EVO IZ KOJIH RAZLOGA U SRBIJI MOŽETE DA TRAŽITE PONIŠTENJE BRAKA: Advokat objašnjava zašto PRELJUBA nije dovoljan uslov za razvod!
Foto: Shutterstock

zatvor je manje stresan

EVO IZ KOJIH RAZLOGA U SRBIJI MOŽETE DA TRAŽITE PONIŠTENJE BRAKA: Advokat objašnjava zašto PRELJUBA nije dovoljan uslov za razvod!

Društvo -

Svaki četvrti brak u Srbiji završi se razvodom još u prvim godinama zajedničkog života, pokazala je statistika, a razlozi su ozbiljna i trajna poremećenost odnosa u braku i stvarna nemogućnost ostvarivanja zajednice života, te se godišnje raskine skoro 10.000 brakova.

U 2022. godini u Srbiji je broj razvedenih brakova porastao u odnosu na prethodnu godinu, tačnije razvedeno je 9.813 brakova, odnosno za 0,2% više, dok je prosečno trajanje braka 13,8 godina.

razvod, brak, svađa
foto: Profimedia

Prosečna starost muža koji se razvodi je 45,1 godina, a žene 41,5 godina, podaci su Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

- Istraživanja su pokazala da je razvod braka drugi najstresniji događaj koji može zadesiti čoveka, a da je čak i odlazak u zatvor manje stresan od razvoda, naročito kada se ne postigne sporazumni razvod braka. Iako se ove dve situacije teško mogu porediti i razvod braka i odlazak u zatvor zahtevaju veliko prilagođavanje novonastalim okolnostima. - kaže za Telegraf.rs advokat Tijana Vladisavljević.

Razlozi za poništenje braka

Dodaje da kao što i nastaje, brak može voljom supružnika i prestati što je najbrži i najlakši način razvoda, ili kada nema sporazuma onda po osnovu tužbe za razvod braka - što je komplikovaniji i sporiji način.

- Brak takođe prestaje i poništavanjem braka ako postoje odgovarajući razlozi za to, a prestaje i smrću bračnog partnera ili proglašenjem lica za umrlo. - objašnjava ona.

Zakonodavstvo Srbije kao razloge za razvod braka predviđa ozbiljnu i trajnu poremećenost odnosa u braku i stvarnu nemogućnost ostvarivanja zajednice života.

- Ozbiljna i trajna poremećenost odnosa u braku je takva poremećenost odnosa koja opstaje već dugi period, a nema izgleda da se prevaziđe i reši, dok stvarna nemogućnost ostvrivanja zajednice života podrazumeva da do nastanka zajednice življenja, privređivanja i trošenja nije ni došlo ili je ona prestala, a nema izgleda da se opet uspostavi funkcionalan brak - pojašnjavaju iz kancelarije Vladisavljević.

Brak se takođe može poništiti i ako nije zaključen u odgovarajućoj formi pred matičarem ili zbog nepostojanja saglasne izjave volja ili zbog postojanja bračnih smetnji.

- U bračne smetnje spada nekoliko aspekata. Postojanje bračnosti što znači da je osoba već u braku prilikom sklapanja novog braka, nesposobnost za rasuđivanje u mementu zaključenja braka, maloletstvo ispod šesnaest godina u trenutku zaključenja braka i krvno srodstvo do određenog stepena. Brak se može raskinuti naravno i kada je zaključen u nekom drugom prikrivenom cilju, a ne u cilju zasnivanja zajednice - navodi advokat Tijana Vladisavljević.

Prema statistici, najveći broj razvedenih brakova čine brakovi sa decom (52,5%), a najčešće oni s jednim detetom. Nakon razvoda, deca su najčešće dodeljena ženi i to u 3.495 razvedenih brakova.

Vernost nije zakonski obavezna

Statistika je pokazala da muškarci i žene sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i razvode. Razlika u godinama između supružnika u proseku iznosi nešto više od tri godine, a muškarci su najčešće stariji od žena.

Istraživanja kažu da se u Srbiji Vojvođani najčešće odlučuju za razvod, te ovaj region prednjači u odnosu na Šumadiju i Zapadnu Srbiju koji beleže najmanji broj razvedenih brakova na 1.000 stanovnika.

Mnogi misle da je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se odlučuju na tužbe za razvod braka preljuba, odnosno prevara partnera.

- Jedno od najčešćih pitanja je da li se može podneti tužba za razvod braka zbog preljube, a odgovor je da sistem porodičnog prava Srbije ne predviđa krivicu jednog od partnera kao neophodan uslov za razvod braka. Što znači, ne postoji izričita zakonska obaveza vernosti u braku. Ako je jedan partner učinio preljubu, drugi partner svakako može podneti tužbu za razvod, ali će sud ceniti postojanje samo dva zakonska razloga o kojima smo pričali - priča ona.

Kako nam kaže, iako se smatra da je preljuba najčešći razlog za razvod, njihovo iskustvo pokazuje da su mnogo češći drugi razlozi. Međutim, kako kažu, preljuba redovno vodi u zahlađenje među partnerima i ozbiljnom poremećaju bračnih odnosa.

- Deo partnera pronađe način da prebrodi tu bračnu krizu, samostalno ili uz pomoć advokata koji imaju iskustva u ovim pitanjima. Kada jedan partner nije spreman da pređe preko preljube, nakon toga obično sledi prestanak zajednice porodičnog života. U tim situacijama preljuba može biti povod za podnošenje tužbe - zaključuje advokat.

Kurir.rs/ Telegraf.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja