OPSADNO STANJE U BORU! Krče se šume, proveravaju jaruge i kanali, na licu mesta bio i Gašić - u BiH palo hapšenje FOTO/VIDEO
Foto: Nenad Kostić, Printscreen

KURIR NA LICU MESTA

OPSADNO STANJE U BORU! Krče se šume, proveravaju jaruge i kanali, na licu mesta bio i Gašić - u BiH palo hapšenje FOTO/VIDEO

Društvo -

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko polje, a na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu.

Ekipa Kurira je i danas na terenu, potraga za nestalom devojčicom je nastavljena, a ukoliko vidite Danku odmah obavestite policiju!

1 / 34 Foto: Nenad Kostić

22.40 - Oglasio se deda nestale devojčice

Od kada su sin i snaja juče otišli u policiju da daju izjavu nisam se ni video ni čuo sa snajom i sinom. Nisam se čuo ni sa prijateljima od kada je Danka nestala", Milan Ilić, deka nestale Danke Ilić (2).

Novinari su danas razgovarali sa dekom nestale Danke Ilić (2), 48 sati od kada je devojčica nestala. Kako kaže, i dalje nema nikakvih novih informacija o nestanku unuke.

- Čekam - kratko je rekao.

Više o tome pročitajte klikom OVDE.

22.21 - Svi detalji hapšenja u BiH zbog nestale devojčice

21.57 - Hapšenje muškaraca koji su tvrdili da imaju saznanja o nestanku Danke

Bashar T, Zakuan T. i Muhamed T. uhapšeni su danas u BiH, u Hadžićima, zbog sumnje da su na TikToku objavili snimak tvrdeći da imaju saznanja o nestanku Danke Ilić.

Kako saznajemo, sva trojica su Sirijci koji žive u Sarajevu.

Istražitelji Odseka za sajber kriminal Federalne uprave policije BiH locirali su putem IP adresa osobe koje su tvrdile kako imaju saznanja o nestanku maloletne devojčice u Republici Srbiji, odnosno koje su tražile 50 hiljada KM (oko 25.000 evra) za otkrivanje informacija.

01:07

Hapšenje u BiH, tvrdili da su povezani sa nestankom Danke

21.30 - Pet pitanja na koje istraga treba da odgovori

21.15 - Pas Zigi kreće u potragu za Dankom

Pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima, kreće večeras iz Novog Sada sa vatrogascima u Bor da se priključi u potrazi za malom Dankom, saznaje se nezvanično.

doček, vatrogasci-spasioci, Zigi, pas Zigi
foto: MUP

19.45 - Nedić: Otkrivena rupa na imanju, kanali dugi 10KM

Glavni urednik Kurira Rajko Nedić je izneo informacije vezane za rupe blizu kuće, kao i to da su se ekipe vatrogasaca uputile u te kanali ne bi li pronašli trag od nestale Danke:

- Čuli smo i videli da su prošla vatrogasna i nova policijska vozila pod rotacijom. U suštini, ceo taj teren se prekopava sa bagerima. Naime, pronađena je rupa na imanju, to su neki kanali koji su dugački oko 10 kilometara i koji su povezani sa lokalnim rudnikom. Kada je otrkivena jedna od tih rupa, pristigli su vatrogasci koji se tamo spuštaju. Dakle, tuda se voda dovodi ili odvodi do tog rudnika, tu je čitav splet podzemnih tunela. Ima više takvih šahtova koji imaju pad i idu ispod zemlje. Zato su došle nove jedinice i ekipe vatrogasaca koje će pokušati da se uz pomoć kamera i reflektora spuste dole i vide da devojčica možda nije upala tu. Tu je bila kao šuma, dosta šuta i otpada i kada su to bageri razgrnuli, otkriven je taj tunel. Došli su do zaključka da je tu jedan od tih spusta za kanal dugačak 10 kilometara.

19.30 - Ministar Bratislav Gašic je stigao na područje Banjskog polja

Ono što znamo, jeste da dolazi kako bi obišao radove kolega, međutim još uvek nema drugih informacija o tome- potvrđeno iz MUP-a za Kurir.

