VUČIĆ U MINHENU: Počinje 51. međunarodna konferencija o bezbednosti
Foto: Reuters

400 svetskih državnika i eksperata na skupu

VUČIĆ U MINHENU: Počinje 51. međunarodna konferencija o bezbednosti

Politika -
Na konferenciju dolazi i glumac Arnold Švarceneger. Učesnike skupa obezbeđivaće oko 4.000 policajaca koji će se boriti sa eventualnim terorističkim pretnjama, demonstrantima, ali i snegom
1 / 4 Foto: AP

BERLIN/BEOGRAD - U Minhenu danas počinje 51. međunarodna konferencija o bezbednosti, na kojoj će učestvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

Vučić će, kako je najavila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, tokom boravka u Minhenu, danas i sutra, imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, a učestvovaće i na Panel diskusiji "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi". Dačić je, najavljujući svoje učešće na konferenciji, u nedelju rekao i da će u Minhenu 7. februara biti održan i sastanak "trojke" OEBS-a - prethodnog, sadašnjeg i budućeg predsedavajućeg, Švajcarske, Srbije i Nemačke.

Oko 400 vodećih političara, šefova država ili vlada, kao i eksperata iz celog sveta tokom tri dana razmatraće pitanja bezbednosti u vreme terorizma, raspada međunarodnog poretka, sigurnosne budućnosti Evrope, ukrajinsku krize, situaciju na Bliskom istoku i druge teme.

Na trodnevnoj konferenciji, koju bi, prema najavama, trebalo da otvori nemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen, očekuje se i učešće američkog potpredsednika Džoa Bajdena, šefova diplomatije SAD i Rusije, Džona Kerija i Sergeja Lavrova i predsednika Ukrajine Petra Porošenka.Najavljen je i dolazak šefa iranske diplomatije Muhameda Dzavada Zarifa, generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Na skupu će učestvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Nemačke Joakim Gauk i više nemačkih ministara.Međunarodna konferencija, koja je svojevrsni politički spektakl u glavnom gradu Bavarske, biće i ove godine, kako se najavljuje, praćena snažnim merama bezbednosti, ali i demonstracijama protivnika NATO i globalizacije.

Učesnike skupa obezbeđivaće oko 4.000 policajaca.Osim moguće terorističke pretnje i izbijanja nasilja na demonstracijama protiv skupa, nemački policajci će imati još jedan problem, a to je hladnoća s mogućim snegom i klizavim ulicama, navode nemački mediji i dodaju da plan angažovanja policije sadrži čak 100 strana."Svet će tri dana gledati ka Minhenu", rekao je visoki funkcioner nemačke policije Robert Kop, koji će rukovoditi policijskim snagama, i naveo da, za sada, bezbednosni organi nemaju konkretnih indicija o eventualnom terorističkom napadu.

"Ipak, neće biti vidljivo sve ono što mi radimo", rekao je Kop, a mediji pišu da je ova konferencija s najvećim brojem obezbeđivanih gostiju do sada.Konferenciju je 1962. godine, sa idejom da se prvenstveno bavi pitanjem odbrane, uspostavio Evald-Hajnrih fon Klajst-Šmencin, jedan od zaverenika grupe oko grofa Štaufenberga, koja je izvela neuspeli atentat na Hitlera.

Aktuelni predsednik konferencije je Volfgang Išinger, bivši predstavnik Evropske unije u pregovorima o Kosovu i sadašnji specijalni predstavnik OEBS-a za rešavanje ukrajinske krize.Premda ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, konferencija važi za jednu od onih na kojima se politička elita sveta, okupljena na malom prostoru, kao retko gde može iza kulisa dogovarati i voditi bilateralne razgovore.

Mediji izveštavaju da će ove godine, pored gostiju iz zvaničnog programa, još nekoliko učesnika privući medijsku pažnju. Reč je o glumcu i bivšem kalifornijskom guverneru Arnoldu Švarcenegeru i bivšem nemačkom ministru odbrane Kalru Teodoru cu Gutenbergu, nekadašnjoj političkoj zvezdi i nadi demohrišćana, o kome se govorilo čak kao i o mogućem nasledniku Merkelove, nestalom sa političke scene zbog skandala oko plagiranog doktorata. Na konferenciji u Minhenu očekuju se i gosti iz Avganistana, Finske, Iraka, Litvanije, Estonije, Kine, Južne Koreje, ali i predstavnici nevladinih organizacije iz celog sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track