NUSUFOVIĆ DANAS U BAJRAKLI DŽAMIJI PREUZIMA DUŽNOST: Verski život da vratimo u džamije
Foto: Beta Miloš Miškov

Novoizabranom reis-ul-ulemi danas uručuju menšuru

NUSUFOVIĆ DANAS U BAJRAKLI DŽAMIJI PREUZIMA DUŽNOST: Verski život da vratimo u džamije

Društvo -

BEOGRAD - Novoizabrani reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović kaže da je važno da se verski život vrati u džamije, te da je to prva stvar na kojoj će insistirati, jer, objašnjava, primećeno je da verski život izmiče iz džamija.

U tom je smislu, kako kaže, veliku šteti islamskoj zajednici naneo odlazak pojedinih muslimana u neke privatne objekte koji nisu pod kontrolom islamskih učenjaka.

"Ja sam sa svojim prijateljima, sa vernicima o tome često razgovarao. Čini mi se, kada bismo vratili stari duh džamijski, koji je postojao nekada, da bi nam i stanje bilo bolje", rekao je Nasufović. Dodao je da se danas vernici kratko zadržavaju u džamijama, jer van džamija imaju više prostora ili slobode da razgovaraju, da komentarišu, ali da ih to uvlači u drugi rizik.

Upitan da li je moguć kompromis sa Islamskom zajednicom u Srbiji, on kaže da je prethodni reis uložio ogroman napor da dođe do kompromisa te da se pribojava šta bi on još mogao da ponudi kako bi došlo do pomirenja i uređinjenja islamskih zajednica.

"Naš problem nije lične, već pravne prirode, Islamska zajednica Srbije postoji 148 godina a Islamska zajednica u Srbiji nekih devet godina", podsetio je on. Pojašnjava da je Islamska zajednica Srbije u okviru Srbije i osnovana je u Srbiji, sa sedištem u Beogradu, dok Islamska zajednica u Srbiji deluje kao ekspozitura druge islamske zajednice, odnosno Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Naš zadatak u sledećih četiri-pet godina će biti i to da obiđemo bosanskog, kosovskog, makedonskog, hrvatskog reisa, jer naša reč kad se čuje onda se mnogi problemi reše. Mislim da je naš problem bio u tome što smo bili previše tihi", naveo je Nasufović.

Nedavni incident u kojem su u Novom Pazaru porušeni spomenici, prema rečima Nasufovića, uznemirio je ne samo stanovnike tog grada nego i šire, ali je, kako primećuje, duh novopazarske čaršije tako veliki da takve stvari može oprostiti.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Evo danas čitam, neko iz gradske uprave je rekao mi ćemo sanirati štetu i ona će se sanirati. Tako se u Novom Pazaru živi, jer je to veliki grad koji zna da prepozna kako se problem rešava", zaključio je on. Nasufoviću, koji je nedavno izabran za novog reis ul ulemu, danas će biti svečano uručena Menšura na ceremoniji u Bajrakli džamiji u Beogradu.Ceremonija uručenja Menšure počeće u 13 časova, najavila je IZS. Na izbornoj sednici Vrhovnog sabora IZS, održanoj 2. jula, Nusufović je jednoglasno izabran za trećeg reisu-l-ulemu ISZ u periodu 2016-2021. Članovi Vrhovnog sabora doneli su odluku da njegovi zamenici budu muftije, predsednici mešihata srbijanskog Abdulah Numan, sandžačkog Hasib Suljović i preševskog Nedžmedin Saćipi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track