KAKAV SUD, TAKVA I PRAVDA! Hag je presudio naciji! Srbi se ponose Karadžićem!
Foto: EPA

Doživotna za prvog predsednika srpske

KAKAV SUD, TAKVA I PRAVDA! Hag je presudio naciji! Srbi se ponose Karadžićem!

Politika -

Ocena Tribunal je naneo nepravdu celom srpskom narodu, ocenjuje bivša predsednica RS Biljana Plavšić. Luka Karadžić kaže da niko ne može da ospori zasluge njegovog brata

Presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću još jedna je potvrda da je haška „pravda“ Srbima donosila isključivo nepravdu, ocenjuju sagovornici Kurira.

Oni kažu da su makar sada, na kraju mandata tribunala u Hagu, očekivali da haške sudije budu objektivnije, čime bi doprinele pomirenju na ovim prostorima, ali da je jučerašnja presuda pokazala da definitivno nema pravde za Srbe.

foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

Plašili smo se ovoga

Karadžićev brat Luka Karadžić otkriva za Kurir da je Radovan očekivao oslobađajuću presudu, a da su se u porodici najviše pribojavali upravo ovakvog epiloga.

- Nadali smo se oslobađajućoj presudi, ali smo se potajno plašili ovoga što se desilo, to jest plašili smo se najviše da će potvrditi kaznu. Njemu je 40 godina kao doživotni zatvor. Radovan je očekivao oslobađajuću presudu jer je dokazao i u žalbenom postupku i u prvom nevinost, opovrgao je dokazima navode iz optužnice, dokazao da je tužilaštvo sakrilo dokaze koji idu njemu u prilog - objašnjava Luka Karadžić.

Kako nam je ispričao, brat mu je tokom slušanja presude izgledao zabrinuto:

- Nemo je posmatrao kako mu odbacuju jednu po jednu tačku. Video je da se tu ne radi o pravdi.

Upitan o onome što sad sledi, Karadžić nevoljno uzdiše.

- Pa ništa. Što se tiče tribunala, on je takav kakav je, Radovan ga ne priznaje, oni mogu da ga osude na koliko god hoće, mogu i na tri doživotne, ali Radovan je pošten čovek i Srbin i mi se ponosimo njim, ne samo mi nego, verujem, veći deo srpskog naroda, a posebno RS. Republika Srpska je nastala na politici Radovana Karadžića, Dejtonski sporazum je potpisan zaslugom njegove politike - naglašava Luka Karadžić.

foto: Printscreen

Različiti aršini

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić smatra da je počinjena nepravda celoj naciji.

- Prema Srbima je tamo učinjena najveća nepravda. Nepravda za celu naciju. Ako se sudi, na sudu moraju biti isti aršini za sve kojima se sudi. Meni vrlo teško pada nepravda, teško mi je da gledam izricanje presude Karadžiću - poručuje ona za naš list.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića koji tek čeka svoju hašku pravdu, kaže da žali zbog presude Karadžiću.

- Ova presuda neće doneti ono što je potrebno da se postigne ovakvim presudama, ni pravdu, a ni pomirenje, nego će nastaviti kontroverze oko rata u Bosni i neće doprineti smirivanju situacije, možda i naprotiv - kaže on.

foto: Marina Lopičić

Stav predsedavajući predsedništva bih

CINIČNA PRESUDA, SELEKTIVNA PRAVDA

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je presuda Radovanu Karadžiću prilično arogantna i cinična.

- Mnogi na ovim prostorima su mislili, kada je formiran Haški tribunal, da će biti osigurano neko poverenje autoritetom onih koji su ga formirali. Vremenom je to izgubljeno jer se ovaj tribunal u značajnom obimu bavio selektivnim pristupom - rekao je Dodik.

foto: Printscreen
foto: Printscreen
foto: Printscreen
foto: Printscreen

Kurir / I. K. - M. R. - S. S. - K. B.

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track