DECU SADA NAPALA I OVA ZARAZNA BOLEST! Može da se proširi i na odrasle, a ovo su simptomi: SAMO NAM JE JOŠ OVO FALILO!
Foto: Marina Lopičić

oprez

DECU SADA NAPALA I OVA ZARAZNA BOLEST! Može da se proširi i na odrasle, a ovo su simptomi: SAMO NAM JE JOŠ OVO FALILO!

Društvo -

Na društvenim mrežama se pojavilo upozorenje roditelja da su se u nekim vrtićima pojavile gliste.

Na društvenoj mreži X se pojavila objava koju je navodno dobila majka kao obaveštenje iz vrtića.

- Poruka iz vrtića, samo su nam gliste falile. Neverovatno mi je da neko treba da vam kaže da kupate dete svakodnevno - napisala je majka u objavi, dok u poruci stoji:

- Poštovani roditelji, Molimo vas da obratite pažnju na svoje dete pošto imamo informaciju da u vrtiću postoji infekcija glistama. Obavezna je higijena ruku, podrezati nokte i često pranje, sprečiti češaćnje perianalnog dela, sisanje prasta i grickanje noktiju. Svakodnevno tuširajte dete. Rublje perite na 90 stepeni kao i posteljinu. Svakodnevno usisavajte prostor. Meso koje konzumirate mora biti dovoljno termički obrađeno. Savetujemo da obavite pregled kod lekara tj. analizu stolice - navodi se u obaveštenju.

gliste
foto: Printscreen/ X

Inače lekari upozoravaju u pitanju veoma neprijatna crevna infekcija, koja se lako prenosi i širi rukama. Bolest se manifestuje pojavom malih belih parazita u stolici, koje je lako prepoznati.

Pedijatar dr Saša Milićević objasnio je ranije za Kurir da se nekada kod dece može javiti i bol u stomaku, gađenje prema hrani, nagon za povraćanjem, nekada svrab u predelu guze, a može da se desi i svrab u predelu pupka.

- Retko se javljaju drugi simptomi, poput koprivnjače ili osipa po telu. Dijagnostika se radi analizom na parazite u stolici, ali i takozvanim perianalnim brisom, gde se lepljiva traka zalepi oko analnog otvora i nakon što se povuče i skine to se analizira pod mikroskopom. Terapija je sirupi koji se daju do tri dana uglavnom, i vrlo brzo se očisti stolica od parazita - naglasio je tada dr Milićević i zaključio:

Pedijatar, dr Sasa Milicevic
foto: Printscreen

- Zaraza se može proširiti na ostale ukućane, kao i na decu u kolektivu. Komplikacije koje se mogu javiti su dijareja, anemija, bolni grčevi u stomaku. Roditelji koji primete to kod deteta su dužni da o tome obaveste vrtić, a sve u cilju sprečavanja daljeg širenja parazitarne bolesti. Deca ne treba da idu u vrtić sve dok nalaz stolice na parazite ne bude negativan.

Bonus video:

00:40

Dečije gliste, pedijatar Divičič: kako ih porepoznati i tretirati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track