PRLJAVE DIPLOMATSKE IGRE: Amerikanci opet guraju Kosovo u UN
Foto: EPA

Ponovo se lome koplja oko prijema kosova u svetsku organizaciju

PRLJAVE DIPLOMATSKE IGRE: Amerikanci opet guraju Kosovo u UN

Politika -

Bacili lopticu Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli najavila da će pomoći južnoj srpskoj pokrajini da postane član te organizacije, dok se Srbija tome oštro protivi

Ponovo se bije bitka oko prijema Kosova u Ujedinjene nacije (UN)! Dok Sjedinjene Američke Države (SAD) najavljuju da će učiniti sve da Kosovo dobije stolicu u UN, Srbija odgovara da će to sprečiti.

Naime, sve je počelo najavom američke ambasadorke pri UN Niki Hejli (na gornjoj fotografiji) da će se SAD još više angažovati u vezi sa ovim pitanjem.

Lobiranje

- SAD će raditi na tome da Kosovo bude prepoznato kao država članica UN, jer se Kosovo i SAD poštuju, veruju jedni u druge i dele iste demokratske vrednosti. Ova vrsta veze ne može biti prekinuta - poručila je Niki Hejli na skupu u Njujorku koji su organizovali generalni konzulat Kosova i Američka privredna komora na Kosovu.

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, foto: EPA, Fonet AP

Odmah je reagovao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji za Kurir kaže da nema šanse da Kosovo dobije članstvo u UN, te dodaje da će se Srbija tome odlučno suprotstaviti.

- Izjava Niki Hejli je čist bezobrazluk. To uopšte nije fer prema Srbiji. Osim toga, ovakve izjave mogu samo da smetaju trajnom rešenju i dogovoru između Beograda i Prištine, za šta se srpska strana nedvosmisleno zalaže i radi na tome - naveo je Dačić. On je, podsetimo, i ranije isticao da će „Kosovo malo sutra dobiti stolicu u UN“.

Ivica Dačić, foto: Zorana Jevtić

Odgovor Rusiji

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da jedino Rusija može da spreči prijem Kosova u ovu međunarodnu organizaciju.

- Ovaj slučaj ukazuje da je potpuno ispravna orijentacija Srbije ka Rusiji. Ovim vidimo da Amerika, koliko god pričala o normalizaciji odnosa i pomirenju sa Srbijom, nastavlja da radi protiv naših interesa. Dakle, mi jedno uz pomoć Rusije možemo da sprečimo da se u UN desi nešto poput prijema Kosova - naglašava Anđelković.

Jasan stav

Analitičar Vlade Radulović podseća da je zvaničan stav SAD prema Kosovu poznat godinama unazad, kao što je poznat i stav Srbije o tome, te da zato izjava ambasadorke Hejli ne donosi ništa novo, niti dramatično.

- Ova izjava samo predstavlja potvrdu nastavka ranije definisane politike SAD i ona je deo jednog protokolarnog, ceremonijalnog govora. Za Srbiju je u ovom trenutku mnogo značajnije da sama sa sobom jasno definiše kako i na koji način želi da reši kosovsko pitanje, ali i svoju spoljnopolitičku budućnost - navodi on.

Nova faza

Inače, da podsetimo, poslednjih šest godina Beograd i Priština vode dijalog o Kosovu i normalizaciji odnosa, a sve uz posredstvo EU. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je na kraju trodnevne posete Moskvi da je Srbija dobila potvrdu predsednika Rusije Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u taj dijalog ukoliko bude pokušaja i namere da se proširi format dijaloga i ako Vašington bude želeo da učestvuje u njemu.

Nemci o Kosovu

OTCEPLJENJE IM NIŠTA DOBRO NIJE DONELO

Nemački list Zidojče cajtung ocenjuje da je „otcepljenje od Srbije 2008. do sada Kosovu donelo malo toga“.

- Nije članica UN, pet država EU odbijaju priznanje, a manjkavi suverenitet se pokazuje u tome što bez pomoći trupa Kfora i pravne misije EU ne bi mogli da funkcionišu unutrašnja bezbednost, policija i pravosuđe - navodi list i dodaje da više od polovine građana živi u ekstremnom siromaštvu, a stopa nezaposlenosti kod mladih iznosi oko 60 odsto. Pojedini nemački mediji su se zapitali kako je to Srbija odjednom dobar momak, a Kosovo loš.

Kosovo bez podrške

IZVISILI ZA UNESKO

Kosovo je pokušavalo da uđe i u Unesko. Pre dve godine na Generalnoj konferenciji Uneska, na kojoj je za pozitivnu odluku o prijemu potrebna dvotrećinska većina, glasale su 142 države članice, dok je 29 država bilo uzdržano.

Za prijem Kosova glasale su 92 države članice Ujedinjenih nacija, a 50 ih je bilo protiv, pa su Kosovu nedostajala tri glasa za prijem. Početkom oktobra su prištinske vlasti odustale od ponovnog zahteva za prijem Kosova u Unesko.

Boban Karović - Foto: EPA, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track