"FOBIJE SU IZRAŽENE ANCKIOZNOSTI, TE STVARI ČESTO NISU REALNE" Psiholog za Kurir: Dok strah ima svoju funkciju u OPSTANKU ljudi
Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

kurir tv

"FOBIJE SU IZRAŽENE ANCKIOZNOSTI, TE STVARI ČESTO NISU REALNE" Psiholog za Kurir: Dok strah ima svoju funkciju u OPSTANKU ljudi

Društvo -

Čega se bojite? Šta u vama izaziva nelagodu ili želju da pobegnete? Ako imate odgovor na ova pitanja onda je to verovatno strah kao normalna reakcija na neku realnu opasnost.

Ipak, postoje i reakcije na nešto za šta osoba i sama zna da je nestvarno i preterano. E to su onda fobije, a njih ima zaista mnogo.

strepnja, strah
foto: Profimedia

Neki se boje otvorenog prostora, drugi insekata ili ptica, čak toliko da sve ovo kod njih izaziva napade panike.

Detaljnije o fobijama pričala je gošća "Pulsa Srbije" psiholog Svetlana Puretić.

- Strah ima svoju funkciju i u evolutivnom periodu, s obzirom na to da su se naši preci plašili stvari koje su bile ugrožavajuće za njih i to je doprinelo opstanku ljudske vrste. Međutim kada strah prevazilazi u nešto van realne opasnosti, a da situacija nije ugrožavajuća, onda govorimo o fobijama. To je percepcija neprijatnih stvari koje mogu da se dese, ali se nikada ne dese, pa se samim tim osobe odstrane iz takvih sredina - započela je Puretić, pa nastavila:

- Fobije jesu izražene ankcioznosti, ne mora da bude fizički ugrožavajuća, može biti i socijalna fobija, kao naprimer javni nastup, i tu uglavnom imamo strah od loše procene nas kao osobe, odnosno strah od neprihvatanja, kritike... To su iracionalni strahovi koji nisu ugrožavajući po naš život.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:15

GLOSSY LIČNO Ana Stanić: Imam iskonsku fobiju od davljenja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja