Tadić: Izbori 6. maja!

Predsednik skratio mandat

Tadić: Izbori 6. maja!

Politika -
Slavica Đukić Dejanović od danas preuzima funkciju v. d. predsednika države Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je juče da je doneo odluku da skrati svoj mandat. On se na to odlučio jer je, kako je rekao, odgovoran čovek, te da bi se omogućilo da građani 6. maja glasaju na svim nivoima.

- Srbiji predstoje opsežne reforme i neophodno je da ih sprovedu osnažene institucije. Za to je potreban nov legitimitet i osnaženi mandat svih državnih institucija, a njega daju samo građani na izborima. Zato je najracionalnije i najsvrsishodnije da to bude na opštim izborima - rekao je Tadić.

- Kandidovaću se s mnogo optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji. Izbori će biti teški, ali će biti prilika građanima da se opredele kojim putem žele da idu. Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje - rekao je Tadić. On je dodao da politika i Kosovo i EU može da bude nastavljena. Analitičari ocenjuju da jeTadićeva odluka racionalna, jer će istovremeno održavanje izbora uštedeti novac a pri tom neće doneti političku štetu zemlji budući da su politički procesi u vezi s pristupanjem EU u ovoj fazi završeni.

Tadić ne očekuje, kako je rekao, da će zbog svoje odluke imati problem sa SPS.

- Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju - našalio se on, a zatim dodao da će šefici parlamenta Slavici Đukić Dejanović danas proslediti svoju odluku. Predsednica parlamenta od sutra će biti vršilac dužnosti predsednika, tako da će, posle devet godina, ponovo socijalista stati na čelo države.

Predsednički izbori 6. maja biće šesti od 2000, a deseti od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.Prema Zakonu o izboru predsednika Republike donetom 25. februara 2004, ukinut je cenzus od 50 odsto u prvom izbornom krugu.

Reagovanja političkih stranaka

Tomislav Nikolić Srpska napredna stranka

Uveren sam da ću pobediti na predsedničkim izborima. Nadam se da će kampanja biti fer, zasnovana na programima, a ne kao dosadašnja parlamentarna.

Dragan Marković Jedinstvena Srbija

Odluka Borisa Tadića je dobra, mislim da će dosta da se uštedi, jer je poznato koliko jedna kampanja košta. A naš kandidat Ivica Dačić će ući u drugi krug.

Čedomir Jovanović Liberalno demokratska partija

Imam veliki, ali ostvariv cilj pred sobom - da dovedem do pobede energiju većine građana koji u drugim kandidatima ne vide ništa osim fraza i gole borbe za procente.

Mlađan Dinkić Ujedinjeni regioni Srbije

Raspisivanje predsedničkih izbora samo 30 dana pre održavanja je kukavički potez, jer je jasno da je jedan kandidat u očiglednoj prednosti nad ostalima.

Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije

Protivimo se održavanju predsedničkih izbora u isto vreme kad i parlamentarnih, jer smatramo da je to nepotrebno i da ne daje svima iste uslove za kampanju.

Dragan Todorović Srpska radikalna stranka

Naš predsednički kandidat Aleksandar Martinović neće imati dostojnog takmaca ni u prvom, ni u drugom krugu predsedničkih izbora.

Tadić: Pobediću

Predsednik Srbije naglasio je da će poštovati svakog svog rivala, jer na izbore gleda i iz sportskog ugla. Naglasio je da je uveren u pobedu i da se ne pribojava poraza.

- Plašim se samo ljudske pohlepe, brutalnosti, agresije, zla koje takođe postoji među ljudima i institucijama. Voleo bih da svi zajedno izgrađujemo jedno bolje društvo - rekao je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track