NA BOGOJAVLJENJE: Vladika Jovan uskoro na slobodi?
Foto: Kurir

Posle tri godine

NA BOGOJAVLJENJE: Vladika Jovan uskoro na slobodi?

Društvo -
Ukoliko nijedna strana ne podnese žalbu, vladika će biti oslobođen 19. januara

BEOGRAD - Vladika SPC Jovan mogao bi da posle tri godine provedene u makedonskom zatvoru uskoro bude pušten na slobodu.

Zatvoreni poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve, arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan Vraniškovski, biće, kako je najavljeno, oslobođen daljeg izdržavanja robije u zatvoru Idrizovo, kod Skoplja, 19. januara na Bogojavljenje, pišu “Večernje novosti“.

Uslov je da nijedna strana ne uputi žalbu na rešenje Krivičnog suda dostavljenog upravi zatvora. Iz Krivičnog suda u Skoplju je potvrđeno da je pomenuto rešenje izdato na zahtev uprave Kazneno-popravne ustanove Idrizovo.

Prema tim objavljenim navodima, uprava zatvora Idrizovo je zatražila da "Vraniškovski bude oslobođen", jer se resocijalizovao, a sa odležanim periodom dužim od polovine zatvorske kazne, stekao je takvo pravo. Prema potvrdama iz suda u Skoplju, dostavljeno rešenje nije pravosnažno budući da teče žalbeni rok. I, ukoliko ni jedna strana ne podnese žalbu na pomenuti akt, vladika Jovan biće oslobođen 19. januara.

Čitav postupak je dobio dodatnu dinamiku uoči Božića posle zahteva sinoda nekanonske Makedonske crkve vlastima u Skoplju, da zbog "viših ciljeva", izdejstvuju "milost i oslobađanje" utamničenog vladike Jovana. Vladiku Jovana, čije je svetovno ime Zoran Vraniškovski uhapsila je bugarska policija je na prelazu Kalotina na granici sa Srbijom, 17. novembra 2010. godine na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisao Osnovni sud u Bitolju.

Vladika je osuđen na dvoipogodišnju zatvorsku kaznu za proneveru 250.000 evra crkvenih para u vreme dok je bio na čelu od makedonskih vlasti nepriznate Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja