HRAM SVETOG SAVE ZABLISTAĆE PUNIM SJAJEM: Mozaik na kupoli gotov za dve godine
Foto: Dragana Udovičić

Saradnja sa Moskvom

HRAM SVETOG SAVE ZABLISTAĆE PUNIM SJAJEM: Mozaik na kupoli gotov za dve godine

Društvo -

Nezahvalno je prognozirati kada će ceo Hram Svetog Save biti oslikan, kaže koordinator radova u kripti Spomen Hrama Svetog Save prota Stojadin Pavlović, te dodaje da je planirano da radovi na izradi mozaika za potkupolni i oltarski prostor budu završeni do 2019. godine

''Dogovoreno je da se najpre realizuje potkupolni i oltarski deo Hrama Svetog Save. Predviđeno je da to bude do 2019. godine, dok ostali delovi nisu ugovoreni'', rekao je Pavlović dodajući da je projekcija da Hram bude u mozaiku.

Kako kaže, radovi na mozaiku se realizuju u Moskvi, a izvođač radova je Ruska akademija. Ranije je rečeno, da će u Hramu biti izrađeno ukupno 15.000 kvadratnih metara mozaika, a da bi ti radovi trebalo da budu okončani za osam godina.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Pavlović objašnjava da je ostalo da se urede spoljašnji i unutrašnji platoi, da će se ti poslovi obavljati paralelno, a reč je pre svega o završnim, funkcionalnim i instalaterskim radovima i o montaži opreme u samom Hramu.I dok se čeka da Hram bude završen, deo kripte gde se vrši bogosluženje i organizuju kulturne manifestacije je oslikan, a urađen je i program za oslikavanje stare kripte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track