ŽENA DOBIJA ČAK I GLASOVNU PORUKU DONORA SPERME: Ovo ni o mužu ne znate! Koju boju očiju mu ima baba! EVO ŠTA SVE ZNAJU O DONORU!
Foto: Shutterstock, Tamara Trajković, Privatna Arhiva

STIŽU PRVI SPERMATOZOIDI IZ DANSKE

ŽENA DOBIJA ČAK I GLASOVNU PORUKU DONORA SPERME: Ovo ni o mužu ne znate! Koju boju očiju mu ima baba! EVO ŠTA SVE ZNAJU O DONORU!

Društvo -

U Srbiju uskoro stižu donirani spermatozoidi iz Danske, a o muškarcima koji su ih dali žene mogu da saznaju sijaset stvari i sitnica koje mnoge među nama ne znaju ni o sopstvenim partnerima i muževima! Na listi su i boja očiju baba i deda, ali i mogućnost da čuju donorov glas i vide mu rukopis, saznaju šta voli da jede, gde da putuje, pa čak i koji broj odeće i cipela nosi!

Predstavnici čuvene banke sperme i"Krios internešenel" prezentovali su minule srede podatke stručnjacima svih naših centara koji će raditi vantelesnu oplodnju (VTO) njihovim doniranim materijalom. U proces o trošku države mogu da uđu žene starosti do 45 godina, same ili s partnerom, koje drugačije ne mogu da dobiju potomstvo.

Narodni front, GAK Narodni front
foto: Kurir

Veliku podršku u tom značajnom i nimalo lakom koraku pružaju im visokoobučeni profesionalci GAK "Narodni front", počev od medicinskih sestara, s kojima pacijenti ostvaruju prvi kontakt, do ginekologa i embriologa. Pojedine žene su rešile da čekaju baš materijal iz Danske, a ginekolog dr Dragan Bojović Jović ističe da su već juče poručili prvi paket sperme.

ŽELIM DA POMOGNEM, SUPRUGA SE GODINAMA MUČILA

U glasovnoj poruci, na primer, jedan muškarac objašnjava i da ga je na doniranje sperme navelo to što je njegova supruga godinama imala problem da zatrudni. Uspela je, imaju decu, i on sada želi da pomogne ženama i parovima koji to ne mogu.

- Svaki donor je najpre prošao rigorozne zdravstvene provere, što podrazumeva i genetičke testove, kao i mikrobiološke, one na razne viruse... Naravno, i psihološke. Za svakog od njih postoji osnovni profil, u kom su podaci o rasi, nacionalnosti, krvnoj grupi, ali i širi, koji je više nego detaljan, s podacima i o babama i dedama. Ukoliko donor ima decu, piše i kad su rođena, iznosi se njihov fizički opis, interesovanja... - objašnjava za Kurir dr Bojović Jović.

Dr Dragana Bojović Jović
Dr Dragana Bojović Jovićfoto: Tamara Trajković

Među podacima je i broj obuće i odeće, te tako jedan nosi cipele 42, a majice L. Piše i šta voli, a šta ne voli, kad je bio najtužniji, a kad najsrećniji...

- Ima i glasovna poruka tog muškarca kako bi mu žena, pa i njen partner ako ga ima, čula i boju glasa, ali i pisana, gde se vidi njegov rukopis. U profilu je i fotografija iz detinjstva - ističe dr Bojović Jović i dodaje da po srpskim zakonima donor spermatozoida ne sme da ima više od 40 godina.

PODACI O DONORU

Osnovni profil

- rasa

- nacionalnost

- krvna grupa

- boja očiju

- boja kose

- visina

- težina

- obrazovanje

- profesija

Iilustracija
Iilustracijafoto: Shutterstock

Duži, detaljan profil

- slika iz detinjstva

- glasovna poruka

- pisana poruka

- interesovanja

- iskustva

- kakva mu je građa

- broj cipela

- konfekcijski broj

- boja kože

- oblik lica, npr. ovalni

- boja očiju

- ima li bradu

- kosa, npr. kovrdžava, prava

- gustina kose

- da li je imao neke viruse

- zanimanje

- ima li dece i koliko ih ima

- porodično stablo

- roditelji - visina, poreklo, težina, boja kose i očiju, da li su zdravi

- braća i sestre - svi podaci (čime se bave, kad su rođeni...)

- baba i dede s obe strane - visina, poreklo, težina, boja kose i očiju

- da li pije i koliko alkohola

- puši li

- koji mu je najbolji odmor

- vozi li bicikl

- kakve je snove imao kad je bio mali

- da li se hrani zdravo

- omiljena životinja

- omiljena knjiga, pisac

- omiljena boja

- omiljeni auto

- omiljena hrana

- omiljena muzika

- kućni ljubimac

- omiljeni film, glumac

- omiljeno godišnje doba

- najsmešnije iskustvo u životu

- najteži događaj u životu

- najbolji momenat u životu

- kad se najviše uplašio u životu

- najznačajnije vrednosti

- koliko prosečno spava

- ko su mu idoli

- životni ciljevi

- hobiji

- svira li neki instrument

- koje stvari najviše voli u svojoj zemlji

- kako bi opisao svoju ličnost

- stav o religiji

- omiljeni sportista

- da li se bavio sportom

- jače i slabije strane

- koje zemlje je posetio

Marija Petrović
Marija Petrovićfoto: Privatna Arhiva

Tu je i pismo u kom osoblje "Kriosa" iznosi utiske o donoru.

- Pišu o tome kako su ga doživeli iako je prošao psihološki profil da bi mogao da bude donor. Svi koji su imali saradnju s njim prilično detaljno iznose svoje utiske, kao na primer da li je porodično orijentisan, kakve vrednosti ima, kakav mu je odnos prema poslu, voli li da pomaže ljudima. Čak su neke upoređivali i s poznatim ličnostima - navodi sestra Marija Petrović, a dr Bojović Jović objašnjava kako žene biraju donore:

Spermatozoidi
foto: Profimedia

- U program unesemo glavne opšte karakteristike muškarca koje bi volele da ima - rasu, naciju, boju kose i očiju. Potom između više dobijenih donora bira svoj po širim karakteristikama. I upravo smo poručili jedan paket spram želja jedne žene.

SLIKA NEDOSTUPNA U SRBIJI

"Krios" svojim klijentkinjama omogućava i ekskluzivno pravo, koje dodatno košta, da vide sliku donora kao odrasle osobe, što je otvoreno samo u određenom, kratkom periodu.

- Međutim, to žene trenutno u Srbiji ne mogu da vide jer je zakonom zaštićena privatnost donora, koja bi mogla da otkrije njegov identitet - objašnjava dr Bojović Jović.

Kurir.rs/ Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track