SPC radosna zbog odluke Hočevara da se više ne oglašava povodom Stepinca
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

O istupima beogradskog nadbiskupa

SPC radosna zbog odluke Hočevara da se više ne oglašava povodom Stepinca

Društvo -

Tvoje izjave podsećaju na stereotipe o srpskom narodu i Crkvi koji su neupućenima na Zapadu servirani devedesetih, kažu u Patrijaršiji

Ne smiruju se tenzije između Srpske pravoslavne crkve i beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara.SPC je juče saopštila da je radosna zbog Hočevarove najnovije odluke da se u medijima više ne oglašava povodom članka u kojem je uporedio zloglasnog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca sa srpskim vladikom Nikolajem Velimirovićem, ali ga je podsetila da to nije bila prva izjava kojom negativno govori o srpskoj crkvi.- Setimo se, na primer, one, rekli bismo antologijske, iz juna 2014, „da su katolici u Srbiji robovi dok ne dođe papa“, na koju niko iz SPC nije reagovao nego je nastavio uobičajenu komunikaciju kao da nije ni izrečena. Ali zapitajmo se makar sada da li su naša braća katolici u Srbiji u ropstvu? Ko ih drži u ropstvu? Ili kako to SPC postupa prema Nadbiskupiji beogradskoj da je samo papa može spasti? Šalu na stranu, ali ne podsećaju li ovakve izjave na kampanje i stereotipe o srpskom narodu i Crkvi koji su neupućenima na Zapadu servirani devedesetih godina - navode iz SPC.Oni konstatuju da u isto vreme kad neko pravo u državi ostvari SPC, isto to dobije i Katolička crkva. Navode i to da Katolička crkva izvodi versku nastavu u školama, da ima sveštenike u vojsci, da je bila konsultovana u vezi sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, kao i da je uključena u proces vraćanja imovine oduzete posle 1945.- To je stav istinski pravoslavnih ljudi - svi vernici, bilo da su većina ili manjina, bilo kojoj Crkvi ili verskoj zajednici da pripadaju, treba da uživaju ista prava. Pretpostavljamo da je Hočevar takav hrišćanski stav imao u vidu kad nas je u saopštenju opomenuo da „ne zaboravimo da u našem vremenu svuda postoji i manjina i većina“. Nadamo se da u ovim rečima nema zluradosti ni prikrivene pretnje zbog položaja pravoslavnih Srba u okruženju - zaključuju u SPC.

Poruka HočevaruNEMAŠ PRAVO DA ZOVEŠ NA DIJALOGU SPC pohvaljuju Hočevarov stav da se vrati dijalogu „kakav priliči članovima Hristove crkve“, ali dodaju da poziv na dijalog sa Sinodom može da uputi Međunarodna biskupska konferencija Svetog Kirila i Metodija, čiji je on član.- On lično može da vodi pojedinačni dijalog, u duhu bratske ljubavi, sa bilo kojim od članova Sinoda ili sa bilo kojim episkopom SPC.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja