"TREBA DA RAZGOVARAMO SA DECOM CELE GODINE, A NE SAMO PRVI DAN!" Pedagog: Moraju da se pojačaju časovi odeljenske zajednice
Foto: Shutterstock

KURIR TV

"TREBA DA RAZGOVARAMO SA DECOM CELE GODINE, A NE SAMO PRVI DAN!" Pedagog: Moraju da se pojačaju časovi odeljenske zajednice

Društvo -

Povodom početka školske godine, nedavno je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila da je sugestija tog ministarstva da 1. septembar, kad počinje nova školska godina, „bude dan dijaloga nastavnika i učenika, ne samo o školskim programima već i o emocijama, vrednostima, ljudskoj toplini, uvažavanju, budućnosti“.

Osim predloga ministarke i ministarstva veliku buru u javnosti je izazvala nedavna objava na sajtu Trinaeste beogradske gimnazije gde je istaknuto obaveštenje o takozvanom „kodeksu oblačenja“ za učenike tj koja odeća nije prikladna dok su u školi.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Ljiljana Marković, specijalni pedagog, gostovala je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakla izjave ministarke prosvete.

- Svakako je uvek prvi školski dan bio u tom duhu razgovora o tome kako su deca i kako su proveli raspust, dati im raspored i približiti im šta ih to čeka u narednoj školskoj godini. Što se tiče samog pričanja o emocijama, ljudskoj toplini, uvažavanju i budućnosti svakako da treba to pričati sa decom i to ne samo prvog školskog dana ili nedelje. Verujem da mnogo nastavnici, učitelji i profesori razgovaraju sa decom o tim stvarima Marković i dodala:

01:45

TREBA DA RAZGOVARAMO SA DECOM CELE GODINE, A NE SAMO PRVI DAN! Pedagog: Moraju da se pojačaju časovi odeljenske zajednice

- Ono što bi trebalo da bude drugačije je da se ne razgovara sa decom onda kada se nešto desi, već da to bude u okviru programa koji već postoje poput građanskog vaspitanja i veronauke. Možda da se na taj način pojača časovi odeljenske zajednice. Gde deca mogu u nekoj neformalnoj atmosferi da se otvore kroz razne primere i slučajeve, a ne moraju uvek da budu negativni slučajevi povod za takvu priču.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:40

OD POČETKA GODINE REGISTROVANO 28 EPIDEMIJA BRNU VIRUSA! Najpogođenija deca predškolskog uzrasta OVU HRANU IM NIKAKO NE DAVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track