Bratislav Gašić
foto: Nenad Kostić

18.50 - Uhapšene tri osobe u Bosni

Pripadnici FUP-a lišili su slobode tri osobe po aktu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikToka objavili da su povezani s nestankom devojčice Danke Ilić (2) u Srbiji.

Kako saznaje Avaz, uhapšeni su na području opštine Hadžići. Jedan od uhapšenih se zove Basar i on je bh. državljanin.

18.30 - Interventna jedinica i vatrogasci projurili pod rotacijom do mesta nestanka devojčice u Boru

Na licu mesta je i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

1 / 6 Foto: Nenad Kostić

18.10 - Najnovije vesti sa terena kod Bora

I dalje traje potraga za devojčicom Dankom Ilić koja je nestala u utorak oko 13.45 časova. Ekipa Kurira je na licu mesta, a trenutno teren oko kuće ispred koje je, kako se sumnja nestala devojčica, pretražuju bageri i pripadnici policije.

Kako saznajemo na licu mesta, porodica sa očeve strane vratila se u porodičnu kuću u Bor.

- Porodica sa očeve strane vratila se u Bor, na mesto gde Ilići žive sa decom. Kada je reč o porodici sa majčine strane nestale Danke Ilić, pokušali smo da dođemo do dela porodice koji živi u Brestovcu, međutim rečeno nam je da trenutno ne mogu da daju nikakve izjave, i ne dozvoljavaju da se priđe niti slika - javlja naša novinarka sa terena.

Danka Ilić, Danka Ilić potraga, Bor
foto: Petar Aleksić

17.29 - Bageri čiste teren oko kuće gde je nestala Danka

Na mesto nestanka dvogodišnje Danke Ilić došao je bager koji raščišćava deo oko kuće.

Na licu mesta vidi se i nekoliko manjih građevinskih mašina koje, kako je rečeno, treba da raščiste i dvorište i teren oko kuće od raznog šiblja.

Više o tome pročitajte klikom OVDE.

17.10 - Majka i otac devojčice koju je oteo Malčanski Berberin putem Kurira poslali potresnu poruku

16.30 - Dečji psiholog izneo šok pretpostavke

Mnogima se sada javlja sumnja da je mala Danka oteta, a posebno ih plaši činjenica da se, prema saopštenju MUP-a, devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Snežana Anđelić, dečji psiholog, gostovala je u emisiji Puls Srbije gde je govorila o ovoj temi.

- Detetu u sekundi može nešto privući pažnju, a to posebno znači za malo dete. Dovoljno je da vidi nešto šareno, neku igračku i da ode. To su stvarno sekunde u kojima može dete da nestane. Zato što ta deca neće to nikako pokazati, neće vas povući za ruku jer još uvek to ne znaju, nemaju životna iskustva, ne znaju ništa. Mama, jel smem da idem tamo? To će uraditi neko starije dete koje ste vi već tu negde vaspitali. Ovako malo dete ono bukvalno vidi šarenu loptu i otišlo je. Što znači da je dovoljan trenutak roditeljske nepažnje da to dete nestane. E sad, ne može ono da nestane kilometrima daleko - rekla je Anđelić i dodala:

16.12 - Većina ekipa se povukla

Trenutno se ispred kuće iz koje je nestala Danka ne dešava ništa. Većina ekipa je napustila to mesto, pa će se kasnije vratiti.

14.49 - Kurir saznaje: Vest da su roditelji Danke Ilić poslati u Beograd dezinformacija

Kako saznaje Kurir, informacija koja je objavljena u pojedinim medijima da su roditelji Danke Ilić poslati u Beograd na dalje ispitivanje nije istina.

Danka Ilić
foto: Društvene mreže

Oni se i dalje nalaze na saslušanju u policijskoj u Boru.

Vatrogasne ekipe koje su došle ispred kuće gde je nestala devojčica su se povukli.

13.45 - Prošlo punih 48 sati od nestanka Danke Ilić

Od nestanka devojčice Danke Ilić prošlo je punih 48 časova.

13.18 - Mile Novaković o nestanku Danke Ilić

Mile Novaković, nekadašnji načelnik UKP oglasio se povodom slučaja nestanka dvogodišnje Danke Ilić.

