KAKO ČUVAMO PRIVATNOST: Zaštita podataka u vreme gustog saobraćaja na internetu
Foto: Tim Edukacija

KAKO ČUVAMO PRIVATNOST: Zaštita podataka u vreme gustog saobraćaja na internetu

Edukacija -

U digitalnom dobu, kada je internet postao sastavni deo naših života, zaštita privatnosti u onlajn-okruženju nije stvar izbora, već je jednako važna kao i bezbednost u oflajn-životu. Internet koristimo svakodnevno za različite aktivnosti – komunikaciju sa prijateljima, rad, kupovinu i zabavu. Međutim, svaki naš korak na mreži ostavlja digitalni trag, koji može biti zloupotrebljen ukoliko ne preduzmemo adekvatne mere zaštite.

U ovom tekstu pozabavićemo se načinima za zaštitu naših podataka u doba sve gušćeg saobraćaja na internetu.

Jake lozinke – prvi korak na koji možemo da utičemo

U ranoj fazi pojave interneta korisnici su, zbog lakšeg pamćenja, postavljali jednostavne lozinke poput „Lozinka1” ili „12345”, a hakerima je ponekad bilo potrebno manje od minuta da ih pogode. Danas je softver programiran tako da upozori kada je lozinka slaba i često može da uputi na direktan problem.

Za najbolje lozinke smatraju se kombinacije brojeva, slova i simbola. Međutim, ove lozinke je teško zapamtiti i zato, da biste se osigurali, poželjno je staro dobro zapisivanje na papir. Takođe, od pomoći mogu biti i razne kombinacije simbola za koje ste sigurni da ih nećete zaboraviti.

Ali, ukoliko nismo raspoloženi da budemo kreativni kada smišljamo lozinke, dovoljno je da se pridržavamo 5 opštih pravila, koja mogu obezbediti sigurnost.

  1. Dužina lozinke: Poželjno je uneti lozinku koja je maksimalne dužine koju određeni softver dozvoljava.
  1. Raznovrsni karakteri: Koristite kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova (na primer: @, #, $, %, & i sl.). Ukoliko neki od znakova nije dozvoljen, softver će vas automatski obavestiti.
  1. Izbegavati očigledne nizove: Izbegavajte upotrebu lako pogodivih reči kao što su „password”, „123456”, „qwerty” i slično. Takođe, izbegavajte korišćenje ličnih informacija poput imena, datuma rođenja ili imena članova porodice.
  1. Jedinstvenost: Iako je komplikovanije, poželjno je da se za svaki nalog koristi jedinstvena lozinka. Ako jedna od vaših lozinki bude hakovana, drugi nalozi će i dalje biti sigurni.
  1. Menjanje lozinki: Redovno menjajte lozinke, pogotovo ako sumnjate da su kompromitovane.

Dakle, primer jake lozinke može biti: G3r*1f#QpZ7@8mL.

Možete se osloniti i na AI. Postoje alati koji mogu generisati i čuvati jake, jedinstvene lozinke za svaki vaš nalog, tako da ne morate sve sami da pamtite. Neki popularni menadžeri lozinki uključuju: LastPass, 1Password i Bitwarden.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pažljivo birajte šta delite na društvenim mrežama

Društvene mreže kao što je Facebook, Instagram i TikTok omogućuju interakciju samo sa onima koje vi želite u svojoj internet zajednici. One dozvoljavaju da profil bude strogo privatan i da prihvatate zahteve za praćenje i prijateljstva samo od onih koje zaista poznajete.

Izbegavajte da koristite Facebook (ili bilo koji drugi nalog društvenih medija) za prijavljivanje na druge veb-stranice. Kada koristite svoje Facebook detalje za prijavljivanje na druge veb-lokacije, to omogućava Facebooku da deli vaše podatke i sa njima pa, umesto toga, koristite svoju adresu e-pošte i lozinku za kreiranje novih naloga.

Budite svesni phishing napada

Phishing je oblik sajbernapada u kom napadači šalju lažne poruke, uglavnom putem e-pošte, koje izgledaju kao da dolaze od pouzdanih izvora. Cilj ovih poruka je da vas navedu da kliknete na lažne linkove ili preuzmete zaražene priloge, što rezultira krađom vaših podataka.

Šta upućuje na phishing?

  • Neočekivane poruke: Budite oprezni sa porukama koje ne očekujete, naročito ako dolaze sa prilozima ili linkovima.
  • Greške u pisanju: Phishing poruke često sadrže gramatičke i pravopisne greške ili deluju kao da su automatski prevedene sa srpski.
  • Hitnost: Poruke koje zahtevaju hitnu akciju, kao što su „Vaš račun će biti zaključan” ili „Odmah ažurirajte svoje podatke”, mogu biti sumnjive i često upućuju na phishing.
  • Neobične adrese pošiljaoca: Proverite imejl-adresu pošiljaoca. Često to budu blago izmenjene verzije poznatih adresa (na primer: support@paypa1.com, umesto support@paypal.com).
  • Sumnjivi linkovi: Pre nego što kliknete na bilo koji link, pređite mišem preko njega (bez klikanja) da vidite pravu adresu. Ako izgleda sumnjivo, nemojte kliknuti.
    Tim Edukacija
    foto: Tim Edukacija

Preventivne mere koje najbolje štite

Koristite dvostruku autentifikaciju (2FA): Ova dodatna sigurnosna mera onemogućava da napadači, čak i ako dobiju vašu lozinku, pristupe vašem nalogu bez dodatnog koda.

Ažurirajte softver: Uverite se da su vaš operativni sistem, antivirusni programi i svi drugi programi ažurirani.

Obratite pažnju na URL-ove: Kada se prijavljujete na veb-stranice, proverite da li URL počinje sa „https://”, što označava da je veza sigurna.

Koristite menadžere lozinki: Menadžeri lozinki mogu generisati i pamtiti jake, jedinstvene lozinke za svaki vaš nalog, smanjujući šanse da napadači pogode vašu lozinku.

Redovno proveravajte račune: Često pregledajte svoje bankovne i kreditne račune, posebno ako primetite kakve neobične aktivnosti.

Zaključak

Zaštita privatnosti na internetu zahteva stalnu pažnju i primenu različitih bezbednosnih mera. Gust saobraćaj na mreži povećava rizike, ali preduzimanjem adekvatnih koraka možemo značajno smanjiti šanse da naši podaci budu ugroženi. Informišite se o potencijalnim pretnjama, koristite napredne tehnike zaštite i budite svesni svojih onlajn-aktivnosti kako biste očuvali svoju privatnost u digitalnom svetu.

Vaša privatnost je vredna i njeno očuvanje zavisi od vaše proaktivnosti i vašeg znanja. Uložite trud u zaštitu svojih podataka i budite sigurni u svom onlajn-okruženju.

Upravo zbog svega toga potrebni su stručnjaci koji smanjuju rizike napada i čine naše naloge sigurnim. Jedna od renomiranih škola koje stvaraju ovakve stručnjake upravo je ITAcademy, koja već osamnaest godina nudi veliki broj kurseva, među kojima su Information System Security i Web Cryptography and Security, gde polaznici uče tehnike zaštite informacija koje kruže internetom.

Svi zainteresovani za ovu oblast, ali i druge privlačne i perspektivne oblasti iz IT sfere, za više informacija mogu pogledati ovde.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja