ZLATIBOR LONČAR: Đilasove laži o platama u zdravstvu pobijaju činjenice
Foto: Zorana Jevtić

REAGOVANJE

ZLATIBOR LONČAR: Đilasove laži o platama u zdravstvu pobijaju činjenice

Politika -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Dragan Đilas svojim komentarom o platama zdravstvernih radnika u Srbiji izneo nove laži računajući da će time ostvariti jeftine političke poene, ali da ne može da skloni glavu od činjenica.

Kako ističe Lončar, medicinskim sestrama plate su od 2009. godine do danas povećane 40 odsto, osnovna plata lekara iznosila je 50.117 dinara, a ove godine 69.884 dinara, a lekara specijaliste sa 62.941 dinara povećana na 87.766 dinara (bez minulog staza i ostalih dodataka).

"Da nije tužno bilo bi smešno, ali građanima Srbije više ništa ne može da bude smešno kad Dragan Đilas iznosi svoje komentare, jer znaju da se iza svake njegove 'brige' za građane krije jos neki unosan posao za neku od njegovih firmi", naveo je Lončar u izjavi za javnost.

On kaže da se jedini gradonačelnik Beograda u njegovoj viševekovnoj istoriji koji je prestonicu Srbije ostavio u bankrotu usudio da komentarise materijalni položaj zdravstvenih radnika u Srbiji računajući da će novim lažima i obmana ostvariti jeftine političke poene.

"Srećom građane Srbije dobro služi pamćenje i sećaju se kako je zdravstveni sistem u ovoj drzavi funkcionisao u vreme dok je partija kojoj je tada pripadao Dragan Djilas vladala. Dobro se secaju da su tada gorele bolnice, da su direktori hapseni zbog malverzacija prilikom javnih nabavki, da su građani sami kupovali sanitetski materijal i lekove, a da je za zaposljavanje postojala novcana kvota u zavisnosti koliko je osoba bliska i angazovana u vladajucoj partiji", ukazao je Lončar.

On je dodao da dok se njihov ministar zdravlja lecio u Nemčckoj mladim lekarima u Srbiji nije bilo omoguceno da upisuju specijalizacije.

Rezultat svega je bio, kako kaže, da smo nasledili zdravstveni sistem u gorem stanju nego sto su bile finansije Beograda, ako je to ikako moguce. "Iz tog ponora, srpsko zdravstvo je pocelo da se dize i oporavlja", naveo je Lončar.

On je ocenio da ocigledno Đlias nema pojma o zdravstvu, ali se dobro razume u biznis, posebno onaj koji obezbeđuje da novac građana Srbije završi u njegovim firmama.

"Ono od cega ne moze da skloni glavu jesu proste cinjenice, koje kazu da su samo plate medicinskih sestara od 2009. godine do danas povecane 40 odsto", istakao je Lončar.

Medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom zaposleni u KCS su te 2009. godine ostvarivali pravo na neto platu, bez minulog rada i dodataka, u iznosu od 29.137 (koeficijent 13.11 puta cena rada 2.222,49 dinara), dok je sestra u intezivnoj nezi dobijala 30.159 dinara, podsetio je Lončar.

"Danas ova kategorija zaposlenih ostvaruje pravo na platu u iznosu od 41.368 dinara (koeficijent 13.11 puta cena rada 3.155,43), a u intezivnoj nezi 42.819 dinara. Dakle, prostom racunicom se dolazi do zakljucka da je ostvareno uvecanje primanja od vise od 40 odsto za obe navedene kategorije medicinskih sestara i tehnicara", istakao je ministar.

On navodi i da je 2009. i 2010. godine osnovna plata lekara (bez minulog staza i ostalih dodataka) iznosila 50.117 dinara, a da ove godine iznosi 69.884 dinara (bez minulog staza i ostalih dodataka).

Takođe, dodaje da je 2009. i 2010. godine osnovna plata lekara sa specijalizacijom (bez minulog staza i ostalih dodataka) iznosila 62.941 dinara, a da 2019. godine iznosi 87.766 dinara (bez minulog staza i ostalih dodataka).

"Biznismen poput Djilasa bi sigurno lako mogao da izracuna kolike bi im bile plate da one stotine miliona novca građana Srbije nisu zavrsile u njegovim firmama dok je bio na vlasti, vec tamo gde je trebalo i za sta su bile namenjene", ukazao mje Lončar.

On je poručio i da je vreme da oligarh Dragan Djilas posalje u penziju politicara Dragana Djilasa, jer mu "ocigledno politika i briga o građanima nikako ne ide od ruke".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track