Mile Novaković
foto: Stefan Jokić

- Sad je sve usmereno ka roditeljima, njihovim kontaktima, proveravaju se telefoni, verovatno će deo najbližih iz porodice morati biti podvrgnut i poligrafu. Policija i svi koji su uključeni u istragu su detaljno pregledali teren, tako da se sada fokus širi - priča Novaković.

Ceo tekst pročitajte ispod.

13.00 - Još policajaca i vatrogasaca stiže ispred kuće gde je nestala Danka Ilić

Još policajaca i vatrogasaca stiže ispred vikendice u blizini koje je poslednji put viđena devojčica Danka Ilić (2), za kojom se traga već treći dan.

12.20 - Policija došla do novih saznanja

Vozila teške mehanizacije trenutno se nalaze na terenu, iako je broj pripadnika policije za sad znatno manji. Kako Kurir saznaje, u policiji se došlo do novih informacija, o čemu će se dodatno znati više.

Ipak MUP apeluje da se strogo vodi računa o izveštavanju kako se ne bi ugrozila istraga i rad angažovanih ljudi. Kako saznajemo, roditelji nestale Danke nalaze se ponovo u prostorijama policijske stanice, međutim još nema informacija da li ima veze sa situacijom na terenu gde se trenutno pretražuje zemljište.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

12.05 - Pretražuje se dvorište, policija radi u dva pravca

Kako Kurir nezvanično saznaje iz istrage, MUP proverava sve mogućnosti u vezi sa nestankom Danke Ilić.

- Pretražuje se dvorište i širi teren. Majka je trudna i po zakonu ne može biti poligrafski testirana. Ne isključujemo ništa, i radi se u dva pravca. Majka je previše mirna... - rekao je izvor iz istrage za Kurir.

12.00 - 5 mogućnosti u vezi sa nestankom male Danke

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Kurir da istraga u ovom slučaju može ići u više smerova i da ima pet onih najgorih.

- Neophodno je detaljno ispitati sve u vezi sa roditeljima i rodbinom koja je bila u stalnom kontaktu sa njima. Odnosi unutar porodice i van nje, da li su imali neprijatelje, da li neko pokušava da im se osveti preko deteta, sve opcije treba potanko istražiti - kaže Radovanović za Kurir i objašnjava:

- Ako se zaista sve odigralo tako da je majka ušla u kuću na kratko i kad se vratila da devojčice nije bilo, postoje četiri scenarija ko bi i zašto mogao da je kidnapuje, a peti je da roditelji znaju šta se zapravo desilo, iako je ovo najmanje verovatno svaka stavka se do detalja mora ispitati.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

11.45 - Oglasili se iz borskog MUP za Kurir

Iz borskog MUP-a oglasili su se za Kurir povodom novonastale situacije nakon što je bager parkiran ispred pojate, međutim kako kažu i oni čekaju nove informacije sa terena.

- Kolege koje su na terenu su verovatno u gužvi i velikom poslu s obzirom na situaciju. Biro MUP-a je preuzeo posao i mi čekamo dalje informacije od njih - rekli su nam iz borskog MUP-a.

Bor, Danka Ilić, potraga, nestala devojčica, bager, Pojate
foto: Nenad Kostić

11.25 - Pogledajte ruinu izbliza

Policija još uvek blokira prilaz vikend-kući na čijem području je poslednji put viđena mala Danka Ilić, međutim, kako saznajemo, u planu je da se potpuno raščisti prilaz pojati, uz pomoć velikih mašina, a stigao je upravo i bager.

Bor, Danka Ilić, potraga, nestala devojčica, bager
foto: Nenad Kostić

Kako javlja reporter Kurira sa lica mesta, svi su u pripravnosti, počelo je krčenje šume i dela prilaza pojatu, u blizini štale koja se nalazi pored vikend-kuće. Proveravaju se još jednom jame i jaruge.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

10.55 - "Svaka divljač se sklanja od prisustva ljudi"

Povodom potrage za dvogodišnjom Dankom, oglasili su se i Aca Kušljić, predsednik lovačkog udruženja "Bakar" i upravnik lovišta Zoran Dojković.

