INTERVJU NEDELJE ZORANA MIHAJLOVIĆ OTVORENO O SVEMU Da li je crna ovca Vlade Srbije, šta misli o Maji Gojković, šta voli da vežba, ali i kako je reagovala kada joj je VUČIĆ rekao: AKO NE MOŽEŠ DA RADIŠ POSAO, SKLONI SE!
Foto: Ana Paunković

potpredsednica Vlade Srbije za Kurir

INTERVJU NEDELJE ZORANA MIHAJLOVIĆ OTVORENO O SVEMU Da li je crna ovca Vlade Srbije, šta misli o Maji Gojković, šta voli da vežba, ali i kako je reagovala kada joj je VUČIĆ rekao: AKO NE MOŽEŠ DA RADIŠ POSAO, SKLONI SE!

Politika -

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović često je poslednjih meseci bila u žiži interesovanja zbog brojnih prozivki na njen račun, u čemu je posebno prednjačila predsednica Skupštine Maja Gojković. Ipak, Mihajlovićeva kaže da od tada nije imala priliku da sretne Maju Gojković, iako je danima bila u parlamentu, ali dodaje da će o svemu tek govoriti u stranci. S druge strane, ističe da je kritiku predsednika SNS shvatila kao vetar u leđa, a u intervjuu za Kurir govori i o odnosu sa premijerkom, mogućnosti da se ide na vanredne izbore, prozivkama iz opozicije, kao i o problemima i planovima u resorima koje vodi u Vladi.

Ko je odgovoran za pad Srbije na Duing biznis listi Svetske banke?

- Srbija je i dalje u top 50 zemalja sveta, bolji smo od Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Albanije, Grčke, Bosne, ispred nas su samo Slovenija i Makedonija. Uradili smo mnogo zakona i podzakonskih akata, ali brzina kojom smo to primenili nije bila dovoljna jer se sada takmičimo s najboljima. Mi smo 11. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, dobri smo u oblasti katastra i bićemo još bolji. Ali nije dovoljno što mi izdamo građevinsku dozvolu za pet dana ako taj neko treba da sačeka 125 dana da se priključi na električnu energiju. Moramo brže da menjamo zakon o stečaju i propise u dobijanju kredita.

Da li je tačno da vas je predsednik Vučić nedavno kritikovao, da je rekao: "Ako ne možeš da radiš taj posao, onda se skloni"?

- Više sam to shvatila kao vetar u leđa da sada uradimo ono što nije urađeno. Njegovo je da kritikuje i to je u redu. Niko ne može da bude zadovoljan kada vidite da ste mogli još brže da uradite neke stvari, jer kad i ostali resori budu bili 11. kao što smo u građevinskim dozvolama, onda ćemo biti uspešni na Duing biznis listi. Kao što sam prošle godine kolutala očima na konferenciji NALED i rekla da je zasluga Vlade Srbije za dobar rezultat, tako sam i sada rekla da je Vlada odgovorna i za manje dobar rezultat.

On vas je sada kritikovao, predsednica Skupštine Maja Gojković vas ne ostavlja na miru mesecima. Stiče se utisak da ste vi crna ovca i u Vladi i u stranci.

- Vi imate utisak da sam crna ovca?

Da. Koji je vaš utisak?

- Imam svoj stav, svoje mišljenje, radim u okvirima politike Vlade i stranke. Kad govorimo konkretno o Maji Gojković, zaista se trudim da se u medijima ne sukobljavam sa članovima svoje političke partije. Tako sam vaspitana.

foto: Ana Paunković

Umeli ste oštro da odgovorite premijerki, šefu diplomatije. Zašto ste sada prećutali uvrede Maje Gojković - pojela ti funkcija mozak, brineš samo o "guči" tašni, ikebana si?

- Jedno je kad pričamo o rezultatima, o politici Vlade ili stranke, a drugo su lične impresije o nekome. Da li se nekome sviđam, šta nosim, kako izgledam, na to ne želim da odgovaram.

Da li ste se sreli s Majom Gojković posle toga?

- Nisam. Bila sam u parlamentu sedam dana, ali ona baš tada nije predsedavala parlamentu. Tako da se nismo videle.

Mislite da vas je izbegavala?

- Ne znam. Imam svoje mišljenje i o Maji Gojković i biće prilike da u stranci to kažem.

I predsednik IO SNS Darko Glišić vas je napao. Pominjao je i one koji su se okoristili o funkcije, brinu o samopromociji, idu na luksuzna putovanja... Da li ste se pronašli u tome?

- Isto mislim kao i Darko. Hajde da vidimo ko je šta radio, jer su rezultati ono što nas opredeljuje. Niti sam se okoristila o funkciju, niti sam se pronašla u tim pričama. I ne mislim da je predstavljanje onoga što radite samopromocija. Građani su glasali za Vučića, za SNS i ono što radimo građani treba da vide. Uvek ću se truditi da svi vide ono što radim.

A kakvo je stanje u koaliciji? Gojkovićeva je dala ultimatum poslaniku Rasimu Ljajiću da s Ugljaninom raskine koalicije na lokalu.

