U SRBIJI BI CIGARETE MOGLE DA KOŠTAJU I 1.000 DINARA? Dr Krstev: Kada budu preskupe smanjiće se broj pušača, a država ne gubi!
Foto: Shutterstock

Borba protiv duvanskog dima

U SRBIJI BI CIGARETE MOGLE DA KOŠTAJU I 1.000 DINARA? Dr Krstev: Kada budu preskupe smanjiće se broj pušača, a država ne gubi!

Društvo -

U svetu svaki peti čovek puši, što je znatno bolje nego 2000. godine kada je svaki treći stanovnik planete konzumirao duvan. U Evropi najviše se puši u bivšim zemljama SSSR i na Balkanu, a nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev napominje da se u Srbiji ništa posebno ne preduzima kako bi se smanjio broj pušača. Duvan najuspešnije ostavljaju Holanđani i Brazilci.

Kao najefikasniju meru koja bi mogla da se preduzme, a da ne šteti budžetu, predlaže značajno poskupljenje paklice cigareta, čime bi se znatno smanjio broj pušača među siromašnima i među mladima.

cigara, cigarete
foto: Shutterstock

Napredak se beleži kod onih zemalja koje su, kako ističe, preduzele sve mere koje SZO propisuje, a problem imaju ona društva u kojima države ne prepoznaju taj problem kao prioritet, dok agresivna duvanska industrija vrši pritisak na države i utiče na politike javnog zdravlja.

Najveći broj konzumenata duvana i to 26,5 procenata ima u regionu Jugoistočne Azije, dok evropski region ne zaostaje sa 25,3 procenta.

Od 1. oktobra 2023. porez 8%

U prethodnoj godini cigarete su poskupele tri puta. Poslednje poskupljenje bilo je u oktobru, a sad se očekuje novi skok za 10 dinara po paklici.

Vlada je 1. oktobra prošle godine povećala porez na cigarete za 8%. Takođe, svako povećanje cena mora da odobri Vlada Srbije na osnovu zahteva koji podnosi svaki proizvođač.

- Povećanje akciza mora da ide iznad nivoa inflacije i nivoa procenta povećanja prihoda stanovništva, da cigarete postanu nepristupačne, da bude suviše skupe. To je izuzetno efikasna mera. Države se toga boje, ali imamo podatke Ekonomskog instituta iz Beograda, reč je o istraživanju rađenom na nivou Srbije, koji pokazuju da ako se povećava cena cigareta kroz akciza i poreze, dolazi do pada pušača medu siromašnima i mladima, a država ne gubi prihode - ukazuje dr Krstev.

dr Srmena Krstev
dr Srmena Krstevfoto: Aleksandar Jovanović

U Australiji, recimo, cena paklice košta i do 30 dolara (nešto preko 2.100 dinara). U Nemačkoj kutija cigareta staje između sedam i deset evra, ali bi, smatra Svetska zdravstvena organizacija (SZO), trebalo da košta najmanje 23 evra. Francuzi bi ovih dana mogli, prema ranijim najava, da paklicu cigareta poskupe na 12 evra, dok Francuska alijansa protiv duvana traži da cena bude minimum 16 evra. U Irskoj je prosečna maloprodajna cena 14 evra.

Ako bismo se vodili tom računicom i preporukama SZO možda bi i kod nas mogle cigarete da u dogledno vreme koštaju i 1.000 dinara.

Kurir/RTS

Bonus video:

02:20

NE NASEDAJTE DA POSTOJE ZDRAVE CIGARE Dr Ana Petrović: Vejpovi i elektronske cigarete sadrže TOKSIČNE TEČNOSTI, koje idu u krv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track