TRENDAFILOVA: Niko nema autoritet nad sudom za zločine na Kosovu, Priština ne sme da nam kaže NE!
Foto: AP/Visar Kryeziu

situacija na kosovu

TRENDAFILOVA: Niko nema autoritet nad sudom za zločine na Kosovu, Priština ne sme da nam kaže NE!

Politika -

Nijedna vlada ni pojedinac nemaju autoritet nad sudom za zločine na Kosovu, niti vrše uticaj na taj sud, koji je potpuno nezavistan, kaže Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća suda u Hagu, ističući da je taj sud izgradio "čvrst okvir" za zaštitu svedoka.

Ona je rekla da ni političke prilike na Kosovu i odnosi na Srbijom nemaju uticaja na rad suda.

"Specijalizovana veća su potpuno nezavisna u obavljanju svojih dužnosti. Drugim rečima, mandat sprovodimo u skladu sa Ustavom, specijalnim Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu i razmenom pisama između Kosova i EU", kaže ona.

Na pitanje da li su sudska veća spremna da počnu suđenja kada budu dostavljene optužnice i da li je to jedino što se čeka da procesi počnu, Trendafilova odgovara da taj proces zahteva mnogo vremena i počiva samo na tome koliko su jaki dokazi protiv određenih pojedinaca.

"Kada specijalizovani tužilac odluči da je istraga završena i ukoliko postoje dovoljni dokazi da podrže njegovu tezu, on podiže optužnicu. S obzirom na to da je Specijalizovano tužilaštvo nezavisna institucija, nisam uključena u donošenje ove odluke", objašnjava ona i dodaje da su Specijalizovana veća osigurala da postupak teče glatko kada predmet dobiju na rešavanje.

Upitana kako Specijalizovani sud sarađuje s vlastima Kosova, a kako s vlastima Srbije, i ko će sprovoditi naloge suda kad je reč o hapšenjima i obezbeđivanju dokaza, Trendafilova kaže da - kao što zakon nalaže - Specijalizovana veća mogu da traže od kosovskih ustanova i pojedinaca da postupe u skladu s njihovim nalozima.

"Oni su u obavezi da to učine. Ne mogu da odbiju. S drugim zemljama sem Kosova, bila to Srbija ili neka druga država, Specijalizovana veća moraju da uspostave dogovore, odnosno da sklope konkretne ugovore o saradnji između Specijalizovanih veća, kao nezavisnog entiteta, i te konkretne države", rekla je ona za "Politiku" .

Kad je reč o zaštiti svedoka, Trendafilova ističe da su Specijalizovana veća osnovala Službu za pružanje zaštite i podrške svedocima, a ta vrsta zaštite može da podrazumeva mere i bezbednosne korake predviđene kosovskim zakonima, podnošenje dokaza elektronskim ili drugim sredstvima i zaštitu identiteta.

"U mere zaštite koje nalože sudije mogu da budu uključeni upotreba pseudonima, izmena lika i glasa, odloženo otkrivanje informacija o identitetu, svedočenje video-linkom, zatvorene sednice, izmeštanje...", rekla je ona, istakavši potrebu za zaštitom osetljivih svedoka, uključujući žrtve seksualnog ili rodnog nasilja, kao i dece.

Naglašava da, kad je reč o onima koji razmišljaju o zastrašivanju svedoka, ukoliko je potrebno, sudije mogu da izdaju nalog za hapšenje i ove osobe mogu biti krivično gonjene zbog ometanja sprovođenja pravde.

"Zato smo izgradili čvrst okvir za sprečavanje i kažnjavanje eventualnih nedela u pogledu sigurnosti i bezbednosti svedoka", navela je Trendafilova, napomenuvši da će sud na raspolaganju imati i svu neophodnu psihološku podršku.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Visar Kryeziu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track