KOSOVO NADOMAK UNESKA Milo Đukanović: Baš nas briga za Srbiju, Tači mi je draži!
Foto: Dado Đilas

Crnogorski premijer objasnio zašto su pustili južnu srpsku pokrajinu

KOSOVO NADOMAK UNESKA Milo Đukanović: Baš nas briga za Srbiju, Tači mi je draži!

Politika -
Crnogorci besni zbog odluke zvaničnika da podrže članstvo Kosova u Unesku, ceo dan šalju poruke podrške Srbima. Vučić poručio građanima da dignu glavu i da mi ništa nismo izgubili, već oni koji su žurili da nam pokažu svoju snagu i silu

BEOGRAD - Povodom skandalozne odluke Crne Gore da glasa za članstvo Kosova u Unesku oglasio se i crnogorski premijer na izdisaju Milo Ðukanović, koji je ovaj potez opravdao „doslednom politikom“.

- Crna Gora je 2008. priznala nezavisnost Kosova, to je bio izvor nesporazuma Srbije i Crne Gore, a smatram da je sve što se u međuvremenu događalo dalo za pravo crnogorskoj politici.

Ne prejudiciram šta će biti stav Srbije u vezi s Kosovom. Imamo živ dijalog koji se odvija između Beograda i Prištine i mislim da aktuelno stanje daje za pravo našoj politici, koja predstavlja uvažavanje jedne realnosti - naglasio je Đukanović i dodao da je Crna Gora mogla da ne glasa, ali da ona vodi politiku jedne ozbiljne države, kao što to čine i Srbija i drugi, a ne na bazi kalkulacija. On je time pokazao da mu nije ni stalo do dobrih odnosa sa Srbijom, već do prištinskih vlasti na čelu sa Hašimom Tačijem.

I dok nam komšije okreću leđa, srpski zvaničnici ne gube optimizam da će na Generalnoj konferenciji od 3. do 18. novembra Kosovo biti zaustavljeno u svojoj nameri.Ne odustajemo- Moja poruka građanima Srbije je: „Glavu gore!“, ma koliko nam bilo teško, a ja lično bukvalno oka nisam sklopio. Nismo mi juče ništa izgubili na sednici Izvršnog saveta, izgubili su oni koji su žurili s tim i koji su pokušavali da nam pokažu kolika je njihova sila i snaga. Časno i odgovorno smo se borili za interese svoje zemlje i dobili smo veoma veliku podršku. Za njih, neočekivanu - naveo je premijer i zahvalio zemljama koje su se ponele principijelno, a među kojima je i Papua Nova Gvineja - istakao je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da nije srećan zbog odluke Crne Gore i Makedonije.- Ne želim da im zameram, jer oni vode svoju politiku, ali svi treba da znaju da umemo da pamtimo i da poštujemo one koji su nam pomogli - rekao je Vučić.Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da nije iznenađen potezima komšija, ali da je Srbija razočarana njihovim stavom.Zapamtićemo im- To je nešto što sigurno u odnosima s njima moramo da postavimo kao pitanja. Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu - rekao je Dačić i dodao da Kosovo ne ispunjava pretpostavke da bude član Uneska, da UN nisu dale pozitivno mišljenje, te da „Kosovo nije prošlo kvalifikacione testove“ i da su „oni tu kulturnu baštinu uništavali“.- Ovde govorimo o suštinskom pitanju za srpski narod, i to su naša istorija i naše svetinje, naša sveta mesta. Nekad su se za to vodili krstaški ratovi. Ipak, nije sve gotovo, Srbija treba da nastavi da se bori racionalno i pokuša da tu odluku ospori. Nije vreme za žalopojke, to je realnost međunarodnog poretka u kojem živimo - rekao je Dačić.Među 27 zemalja koje su dale svoj glas za Kosovo na Izvršnom savetu nalaze se i Makedonija, Crna Gora, Ujedinjeni Emirati, SAD, Francuska, Italija i Nemačka. Protiv je bilo 14 zemalja i isto toliko uzdržanih.

