20 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I HRVATSKE Budimir Lončar Oba naroda žele trajan mir i saradnju
Foto: Printscreen Youtube

26. sesija Igmanske inicijative

20 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I HRVATSKE Budimir Lončar Oba naroda žele trajan mir i saradnju

Politika -

BEOGRAD - Poslednji ministar inostranih poslova SFRJ Budimir Lončar rekao je danas da je do sukoba u Jugoslaviji došlo kada su preovladale desne snage i nacionalizam, kao i da je ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Hrvatske dobra politička evolucija.

"Ova faza, koja ne ide lako, teška je pošto je nasledila velike nevolje, ali se ipak vidi stalan uspon i razvoj", naveo je Lončar na 26. sesiji Igmanske inicijative povodom dve decenije diplomatskih odnosa Srbije i Hrvatske.

On je rekao da Srbija i Hrvatska imaju godišnju robnu razmenu od oko milijardu dolara, kao i da u Srbiji posluje oko 200 hrvatskih firmi i oko 20 srpskih u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, na planu kulturne saradnje napravljen je veliki napredak, kao i u oblasti turizma.

Kako je naveo, politika zaostaje u međusobnim odnosima dva naroda, koji se "velikim delom osvestio" i želi trajan mir i saradnju.

Smatra, takođe, da odnose dve zemlje treba unapređivati na demokratskim osnovama i kroz evropske integracije i standarde. On je, ipak, napomenuo da treba biti oprezan pošto je u Evropi prisutna kriza i jačanje nacionalizma i populizma, ali i naveo da bi pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD mogla da bude dobra za odnose SAD i Rusije, kao i Evrope, što bi moglo pozitivno da utiče i na naš region, koji bi mogao da dobije na značaju i bolje iskoristi svoj potencijal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track