BILI SMO KAO I UVEK UZ NAROD I S NARODOM, ZA PRUŽENU POMOĆ NOVINARKE KURIRA SU NAGRAĐENE! Ovo su pobede Kurira u 2023. godini
Foto: Kurir/Mihajlo Pavlović, Kurir, Zorana Jevtić

ISKRENI

BILI SMO KAO I UVEK UZ NAROD I S NARODOM, ZA PRUŽENU POMOĆ NOVINARKE KURIRA SU NAGRAĐENE! Ovo su pobede Kurira u 2023. godini

Društvo -

I u 2023. godini, baš kao i tokom svih 20 godina postojanja, Kurir je bio sa svojim čitaocima i uvek za svoje čitaoce. Radovali smo se zajedno, tugovali, ali i pomagali svima gde god smo mogli.

Sve što smo činili bilo je jasno prepoznato u društvu kao izraziti profesionalni kvalitet, na koji smo ponosni, a to su pratila i brojna priznanja. Pomenućemo samo neke...

Jelena S. Spasić je 5. januara minule godine saznala za beskućnika Radeta Drinija (59), koji nije posedovao ni ličnu kartu, a kamoli šta drugo.

Nije imao ni lična dokumenta

Teško bolesni beskućnik poslednje dane proveo dostojanstveno

Rade Drini (59), beskućnik koji je bolovao od raka pluća, nakon pisanja Kurira i zahvaljujući dobrim ljudima u januaru prošle godine smešten je na Kliniku za plućne bolesti UKS Srbije. Poslednjih šest dana života proveo je dostojanstveno, imao je svu negu, dobio je i lična dokumenta, koja nije posedovao. Novinarka Jelena S. Spasić se angažovala maksimalno i u saradnji sa Aleksandrom Čamagić, gradskom sekretarkom za socijalnu zaštitu, Centrom za socijalni rad Savski venac, i asist. dr Mihailom Stjepanovićem, direktorom Klinike za pulmologiju, uspela da Rade, koji je teško bolestan i zarobljen u bedi i birokratiji, bude smešten u bolnicu.

Rade Drini
foto: Kurir/Ivana Radojčić

Službenici MUP na Jelininu sugestiju stigli su da mu uruče ličnu kartu i zahvaljući tom dokumentu, sahranjen je pod imenom i prezimenom na groblju Zbeg o trošku opštine Savski venac. Da je nije posedovao, postao bi, kao i ostali pravno nevidljivi beskućnici, telo za vežbe na Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta.

Imao je uznapredovali rak pluća. Jelena je ovog teško bolesnog čoveka uspela da smesti u bolnicu, obezbedila mu lična dokumenta. Preminuo je posle šest dana.

Milena Pavićević

Državi Srbiji ukazali na težak život bake u Gnjilanu

Baka Milena Pavićević iz Gnjilana živi u teškim uslovima u centru Gnjilana, u trošnoj kućici bez vode. Od penzije od 24.000 dinara se hranila, plaćala račune, pa čak i hranila pse lutalice, koji su joj jedino društvo. Nakon pisanja Kurira, po nalogu Kancelarije za Kosovo i Metohiju reagovali su privremeni organ opštine Gnjilane i Centar za socijalni rad, čiji su službenici obišli baku, platili joj zaostale račune, sredili krov kuće i ponudili svaku pomoć.

Milena Pavićević
foto: Kurir

Javljali su se i ljudi dobre volje da uplate novac, posredstvom poštanske uplatnice, kako je jedino moguće u datim okolnostima. Kako je baka Milena naglasila da voli da čita, ali da nema dovoljno knjiga, "Službeni glasnik" je poslao i knjige.

Poslednje trenutke svoga života proveo je dostojanstveno. Naša Jelena je s Jelenom Jorgačević Kisić iz Vremena, koja je pokrenula priču, dobila nagradu UNS za novinarsku humanost "Đoko Vještica".

Jelena S. Spasić, uns, nagrada
foto: Zorana Jevtić

Profesorka iz Trstenika

Obezbedili smo joj punu platu

Marija Stevanović je profesorka engleskog iz Trstenika kojoj su đaci izmakli stolicu u novembru 2022. i koja je otada prolazila golgotu.

Trstenik, nastavnica
foto: Privatna arhiva, Printscreen

Kurir je serijalom testova pratio slučaj, činio sve da ona ne ostane na cedilu, trudio se da prosvetarima ukaže na značaj podrške i uspeli smo da joj u septembru obezbedimo da ima punu platu!

Nakon svega što je preživela, početkom ove školske godine ostala je na svega jedan čas engleskog nedeljno, i to u svom razredu, dok je ostatak radnog vremena trebalo da ima u biblioteci u dve osnovne škole, ali sa znatno nižim primanjima. Nakon naših tekstova reagovala je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, a onda je profesorka dobila sjajne vesti da će imati punu platu.

Sećate se agonije profesorke iz Trstenika kojoj su tri učenika izmakla stolicu?

Istrajali

Zahvaljujući Kuriru uveden protokol za učenike s dijabetesom

Deca obolela od dijabetesa pre godinu dana nisu imala mnogo izbora u pomagalima o trošku države, a sada imaju čak četiri insulinske pumpe i četiri senzora za kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi. Stvari je s mrtve tačke pokrenuo Husein Memić, ministar turizma i omladine, čiji sin boluje od dijabetesa, a koji je upravo u januaru za Kurir progovorio o mukama roditelja dece sa šećernom bolešću i tome kako i jedan član Vlade kupuje na crno senzore da bi olakšao svom detetu.

Lavina je krenula, a zahvaljući i pisanju Kurira, nakon nepunih godinu dana stvari su mnogo bolje, pa čak imamo i protokol o postupanju u školi sa učenicima obolelim od dijabetesa. Udruženje Alarm uručilo je zahvalnicu novinarki Kurira Jeleni S. Spasić za borbu za decu s dijabetesom i njihove roditelje.

Udruženje roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa, alarm, Jelena S Spasić, Jelena S. Spasić, Jelena Spasić
foto: Nemanja Nikolić

Predanim radom naših novinara, posebno Mine Branković, nismo dozvolili da slučaj padne u zaborav (pogledaj okvir), za šta je Mina naposletku nagrađena vrednim priznanjem - osvojila je prvo mesto na 28. Internacionalnom festivalu reportaže i medija - INTERFER Zlatna Nika 2023. za reportažu "Izmaknuta stolica i pad srpske prosvete".

Mina Branković
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja