PRIMOPREDAJA: Šarčević preuzeo Ministarstvo prosvete od Verbića
Foto: Zorana Jevtić

Pozvao prethodnika da ostane da radi u ministarstvu

PRIMOPREDAJA: Šarčević preuzeo Ministarstvo prosvete od Verbića

Društvo -

BEOGRAD - Novi ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević preuzeo je danas i formalno resor od dosadašnjeg ministra Srđana Verbića.

Primopredaja funkcije obavljena je u prostorijama ministarstva.Šarčević je tom prilikom pozvao Verbića da ostane da radi u ministarstvu, jer smatra da je ministarstvo koje je vodio dobro radilo.

Šarčević je generalni menadžer Obrazovnog sistema "Ruđer Bošković" i osnivač je više privatnih škola u Srbiji i regionu.

Završio je geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i postdiplomske studije na Centru za multidisciplinarne studije BU - smer zaštita životne sredine.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Zbog izuzetnih rezultata tokom školovanja stekao je pravo na ubrzane studije, koje je završio sa 22 godine, nakon čega je radio kao profesor u više osnovnih i srednjih škola u Beogradu, a zatim je sa 33 godine izabran je za direktora OŠ "Nikola Tesla" u Beogradu.

Verbić: Smanjenje plata prosvetnim radnicima greška ministarstva

Verbić je rekao da je smanjenje plata prosvetnim radnicima za jun greška ministarstva prosvete i ministarstva finansija. On je, nakon primopredaje dužnosti novom ministru Mladenu Šarčeviću, kazao da će ministarstvo pokušati da preduhitri tužbu prosvetnih radnika i reši problem, jer je u pitanju tehnička greška, kao i da je predlog rešenja pripremljen, samo da mora da "dodje na Vladu".

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je u julu da će pokrenuti nove tužbe protiv Vlade Srbije zbog pogrešnog obračuna plata na osnovu čega je zaposlenima u prosveti naneta šteta od 450 miliona dinara.

"Imperativ mi je kvalitet obrazovanja"Novi ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević rekao je danas da će imperativ tog resora biti kvalitet obrazovanja i dodao da se menadžerskim pristupom može "štedeti na mnogo čemu, pre nego na zaposlenima u nastavi"."Prvo treba da sagledam i podatke i interese Vlade i sve drugo što se tiče smanjenja broja zaposlenih, a lično sam bio četiri puta tehnološki višak", rekao je novinarima Šarčević prilikom preuzimanja resora od dosadašnjeg ministra Srđana Verbića.

Napominjući da mu je kvalitet obrazovanja imperativ u radu, Šarčević je naveo da đaci u Srbiji moraju da rade "ono što radi ceo civiliziovani svet" i da neke loše navike i instrumente treba menjati.

"Treba da rešimo pitanje siromaštva, jer mnoga deca zbog, možda, nedostatka novca za autobusku kartu ili užinu ne mogu nastaviti dalje srednje obrazovanje. Mislim da o tome i nemamo podatke kvalitetne i dovoljne o tome", napomenuo je Šarčević.

On takođe smatra da mora da se radi na efikasnosti studija i pruižanju prilike nastavnicima da se usavršavaju."To je po meni sada najveći problem - usavršavanje ljudi koji će raditi po ovim konaceptima. Cela priča oko prelaska na kvalitetnije modele obrazovnja, osim reprodukticnog obrazovnaja, jeste prelazak na razne konceptualne metode - gde deca aktivinije ucestvuju i gde je znanje primenljivo", rekao je novi ministar. On je ukazao da je lično primenjivao jedan od modela u obrazovnom asistemu "Ruđer Bosković" već 10 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track