DEVOJKE ZALUDEO TIKTOK TREND - USNE LEPE LEPKOM KAKO BI DELOVALE NAPUMPANO! Stručnjaci zgroženi: To može biti veoma OPASNO! (FOTO)
Foto: Printscreen TikTok

LUDOST

DEVOJKE ZALUDEO TIKTOK TREND - USNE LEPE LEPKOM KAKO BI DELOVALE NAPUMPANO! Stručnjaci zgroženi: To može biti veoma OPASNO! (FOTO)

Društvo -

Devojke u Srbiji rizikuju zdravlje zbog Tiktok trenda i usne lepe lepkom kako bi im izgledale veće, što prema rečima stručnjaka - može biti veoma opasno!

Mlađe generacije devojaka često isprobavaju nove sulude i opasne izazove s Tiktoka, a sve u nadi da će izgledati lepše i atraktivnije. Nakon lažnih pegica napravljenih sredstvom za kosu, mazanja sumnjivog ulja na grudi, na red su došli lepak i usne!

Naime, ovaj trend, ako ga možemo tako nazvati, zaludeo je mnoge u svetu, a stigao je i kod nas. Kako se može videti na snimcima nekih tiktokerki, one lepak nanesu na nausnicu ispod nosa, pa gornju usnu zavrnu i zalepe za to mesto. Isto ponove i s donjom usnom prema bradi, te im usta deluju napumpano kao silikonska.

Usne, TikTok
foto: Printscreen TikTok

Prim. dr Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, istakao je da to što devojke rade sigurno može da im naškodi.

- Ne mogu da verujem da neko može to da radi, nisam za ovo čuo! Žene će svašta uraditi da budu lepše, ali da uzmu i lepe lepak, da to mažu, zaista ne mogu da verujem. Može da se javi alergijsko zapaljenje kože, izazvano nekom supstancom u tom lepku. Može da dođe do oštećenja kože, opet sve zavisi od čega sa sastoji lepak koji koriste - objašnjava dr Adamović.

 Prim. dr Aleksandar Adamović
Prim. dr Aleksandar Adamovićfoto: Dragana Udovičić

Činjenice/ Posledice

  1. alergijsko zapaljenje kože
  2. oštećenje kože
  3. hiperpigmentacija
  4. oguljotine
  5. opekotine
Usne, TikTok
foto: Printscreen TikTok

Kaže i da lepak može da im nagrize kožu.

- Apelujem na njih da to ne čine, jer je to ludost i može biti veoma opasno! Ne mogu da verujem da se neko dosetio i te gluposti.

Sve krenulo iz Brazila

Lepkom lepe uši, ali i cirkone

Osim usana, devojke su čak lepile lepkom i uši kako ne bi delovale klempavo. Ovaj trend posebno su pratile tinejdžerke, a pored toga lepile su lepkom i cirkone na teme glave. Trend s lepljenjem ušiju pokrenula je jedna Brazilka, koja je to učinila da bi izgleda, kako je rekla, savršeno na dan venčanja.

akne, Dermatolog, Dr Dubravka Đerić
foto: Privatna Arhiva

Dr Dubravka Đerić, specijalista dermatovenerologije, ističe da lepak sigurno može ostaviti posledice na koži.

- Može doći do oštećenja, alergijskih reakcija, hiperpigmentacije. Lepak može da skine površinski sloj kože, čak može da dođe i do površinskih oguljotina, koje kasnije mogu da rezultiraju trajnijom hiperpigmentacijom. To je protivprirodno i ne preporučuje se. Bolje da stave 1 ml hijaluronskog filera nego to da rade - napominje dr Đerić.

Radmila Vulić Bojović
Radmila Vulić Bojovićfoto: Printscreen/TV Prva

Psiholog Radmila Vulić Bojović kaže da je ljudska mašta nepresušna i u pozitivnom i u negativnom smislu:

- Ovo je svakako negativan trend koji može izazvati i niz zdravstvenih posledica. Trebalo bi da nas podstakne i da razmislimo o pritisku koji se nameće kako treba da izgledaju žene i devojke i da ta slika treba da se menja. Svakako da ne treba lepiti lepak kako bi usta izgledala veće, to je opasno i glupo. Kratkovido, na duge staze ne može ništa dobro doneti.

Kurir.rs/ Mina Branković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:52

OVO JE NOVI TIKTOK IZAZOV - DA LI MOŽE LUĐE? Korisnici poludeli: Biciklom se zaleću na automobile u brzini, ŠOK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track