Oni su objasnili za Kurir da li postoji mogućnost da se devojčica susrela sa nekom divljom životinjom.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

10.30 - Oglasio se Igor Jurić

Igor Jurić oglasio se na društvenoj mreži "X" povodom sistema "Pronađi me", koji je u slučaju nestale Danke, prvi put aktiviran u Srbiji.

Gospodo, uradio sam i radim koliko mogu. Do juče, nismo mogli zamisliti da se objava deli na nacionalnim frekvencijama 48 sati po nestanku, da dobijamo sms, da se vidi na autoputu… Biću zahvalan, podržaću ako pokrenete nešto efikasnije. Bez ironije govorim. I hvala, kritike mi znače - napisao je on.

10.10 - MUP za Kurir o nestanku devojčice

U vezi nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić, oglasio se MUP za Kurir nakon što su pojedini mediji preneli vest da je devojčica pronađena živa i zdrava, nažalost, kako su nam rekli ovo nije tačna informacija.

- Apsolutno nije tačno da je Danka Ilić pronađena, uputili smo apel svima koji su uključeni u tok ovog slučaja da neproverenim informacijama ne remete istragu - rečeno je iz MUP-a za Kurir.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

09.40 - Advokat Toma Fila o nestanku Danke

Advokat Toma Fila rekao je koja su, prema njegovom mišljenju, dva moguća scenarija u vezi sa nestankom male Danke.

Navodi da trenutno isključuje najgori scenario, jer bi je do sada pronašli.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

09.15 - "Dankin otac plakao kao kiša"

Bračni par, Rade i Živanka Trajković, žive u strogoj blizini pojate gde je poslednji put viđena dvogodišnja devojčica Danka Ilić za kojom se traga od utorka, juče su bili pri ruci medijima koji su ceo dan izveštavali sa terena, a sada kako kažu, nema novosti, međutim strahuju od najgoreg.

potraga, nestala devojčica, Danka Ilić, policija, Bor, Rade Trajković
foto: Nenad Kostić

- Drugi put u okolini Bora se dešava da nestaje dete, ali prvi put je bila u pitanju prava otmica, sad se molimo Bogu da nije to u pitanju, ali ko zna, treći dan je već kako se traga - kažu komšije i dodaju da ih sve ovo čudi, Ivanu ne poznaju, ali kako kažu, znaju Miloša, Dankinog oca, o kome mogu reći sve najlepše.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

08.40 - Oglasio se MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom polju kod Bora, apelujući da se ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

08.20 - Komšijama sad sve sumnjivo

Komšije su i dalje uznemirene zbog cele situacije koja ih je zadesila, s obzirom na to da se nešto ovako nikada nije desilo u njihovoj okolini.

- Juče smo svi bili uključeni u potragu, svi iz komšiluka i okoline, svi se nadamo da je devojčica živa i zdrava, trudimo se da ne mislimo na najgore - kaže jedna komšinica koja živi u blizini vikendice gde je Danka nestala.

00:16

Nastavlja se potraga za Dankom

Za porodicu Ilić meštani kažu da godinama nisu bili ovde, u vikend - kući gde se sve izdešavalo, niko ne živi dugo, sve je napušteno i bez uslova za život, te ih čudi činjenica da je decu uopšte neko mogao dovesti tu.

- Ivana je sa bratom i porodicom odrasla ovde, kako im je majka umrla, odselili su se svi, u toj kući gde je Danka nestala, niko ne živi godinama. Šta je nju navelo da taj dan dođe ovde, ko zna. Godinama je niko nije video, prvi dan dođe i eto šta se desilo. Pritom nije se parkirala sa ove strane kuće, pored puta, nego iza te štale, sad je sve sumnjivo. Dankin nestanak je prijavljen tek posle sat i po vremena, kaže da je ona tražila prvo sama, pa je zvala muža i onda se uključila policija i svi ljudi iz okoline - rekla je komšinica.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

07.50 - Za istragu ključno veštačenje telefona majke i baznih stanica

U jutarnji program Kurir televizije uključila se novinarka Kurira Slađana Nedeljković i dala poslednje informacije o potrazi za nestalom Dankom.