OVAKO JE GOVORIO MILONa Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda, koji ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima! (1990)Crnogorci su ponosni na srpsko poreklo i crnogorsku državnost, na slavnu istoriju srpskog naroda. Zato i verujemo u zajedničku budućnost i prosperitet. (1990)Ne može se mahati grančicama mira dok se srpski narod kolje, masakrira, siluje, dok im se pale kuće i uništavaju imanja samo zato što su Srbi. Rat se ne dobija dezerterstvom, već mobilizacijom. (1992)

REAGOVANJA JAVNOSTI NA SRAMAN POTEZ PODGORICEAleksandar Čepurin, ambasador RusijePažljivo pratimoRusija pažljivo prati situaciju i čini napore da pomogne Srbiji u borbi za kulturnu i istorijsku baštinu, koliko je u njenoj moći.Aleksandar Vulin, ministarDesiće se ovo i drugima Oni koji budu glasali neka vode računa jer će se to desiti i negde druge.Borislav Stefanović, DSPrate svoje intereseCrna Gora je već priznala Kosovo, pa je reč o prirodnom sledu događaja. Oni su ostali dosledni svojoj politici.Zoran Babić, SNSUvreda za pravoslavljeCrna Gora je uvredila sve pripadnike SPC, pa i svoje građane. Ni Miraš Dedeić ne bi glasao ovako.Vojislav Šešelj, SRSMilo da da ostavkuPozivam Mila Ðukanovića da što pre podnese ostavku. On je izdajnik i mafijaš. Njegov režim je oduvek bio protiv Srbije.Miraš Dedeić, tzv. CPCAko može Kostić, možemo i miNismo mi ti koji su Srbiji „zabili nož u leđa“. Prvi čovek SANU kaže da narodu treba reći da Kosovo nije u rukama Srbije, je l‘?

Otkrivamo možemo li da sprečimo najgori scenarioVLADA SRBIJE SE SPREMA ZA DIPLOMATSKU OFANZIVUSrbija će u narednim danima razgovarati sa svim zemljama članicama Unesko, a plan je da se preokrenu zemlje Latinske i Centralne Amerike, kao i saveznice Rusije, Kine i Indije, koje su trenutno uzdržane, saznaje Kurir.- Jaka diplomatska ofanziva je u toku. Radi se na tome da se uzdržane zemlje, koje zbog političkog pritiska neće glasati protiv, prodrmaju i aktiviraju. S dve trećine onih koji nisu priznali Kosovo mi imamo velike šanse da zaustavimo ovaj apsurd - ističe izvor Kurira blizak diplomatskim krugovima.Da šanse Srbije nisu male, uveren je i ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković, koji je istakao da su rezultati glasanja u utorak potvrdili da se intenzivnom diplomatskom aktivnošću i u nepovoljnim okolnostima mogu postići konkretni rezultati.

Nije gotovoZEMLJE KOJE BI SRBIJA MOGLA DA PRIDOBIJELatinska i Centralna Amerika: Meksiko, Kuba, Nikaragva, Ekvador, Venecuela, Brazil, Surinam, Argentina, Urugvaj, ČileEvropa: Rusija, Španija, Slovačka, BiH, Rumunija, Grčka, UkrajinaAzija: Kina, Kazahstan, Uzbekistan, Irak, Iran, Jermenija, Turkmenistan, Kirgistan, Uzbekistan, Mongolija, Indija, Nepal, Mijanmar, Indonezija Afrika: Alžir, Maroko, Sudan, Južni Sudan, Etiopija, DR Kongo, Angola, Zambija, Zimbabve, Južna Afrika, Namibija, Bocvana

Irena VojačkovaUN SE NE MEŠAKoordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano istakla je da Ujedinjene nacije ne utiču na odluke država kako će da glasaju.- Odluka o ulasku Kosova u Unesko jeste na vladama država članica. UN stvara mesto i platformu za dijalog, a onda je na vladama da razgovaraju i odluče kako žele dalje - rekla je ona.

MAKEDONCI I CRNOGORCI CRVENEGrađani Makedonije i Crne Gore osudili su potez svojih zvaničnika i Srbima poručili da su uz njih. Portal Kurira se „usijao“ od komentara Crnogoraca i Makedonaca koji nisu štedeli svoje vlastodršce zbog sramnog poteza prema Srbiji.

Fajt bivših partnera u vlastiTADIĆ: AMATERSKA VLADA DAČIĆ: TI SI LICEMERBoris Tadić, predsednik SDS, poručio je juče da je preporuka Izvršnog saveta Uneska o prijemu Kosova poraz Srbije i posledica propusta, amaterizma i nečinjenja Vlade Srbije. Kako je rekao, nema opravdanja za to što Srbija nije ispregovarala da se Briselskim sporazumom garantuje zaštita srpske baštine na Kosovu.Ivica Dačić, šef diplomatije, odgovorio je da je ova Tadićeva poruka vrhunac političkog licemerja:- Pod njegovom vlašću Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. Na njegov zahtev UN su prebacile dijalog s Prištinom na EU, a da o tom Tadićevom zahtevu nije bio obavešten čak ni Vuk Jeremić. Dok je bio ministar odbrane, desio se martovski pogrom. Tadić nema ni moralno ni političko pravo da gunđa iz ćoška. Razumem da zaboravljeni Tadić ima dosta slobodnog vremena i da ovim naricanjima traži malo pažnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track