- Izjave koje čujemo od Ugljanina, koji je bio član Vlade Srbije, nisu dobre za našu zemlju. One nisu dobre za odnose Srba i Bošnjaka. Vladajuća koalicija, hvala na pitanju, odlično funkcioniše i to ste čuli i od Ljajića i od premijerke.

foto: BETA/Kabinet potpredsednice Vlade, Beta/Miloš Miškov

Ako sada očekujete od Ljajića da raskine koaliciju s Ugljaninom u Novom Pazaru, da li to znači da će SNS da raskine koaliciju s Ugljaninom u Prijepolju?

- Ne očekujem raskidanje koalicija, jer su na lokalu specifični odnosi u odnosu na republiku. Koalicije na lokalu ne zavise od Maje Gojković, već od organa SNS.

Da li će biti rekonstrukcije Vlade ili izbora naredne godine?

- Ja to ne znam. Bilo je određenih, kao što ste čuli od lidera SNS, zahteva naših članova stranke za vanredne izbore. Mi smo uvek spremni za izbore i pitanje je kada nam oni trebaju. Nemam ništa protiv osveženja u Vladi. Ono što je važno jeste ko šta radi i da li može bolje. Vučić mi je jednom rekao i na to uvek mislim.

Vučić je najavio podmlađivanje SNS. Da li vidite neke promene u stranci?

- Nije lako organizovati veliku stranku kakva je SNS, a u odnosu na druge neuporedivo smo organizovaniji i bolji. Normalno je da ljudima koji pokazuju da mogu i znaju više treba dati prostora da to rade. Pre tri godine Bata Gašić, Goran Knežević i ja smo bili potpredsednici stranke, danas su tu neki drugi, sutra opet neki novi ljudi.

Kako gledate na to da bi Ana Brnabić mogla da uđe u SNS?

- Ana je dobrodošla, kao i svi koji žele da dele vrednosti koje mi u stranci delimo.

foto: Marina Lopičić

Da li ste zakopali ratne sekire s njom?

- Nikakvih ratnih sekira nije ni bilo. Premijerka radi svoj posao, ja svoj, u nekim stvarima koordiniramo naš rad i to je to.

Opozicija vas često optužuje da ste američki čovek. Da li ste?

- Koja opozicija, Vojislav Šešelj? Pa radikali su politički džuboks u koji ubacite novac i oni pevaju muziku po želji...

Ko ubacuje novac?

- Svi koji imaju potrebe, jer nije važno ko ubacuje pare, važno je da muzika svira.

Vama su ljudi iz vaše stranke zamerili što niste odgovorili američkom ambasadoru kada je prilikom potpisivanja ugovora za izgradnju Moravskog koridora izjavio da je Kosovo država.

- Ambasador SAD je odgovarao na pitanje novinara na konferenciji na kojoj smo potpisivali memorandum o izgradnji auto-puta od Čačka do Kraljeva vredan 800 miliona evra. A svi vrlo dobro znaju i moj stav o Kosovu i stav Vlade Srbije da Kosovo za nas nije država.

Često vas bije glas da ste prozapadno orijentisani, a u infrastrukturi sarađujemo s Kinom, Azerbejdžanom, Rusima...

- Srbija u infrastrukturi treba da sarađuje sa svima, jer mi smo mala zemlja koja želi da što bolje iskoristi svoj izuzetan geografski položaj. Od ukupno 16 milijardi evra investicija, najviše iz NR Kine, a zatim Rusije. Sa SAD imamo memorandum o saradnji za izgradnju Moravskog koridora, auto-puta koji će povezati Čačak, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, Ćićevac, vredan 800 miliona evra. Tu je Azerbejdžan, od kog ćemo uzeti kredit za put Ruma - Šabac - Loznica, zatim Turska.

Kako je došlo do toga da Vlada odluči da Tomislav Nikolić ostane u državnoj vili kao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Rusijom i Kinom?

- Ako mislite da ću da napadam Tomislava Nikolića sada kada više nije predsednik, prevarili ste se.

Ali on je 14 meseci mimo zakona bio u državnoj vili. Građani Srbije mu plaćaju struju i vodu.

- Mi smo takav narod da za svakog predsednika, kad ode s funkcije, gledamo šta da mu uradimo. Tu mislim i na Miloševića, protiv koga sam se borila 5. oktobra. Mnogo manji problem je da li će Nikolić biti u vili i tamo primati delegacije u odnosu na milion drugih stvari.

foto: Dragan Kadić

U ovoj vili živi sa suprugom i taštom, a poseduje nekoliko nekretnina i opet mu narod plaća komunalije...

- Ne znam s kim živi i nećete od mene dobiti drugačiji odgovor. Nikolić je bivši predsednik i plus je i predsednik Nacionalnog saveta naše zemlje sa dve najuticajnije zemlje s kojima radimo.

Šta predviđaju izmene i dopune zakona o ozakonjenju?