Kako je majka devojčice odbila poligrafsko ispitivanje, njoj je uzet telefon na veštačenje i svi podaci iz tog telefona značajno bi mogli da doprinesu dalje istrazi. Detaljnije u videu:

04:12

KURIR SA MESTA NESTANKA DANKE ILIĆ: Za istragu ključno veštačenje telefona majke i baznih stanica! ZA SADA JEDNO JE IZVESNO

07.20 - Otkriveno ko je vozio "punto"

Policijske patrole postavljene su i jutros u blizini mesta gde je devojčica nestala, a trenutno nije moguć prolaz dalje, javlja reporter Kurira.

Takođe, kada je reč o muškarcu koji je upravljao zelenim "puntom" koji je u vreme nestanka devojčice prošao velikom brzinom ulicom gde se sve izdešavalo, nije mnogo olakšalo potragu.

Kako saznajemo, on je ispitan u policiji kada je ustanovljeno da je u pitanju komšija koji živi nedaleko od kuće ove porodice, s tim da je bio u alkoholisanom stanju, te je vozio velikom brzinom.

Detaljnije pročitajte u odvojenom tekstu ispod:

06.45 - Tri važna traga

Intenzivni rad policije se nastavlja sve dok Danka Ilić ne bude pronađena. Sada je istraga usmerena u drugom pravcu, a ova tri važna traga mogu dovesti do nestale Danke.

1) Veštačenje mobilnog telefona majke

2) Analiza podataka sa baznih stanica

3) Provera detalja prijave nestanka male Danke

06.15 - Kišovito jutro u Boru

Kako javlja reporter Kurira iz Bora, kiša ovoga jutra pljušti, što nikako nisu povoljni uslovi za potragu, ali svi se nadaju najboljem.

U Banjskom Polju i dalje ima policije koja obezbeđuje prilaz kući, a tu su i meštani koji nemaju namere da odustanu od traganja za malom Dankom.

Komšinica porodice Ilić, Živanka Trajković, istakla je da je o nestanku male devojčice saznala od policije. Kako je rekla, Dankinog oca Miloša, kao i njegove roditelje, poznaje od malena.

- Majku ne poznajem, ali Dankinog oca znam od malena, jedno divno i fino dete, kao i njegovi roditelji. Ništa sumnjivo za njih i o njima nismo čuli, ovo što ih je snašlo nije dobro i ne znam zašto je to tako.

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

"Obustavljena je pretraga terena gde je devojčica nestala, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno" - rekao je izvor Kurira.

potraga, Danka Ilić, nestala devojčica, Bor
foto: mup.gov.rs

U potrazi za dvogodišnjom devojčicom Dankom priključili su se forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije. Policija je tokom jučerašnjeg dana pretrežila, ne samo šumski teren u okolini Banjskog polja, već i šupe i kuće u kojima je devojčica mogla da se sakrije.

Stara kuća Dragomirovića, Dankine babe i dede po majci, u Banjskom polju, u koju povremeno dolazi Ivana sa mužem i decom, na samom je rubu ovog prigradskog naselja, u neposrednoj blizini šume...

potraga, Danka Ilić, nestala devojčica, Bor
foto: mup.gov.rs

Tokom potrage za Dankom, rodbina i prijatelji u neverici sležu ramenima.

- Nada nas ne napušta. Teško nam je svima sve ovo palo. Ne mogu ništa više da kažem, razumite - rekla je Dankina ujna, Jovana Dragomirović, koja je prva, u utorak po podne, objavila vest na društvenim mrežama da je devojčica nestala.

Kako je Danka nestala?

Majka devojčice rekla je da je decu dovela da se istrče i prošetaju, te navela da dok se okrenula, devojčice više nije bilo.

- Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila - ispričala je Dankina majka Ivana.

potraga za Dankom Ilić, Danka Ilić, Bor, nestala, Gorska Služba Spašavanja
foto: Gorska Služna Spasavanja

Prvi put aktiviran "amber alert"

Podsetimo, zbog nestanka Danke Ilić (2) se po prvi put u Srbiji aktivirao sistem popularno nazvan "amber alert", zvaničnog naziva "Pronađi me", kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

potraga, devojčica, Pronađi me
foto: Printscreen Pronađi me

- Danka Ilić, starosti 2 god. nestala oko 13:45h u Boru, smeđe kose, visina 85 cm, nosi maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone - pisalo je u SMS poruci koja je stigla građanima Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track