebu kapljičnim putem, tačnije kada osoba kija ili kašlje, pa kapljica padne u oči, nos ili u usta bebe. Prenosi se i preko površina koje na sebi imaju virus, na primer igračke. Bebe mogu da dobiju RSV i kada su u blizini druge bolesne dece, na primer u vrtiću, kao i kada dođu u direktan kontakt sa virusom, na primer kada ih poljubi zaražena osoba. Simptome obično pokazuju četiri do šest dana nakon što su se izložili virusu.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

01:32

VLADA STOMAČNI VIRUS!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track