- Lakšu borbu protiv bahatih investitora koji grade bez dozvole. Oni koji su gradili protivzakonito neće moći da prodaju te stanove, jer će postojati zabeleške u katastru. Sada će lokalne samouprave, nakon drugostepenog rešenja, moći da ruše nelegalne objekte. Dešavalo se da kada inspektor donese rešenje o rušenju, investitor pokrene tužbu pred Upravnim sudom i da spor traje deset i više godina. Dotad on već završi zgradu, proda stanove i mi ne možemo da ostavimo ljude na ulici. Zato apelujem na građane da ne kupuju nelegalne objekte, jer će imati probleme.

Govorite o borbi protiv nelegalne gradnje, a Tomislav Nikolić ima dve kuće u priobalju Save koje neće moći da budu legalizovane.

- To je u nadležnosti opštine Novi Beograd i Grada Beograda, na osnovu čijih smo zahteva i menjali zakon kako bismo im olakšali borbu protiv nelegalne gradnje. Sada ostaje da opština sprovede zakon. Grad Beograd mora da se izbori s ovim problemom, i to ne samo u savskom priobalju.

Kad će da se završi prebacivanje odgovornosti s policije na vaše ministarstvo i obrnuto u vezi sa rušenjem objekta na Pančićevom vrhu?

- Nema prebacivanja odgovornosti, jer neće biti rušenja na Pančićevom vrhu bez asistencije policije. I tačka.

Ali policija kaže da ne postoji potpuna dokumentacija?

- Mi smo doneli sva rešenja za uklanjanje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, podneli smo krivične prijave protiv svih koji su pomogli da on bude izgrađen. A dosad smo u prvoj zoni zaštite i parkovima prirode srušili 79 objekata, ali nikada bez asistencije policije.

Zašto je glavna železnička stanica u Beogradu ugašena dok nova još nije izgrađena?

- To kritikuju Dragan Đilas i Milutin Mrkonjić, koji su 18. oktobra 2008. potpisali sporazum da će za godinu i po dana, znači do 2010, završiti železničku stanicu Prokop i izmestiti staru stanicu iz centra grada.

Jedno je izmeštanje, a sasvim drugo ugasiti staru dok nemaš novu.

- Železnička stanica Prokop i te kako postoji, ona funkcioniše i u fazama će se izgraditi dodatni sadržaji. Potpuno je normalno bilo da sklonimo železničku stanicu iz centra grada i konačno omogućimo izlazak Beograda na reku.

Kako gledate na pregovore Beograda i Prištine?

- Priština hitno treba da obustavi carine na robu iz Srbije ako žele da govorimo o normalizaciji odnosa. Kada je predsednik Aleksandar Vučić polagao zakletvu, rekao da moramo da rešavamo pitanje Kosova, da nađemo kompromisno rešenje. Rešenje pitanja Kosova je rešenje pitanja budućnosti Srbije. A oni koji su doveli Kosovo do toga da bude što dalje od Srbije, poput Vuka Jeremića, DS, Đilasa, u čije vreme su uspostavljene granice na severu Kosova i koji su dobili onakvi presudu Suda pravde, sad sole pamet svima nama šta treba da se uradi. Pa što niste vi rešili ovo pitanje kad ste toliko sposobni?

Kako gledate na kritike iz SPC?

- Srbija je sekularna država u kojoj je predsednik Vučić izabran na demokratskim izborima. Treba da znamo stav Crkve, ali moramo da razmišljamo o realnosti i o našem narodu na Kosovu i Metohiji, a ne da se zaklanjamo iza njega i govorimo da zbog tih ljudi ništa suštinski ne treba da se menja.

Slobodno vreme

Idem na pilates

Kako provodite slobodno vreme?

- Imam ga vrlo malo. Bila sam nedavno na koncertu Ive Pogorelića u Kolarcu. Najčešće slobodno vreme provodim sa sinom, koji sada ima 16 godina, i trudim se da ga bar vidim preko dana. Nekada odem na trening. Idem na pilates.

Deonica Ub-Lajkovac

Mrka mora da odgovara

Šta se dešava s krivičnom prijavom protiv bivšeg ministra Milutina Mrkonjića i još 14 ljudi koju ste predali Tužilaštvu za organizovani kriminal?

- Ta krivična prijava koja je u vezi sa deonicom auto-puta Ub-Lajkovac predata je sa svim detaljima koji su tužilaštvu sigurna osnova da mogu da rade na tome.

Šta je to što nije dobro urađeno na toj deonici?

- To je put koji je napravljen od gline i blata! Bukvalno! Iako nije pušten u saobraćaj, ima pukotine i sada na deonici dugoj 2,5 km skidamo i do pet metara dubine već izgrađenog auto-puta i gradimo ponovo. Ponovo plaćamo izgradnju auto-puta koji je već plaćen 100 miliona evra, a reč je o ravnoj deonici koja je duga 12,5 km. Poređenja radi, auto-put dug 12,5 km u Grdeličkoj klisuri platili smo 80 miliona evra. Neko za to mora da odgovara.

K. Blagović - R. Femić/ Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track