DRAGAN MARKOVIĆ PALMA:  Nemačka i Francuska su poražene na kosovskom pitanju!
Foto: Zorana Jevtić

Stav

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Nemačka i Francuska su poražene na kosovskom pitanju!

Politika -

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma smatra da su na temi Kosova i Metohije poražene dve najveće evropske sile - Nemačka i Francuska.

- Kada govorimo o pitanu Kosova i Metohije i o sastanku koji je bio u Berlinu i najavljenom sastanku u Parizu, tu su poražene dve najveće evropske sile, Nemačka i Francuska. I to od Tačija i Haradinaja. Da oni pozivaju kosovske Albance više puta i da im unapred kažu šta će biti tema, i na kraju ništa od svega toga. Zašto Francuska i Nemačka ne kažu kosovskim Albancima: "Ukinite takse dok traju razgovori u Parizu, pa da vidimo ko je u pravu, šta su vaši argumenti, a šta su argumenti Srbije i da počnemo dijalog koji je neophodan i za jedne i za druge" - izjavio je danas Marković, gostujući na TV Pink.

On predlaže Berlinu i Parizu da sankcionišu Prištinu.

- Moj predlog je da Emanuel Makron i Angela Merkel kao prve mere uvedu kosovskim Albancima da ne mogu da dobiju vizu za ulazak u Nemačku i Francusku. Za to im ne trebaju ni Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ni Evrpska unija. Vi kao dve najmocnije evropske sile možete takvu odluku da donesete. Međutim, očigledno je da kosovski Albanci imaju podršku, ne baš 100 posto, Nemačke i Francuske i imaju podršku i nekih drugih država članica Evropske unije i zato se tako i ponašaju Makron i Merkel - naglasio je lider JS.

On podseća da tek treba da se konstituiše Evropski parlament, pa da se izaberu nova lica, evropski komesar...

- I onda ćemo opet sve ispočetka. To je kao sudski proces kada se zameni sudija i onda proces počinje od nule. I mi ponovo treba da pričamo ko je Srbija, šta je Srbija, a vreme prolazi. Srbiji ostaje da se bori za istinu i međunarodno pravo - poručio je Marković i pohvalio predsednika Aleksandra Vučića na vođenju "veoma dobre politike".

Kako je objasnio, Srbija je za kompromis i neće dozvoliti da joj se ikada desi ono što se desilo 1999. godine.

- Takođe, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić veoma dobro radi. Kada govorimo o opoziciji u Srbiji i njihovim pretnjama predsedniku Srbije, ja bi bio najsrećniji, kao i građani Srbije, kada bi opozicija pretila programom. Da kažu naš program je bolji od vašeg, a ne da prete - naglasio je Marković.

Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track