AKO NEĆE BOGIĆEVIĆ - HOĆE VELJA: Sprečićemo ulivanje teških metala iz rudnika u reke Srbije!
Foto: Marina Lopičić

Počeli radovi na sanaciji jalovišta rudnika Stolice

AKO NEĆE BOGIĆEVIĆ - HOĆE VELJA: Sprečićemo ulivanje teških metala iz rudnika u reke Srbije!

Društvo -
Rezultati analize vode Kostajnika, Jadra i Drine, objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma. Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, koji je izrazio očekivanje da će posao biti završen za 30 do 40 dana

KRUPANJ - Radovi na sanaciji oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja počeli su danas, pet meseci nakon što je je branu jalovišta oštetila majska poplava.

Početku radova, koje izvode radnici i mehanizacija preduzeća RTB "Bor", prisustvovao je i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, koji je izrazio očekivanje da će posao biti završen za 30 do 40 dana.

"U ovom momentu radimo sve što je neophodno kako bismo zaustavili otok iz jalovišta u reku i da sprečimo ulivanje teških metala u vodotokove. To će biti urađeno i pomoću filtera za prečišćavanje koji će biti ugrađeni u branu", kazao je Ilić.

Napomenuo je da je RTB "Bor" obezbedio besplatno sve mašine i radnike, dok će za beton, armaturu i cevi iz budžeta morati da se plati najviše oko 16 miliona dinara.

Zbog izlivanja jalovišta iz rudnika "Stolice" pre pet meseci teški metali su dospeli u reke Jadar i Drinu, a povećane koncentracije su utvrđene u Drini kod Badovinaca, nadomak ušća u Savu. Rezultati analize vode Kostajnika, Jadra i Drine, objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma.

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike formirala su krajem jula tim za praćenje hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice".

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je tada da je incident na jalovištu "Stolice" najveći iz oblasti zaštite životne sredine koji je nastao kao posledica majskih poplava, navodeći da se u oštećenom jalovištu nalazi više stotina hiljada metara kubnih jalovine, opasnog rudarskog otpada sa značajnim koncentracijama arsena, antimona i olova.

Procenjena šteta na jalovištu je ušla i u zvanični vladin izveštaj korišćen i za briselsku donatorsku konferenciju za Srbiju i BiH koje su pogođene poplavama. Zatvoreni rudnik Stolice deo je koncerna Farmakom u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track